14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τέλος στην ασύδοτη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην παλιά πόλη – Ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία ο Κανονισμός – Υπέρ ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

Ημερομηνία:

Χθες, είχαμε μία σημαντική εξέλιξη στο δήμο Χανίων. Εγκρίθηκε ο κανονισμός παραχώρησης δημόσιων χώρων με απόλυτη πλειοψηφία. Το σχέδιο κανονισμού που είχε βγει το Νοέμβριο του 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπου 2,5 μήνες.

Η παράταξη του κ. Σκουλάκη καταψήφιση εκφράζοντας την πλήρη αντίθετή της. Ο κ. Παπαδογιάννης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι ρίχνει όλα τα βάρη στους επιχειρηματίας σημειώνοντας ότι “αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος και δεν θα συναινέσουμε”.

Ο κ. Σαρρής υπερψήφισε αν και σημείωσε ότι ο κανονισμός δεν είναι τέλειος, όμως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ζητώντας πάντως μια χρονική περίοδος προσαρμογής προς τους καταστηματάρχες.

Και οι Ν. Παπαντωνάκης και Σ. Ρίζος υπερψήφισαν τον κανονισμό εγείροντας πάντως διάφορα θέματα και αναρωτώμενοι αν και κατά πόσο θα γίνονται οι έλεγχοι για να τηρείται ο κανονισμός με τον κ. Βάμβουκα να απαντά ότι θα γίνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα 9 άτομα που εργάζονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες ώστε να ανταπεξέλθουν στο έργο.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι αν και οι εκπρόσωποι καταστηματαρχών στην πλειοψηφία τους εξέφρασαν αντιδράσεις, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Νίκος Βουρλάκης τάχθηκε υπέρ τονίζοντας ότι:

Οι επιχειρήσεις μας κλείνουν από την βαριά φορολογία, από τις τρομερές εισφορές. Δεν θα κλείσουν για λίγα τραπεζοκαθίσματα που θα αφαιρεθούν. Εμείς σαν εμπορικός σύλλογος θεωρούμε ότι αυτό το χάλι στους δρόμους δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν νομίζω αυτό να αρέσει σε κανένα

Να σημειώσουμε ότι στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο Μανώλης Μαυρεδάκης ψήφισε ενάντια επειδή ως φίλαθλος με τον νέο κανονισμό, δε θα επιτρέπονται οι τηλεοράσεις σε δημόσιους χώρους και οπότε δε θα μπορεί να παρακολουθεί αγώνες ποδοσφαίρου.

Από την παράταξη Σκουλάκη διαφοροποιήθηκε ο Θοδωρής Τζήκας που ψήφισε υπέρ ενώ υπέρ ψήφισε και ο Γιώργος Αρχοντάκης.

Ο Κανονισμός, με την παράλληλη λειτουργία ελεγκτικού μηχανισμού, θα προσπαθήσει να βάλει όρια στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη.

Πιο συγκεκριμένα, θα σταματήσουν οι παραχωρήσεις κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα  σε πεζοδρόμια με πλάτος κάτω των 3 μ. αφού το ελάχιστο παραχωρούμενο πλάτος είναι 1,2 μέτρα ενώ το ελάχιστο πλάτος για τους πεζούς είναι το 1,5 μ. ενώ θα απαγορευτούν τα εμπορεύματα στους πεζόδρομους στην Κυδωνίας και στη Χάληδων. Άδειες για εμπορεύματα θα δίνονται σε πεζοδρόμια πλάτους άνω των 2,2 μ.

Διαβάστε την τοποθέτηση του δήμαρχου Χανίων για το θέμα:

“Σήμερα καλούμαστε να επιλύσουμε ένα ζήτημα, που όλοι συζητούν, αλλά καμιά δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε να αντιμετωπίσει με ορθολογισμό και θάρρος και αφορά την παραχώρηση δημοσίου κοινόχρηστου χώρου στις επιχειρήσεις. Καλούμαστε να αγνοήσουμε πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος, προτάσσοντας το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της.

Στόχος μας είναι η προστασία του χαρακτήρα, της εικόνας και της ποιότητας της πόλης μας, που απειλείται από την ανεξέλεγκτη κατάληψη του δημοσίου χώρου από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα.

Ο νέος κανονισμός, στοχεύει σε ένα δημόσιο χώρο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας με βάση και την κείμενη νομοθεσία, προσδοκώντας ουσιαστικά η πόλη μας να αποκτήσει ένα φιλικότερο πρόσωπο. Παράλληλα, προβλέπει σαφείς κανόνες και διάφανο πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο, σε αρμονία με τα δικαιώματα των κατοίκων και των επισκεπτών.

"google ad"

Ο κανονισμός είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, που προέκυψε από την επίπονη και μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ υπαλλήλων του Δήμου μας, από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και συνεργατών με την συνεισφορά της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, τους οποίους και θέλω δημοσίως να ευχαριστήσω.

Οι πόλεις δεν επιβιώνουν ούτε αναπτύσσονται, ακολουθώντας μόνο τις τάσεις της ελεύθερης αγοράς αλλά μέσα από σωστή προετοιμασία και πλαίσιο. Ο νέος κανονισμός θέτει κανόνες, που βασίζονται στη νομοθεσία αλλά πάνε ένα βήμα παραπέρα, προδιαγράφοντας τα χαρακτηριστικά της πόλης, που θέλουμε.

Οραματιζόμαστε μια πόλη, που δεν κάνει διακρίσεις, μια πόλη που περπατιέται ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και ηλικίας, όπου η  οριοθέτηση στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αποτελεί  πλεονέκτημα για επιχειρηματίες και χρήστες, όπου στους εμπορικούς δρόμους τα προϊόντα δεν χρειάζεται να είναι στο δρόμο, γιατί ο πεζός μπορεί να περπατήσει και να σταθεί στις βιτρίνες. Είναι μια πόλη φιλόξενη στον επισκέπτη, που μπορεί να τη διασχίσει και να θαυμάσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Μια πόλη με ποιότητες, με διαβαθμίσεις, με ισόρροπη ανάπτυξη.

Το όραμα μας και ο σχεδιασμός μας στοχεύουν μακριά, ξεπερνούν τα επιμέρους συμφέροντα και εκφράζουν μια στρατηγική προς όφελος του συνόλου.

Το αρχικό σχέδιο βγήκε σε διαβούλευση το Νοέμβριο του 2017 και ακολούθησε μια ουσιαστική και εξαντλητική διαβούλευση, μέσω της οποίας το καλό αρχικό σχέδιο πήρε την τελική μορφή του, μετά την εξέτασή όλων των προτάσεων και την αποδοχή όσον κρίθηκαν ότι εναρμονιζόταν και υπηρετούσαν καλύτερα τους στόχους του κανονισμού. Στη διαβούλευση έλαβε μέρος πλήθος πολιτών και φορέων με τη συντριπτική πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της φιλοσοφίας αυτού του κανονισμού.

Μετά τις εισηγήσεις των τοπικών συμβουλίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων και με τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, φτάνει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα θέσω υπ όψιν σας ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η αξία και η αναγκαιότητα ψήφισης αυτού του κανονισμού.

Τέλη της δεκαετίας του ‘90 άρχισε η περιοχή του Ψυρρή να “ανεβαίνει” με τη λειτουργία πλήθους καταστημάτων εστίασης, ακολούθησε μια 5ετια τελείως άναρχη και το 2004-5 η περιοχή μαράζωσε. Μετά από μια δεκαετία άγονη και μόλις μπήκαν κανόνες από το Δήμο Αθηναίων, άνθισε ξανά”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ