17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Τάσος Βάμβουκας για τον θάνατο του άστεγου: Η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στα αλλεπάλληλα αιτήματά μας, για την παραχώρηση δημόσιων κτιρίων

Ημερομηνία:

Ο θάνατος του Θωμά Δεληγιαννίδη, άστεγου στην πόλη των Χανίων, συνεχίζει να συζητείται με πολλούς να αναρωτιούνται αν έπρεπε να πεθάνει ένας άνθρωπος για να κινητοποιηθούν στο βαθμό που πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η πολιτεία.

Ο Δήμαρχος Χανίων με μήνυμά του λέει ότι η παρούσα αυτοδιοικητική αρχή έχει προχωρήσει σε πολλές κινήσεις για το θέμα των αστέγων και ρίχνει το μπαλάκι στην πολιτεία για την αργοπορία που επιδεικνύει στο να ανταποκριθεί “στα αλλεπάλληλα αιτήματά μας, για την παραχώρηση δημόσιων κτιρίων όπως το παλιό ψυχιατρείο, προκειμένου να διαμορφωθούν μόνιμοι χώροι φιλοξενίας και φροντίδας των αστέγων”.

Σημειώνει σε σχετικό κείμενό του:

Η Δημοτική Αρχή Χανίων εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του συμπολίτη μας Θωμά Δεληγιαννίδη. Την ίδια στιγμή θλίβεται διότι ο θάνατος ενός συνανθρώπου μας θα πρέπει να τυγχάνει του απαραίτητου σεβασμού και όχι να αποτελεί αφορμή για οποιαδήποτε εκμετάλλευση.

DSCF5130

Πιο αναλυτικά, στη δήλωση του ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας τόνισε:

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των αστέγων απασχολεί εντόνως την παρούσα Δημοτική Αρχή και προς τούτο υπενθυμίζουμε τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος Χανίων με το πρόγραμμα επανένταξης το οποίο «τρέχει» αυτήν την περίοδο και στεγάζει 15 συμπολίτες μας. Να θυμίσουμε επίσης την φιλοξενία αστέγων από το Δήμο στις παιδικές κατασκηνώσεις του Καλαθά για πρώτη φορά φέτος κατά τη χειμερινή περίοδο.

Επίσης να υπενθυμίσω ότι άστεγοι φιλοξενούνται και στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Είναι σαφές ότι η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στα αλλεπάλληλα αιτήματά μας, για την παραχώρηση δημόσιων κτιρίων όπως το παλιό ψυχιατρείο, προκειμένου να διαμορφωθούν μόνιμοι χώροι φιλοξενίας και φροντίδας των αστέγων. Η δημιουργία ξενώνα αστέγων δυστυχώς έχει προϋποθέσεις που δύσκολα υπό τις παρούσες δομές μπορεί να υποστηριχτεί από το Δήμο Χανίων.

DSCF5156

Γι’ αυτό ο Δήμος Χανίων προσπαθεί να λύσει αυτό το πρόβλημα με εναλλακτικούς τρόπους μεταξύ των οποίων είναι και η εκφρασμένη πρόθεση προσφοράς της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας & Αποκορώνου για δύο προκατασκευασμένους οικίσκους, προκειμένου να στεγαστούν εκεί άστεγοι συμπολίτες μας.

Ο άστεγος Θωμάς Δεληγιαννίδης ήταν μεγάλο χρονικό διάστημα άρρωστος, είχε πρόβλημα και αλκοολισμού και βρισκόταν καθηλωμένος έξω από τη Δημοτική Αγορά των Χανίων, είπε η Σταυρούλα Τσικόγια και η μόνη βοήθεια που πήρε ήταν από τους άλλους άστεγους που έκαναν ό, τι μπορούσαν για να τον κρατήσουν στη ζωή. Κανείς δε μας δίνει σημασία, τόνισε η κ. Τσικόγια.

DSCF5175_2

 

Να σημειώσουμε ότι ο Θωμάς Δεληγιαννίδης είχε γίνει ευρύτερα γνωστός μέσα από θέματα σε τοπικά ενημερωτικά πόρταλ όταν κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης βρισκόταν εκεί, με κάποιους από τους απεργούς να κινητοποιούνται και να προσφέρουν τρόφιμα ή έναν καφέ.

"google ad"

Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι το 2012 είχαμε άλλον ένα θάνατο άστεγου, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Πέθανε σε ένα παγκάκι, προσπαθώντας να προφυλαχθεί από τη βροχή.

Το φαινόμενο των άστεγων σχετίζεται με την οικονομική κρίση

Σύμφωνα με τους δείκτες, η Αθήνα έχει 17.000 καταγεγραμμένους άστεγους και είναι μέσα στις δέκα πόλεις του ανεπτυγμένου κόσμου με τον υψηλότερο αριθμό αστέγων. Συνολικά στην Ελλάδα οι άστεγοι φτάνουν ή και ξεπερνούν τους 30.000. Το πρόβλημα παγκοσμίως είναι πολύ μεγαλύτερο με τον αριθμό να πλησιάζει τους 100.000.000 ενώ περίπου 1 δις άνθρωποι έχουν προσωρινή στέγη ή είναι πρόσφυγες σε αναζήτηση πατρίδας και στέγης. Στην Ινδία μόνο, 78 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι. Στα Χανιά, σύμφωνα με παλιότερη καταγραφή που είχε γίνει περίπου 200 συνάνθρωποί μας είναι άστεγοι.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ο άστεγος δε χρειάζεται να κοιμάται στον δρόμο ή να ζητιανεύει. Μπορεί να ζει σε παραπήγματα ή καλύβες, σε κάποιο αμάξι, ή απλά να φιλοξενείται από ανθρώπους. Όμως είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι, δίχως δικλείδες ασφαλείας, δίχως εργασία, και συνήθως διχως καμία στήριξη από φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον. Αποτελούν ένα πολύ ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού.

Ο πληθυσμός των αστέγων είναι κατά πλειοψηφία τους Έλληνες πολίτες. Η αναλογία μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών είναι περίπου 70/30. Το μορφωτικό επίπεδο είναι σχετικά υψηλό, γιατί, ας μην ξεχνάμε, το φαινόμενο γιγαντώθηκε στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Δεν έγιναν άστεγοι επειδή δεν είχαν τα προσόντα για να βρουν δουλειά.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ