20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τέλος εποχής: Στα χέρια της βρετανικής αστυνομίας ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του WikiLeaks – Τον έδωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού | Βίντεο

Ημερομηνία:

Στη σύλληψη του Αυστραλού ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος τα τελευταία 7 χρόνια βρισκόταν έγκλειστος την πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο, προχώρησε η βρετανική αστυνομία.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε ότι «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρεσβευτή, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο» που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.

Σύλληψη μετά από αίτημα των ΗΠΑ

Η ανακοίνωση της Scotland Yard που ευθέως αναφέρει τις αμερικανικές αρχές, διαλύσει και τις τελευταίες φαντασιώσεις όσων θεωρούσαν ότι αν ο Ασάνζ συλληφθεί σε βρετανικό έδαφος, δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, αλλά στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει τις κατηγορείς για βιασμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Scotland Yard, ο Ασάνζ για λογαριασμό των αρχών των ΗΠΑ, μετά από σχετικό αίτημα έκδοσης

Ποιος είναι ο Ασάνζ και γιατι οι ΗΠΑ ”καίγονται” να τον πιάσουν στα χέρια τους

"google ad"

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου οι αρχές ήθελαν να τον ανακρίνουν στο πλαίσιο μιας έρευνας για σεξουαλική επίθεση. Η έρευνα αυτή τέθηκε αργότερα στο αρχείο, αλλά ο WikiLeaks φοβάται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να του ασκήσουν δίωξη.

Το WikiLeaks προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον αφού δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που αποκάλυπταν πολύ επικριτικές αμερικανικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.

Ο Ασάνζ απασχόλησε τα διεθνή πρωτοσέλιδα το 2010 όταν το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που έδειχνε μια επίθεση με ελικόπτερα Απάτσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων στη Βαγδάτη, περιλαμβανομένων δύο μελών του προσωπικού του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο ιστότοπος δημοσιοποίησε τουλάχιστον 90.000 απόρρητα έγγραφα με λεπτομέρειες για τη στρατιωτική εκστρατεία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν — ακολούθησε η δημοσιοποίηση σχεδόν 400.000 εσωτερικών στρατιωτικών αναφορών των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση περισσότερων από 250.000 απόρρητων τηλεγραφημάτων από πρεσβείες των ΗΠΑ, στη συνέχεια σχεδόν τριών εκατομμυρίων τηλεγραφημάτων που ανάγονταν στο 1973.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...