16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τίτλοι τέλους σε διασκέδαση και εστίαση από τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Ήταν στραβό το …κλήμα της εστίασης και διασκέδασης φέτος, το …χτύπησαν και τα τελευταία μέτρα για τον κορονοϊό φέρνοντας σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες και εργαζόμενους των δύο κλάδων.

Σαν να μην έφτανε η διάψευση των τελευταίων ελπίδων για ανάσες από τον τουρισμό, ο οποίος κινείται σύμφωνα με τα χειρότερα σενάρια, ήρθαν οι κυβερνητικές αποφάσεις για περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγιειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, νυχτερινά κέντρα, κλαμπ, μπαρ κλπ) μέχρι τις 12 τη νύχτα να δώσουν τη χαριστική βολή σε διασκέδαση και εστίαση.

Το μέτρο εφαρμόζεται από σήμερα (17/8) μέχρι τις 24 Αυγούστου σε περισσότερο από τη μισή χώρα πληθυσμιακά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όμως με την έξαρση της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά, δίνοντας τη χαριστική βολή στους ήδη σοβαρά πληγέντες κλάδους.

Φωνές αγωνίας ακούγονται από τις περιοχές που εφαρμόζεται το μέτρο, με επιχειρηματίες να φθάνουν στο σημείο να ζητούν από το κράτος να κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Η διασκέδαση είναι φανερό ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα με αυτό το ωράριο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται (πχ μπουζούκια στη Θεσσαλονίκη από τις 7), αλλά και η εστίαση πλήττεται καίρια με τον νέο περιορισμό.

Οι επιχειρηματίες ζητούν εναγωνίως στήριξη από την κυβέρνηση, για να μην βάλουν λουκέτο. Όμως μέχρι τώρα η κρατική βοήθεια περιορίζεται ουσιαστικά στην επιστρεπτέα προκαταβολή-οι τράπεζες έχουν κλειστές τις κάνουλές τους για τους μικρομεσαίους- για τους εργοδότες και στα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και κρίνεται ανεπαρκής μπροστά στον Αρμαγεδδώνα.

«Δεν μπορούν να γεμίσουν τα κέντρα διασκέδασης στις 7 και 8 το απόγευμα. Είναι ώρες που ο κόσμος είτε θα είναι στο σούπερ μάρκετ, είτε θα επιστρέφει από την παραλία αν κάνει διακοπές» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών. Επαγγελμάτων και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και προσθέτει: «Μετά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλησιάζοντας προς το τέλος της περιόδου χάριτος εκτιμώ ότι πολλοί επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτό το διάστημα. Πολύ φοβάμαι ότι το πρώτο πράγμα που θα γίνει θα είναι μια αναγκαστική στάση πληρωμών».

Σύμφωνα τον ίδιο η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το lochdown έφερε μειωμένους κύκλους εργασιών κατά 50% στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Τα νέα μέτρα έρχονται ουσιαστικά να κλείσουν τα νυχτερινά καταστήματα καθώς ο τζίρος τους θα μειωθεί κατά ένα επιπλέον 20% πέραν του 50%», τονίζει.

Βουτιά τζίρου 59% στην εστίαση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 592.729.473 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59,0% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 1.446.782.662 ευρώ.

Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (95,6%), ενώ η μικρότερη μείωση (33,3%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών.

Σε ποιές περιοχές εστίαση και διασκέδαση κλείνουν στις 12

Οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές όπου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα κλείνουν στις 12 τη νύχτα, τουλάχιστον μέχρι τις 24 Αυγούστου είναι οι εξής:

  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων)
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
  • οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Επίσης, στις ίδιες περιοχές θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

sofokleousin.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ