Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έστειλε το ρομποτικό της τανκ Uran-9 στη Συρία.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μέρες προτού η Ρωσία δείξει ένα από τα Uran-9 στην ετήσια παρέλαση της ημέρας νίκης, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Το πρακτορείο Σπούτνικ, που μετέδωσε αρχικά την είδηση, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Uran-9 «δοκιμάστηκε σε μάχες στη Συρία», στον πόλεμο όπου η Ρωσία συμμετέχει με όλα τα καινούργια της όπλα.

Τα διεθνή ΜΜΕ, ωστόσο, αναφέρουν ότι «παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το Uran-9 συμμετείχε σε κάποια μάχη» αμφισβητώντας την ύπαρξη του στη Συρία.

Το Uran-9 είναι τηλεχειριζόμενο από απόσταση και βαριά οπλισμένο με βλήματα αντιαρματικών, πυραύλους, κανόνια και πολυβόλα.

Ας δούμε τι ακριβώς μπορεί να κάνει αυτο το εντυπωσιακό, νέας τεχνολογίας, τανκ.

Με κινητήρα diesel-electric, έχει μέγιστη ταχύτητα περίπου 22 mph σε αυτοκινητόδρομους και περίπου 6 mph σε συνθήκες εκτός δρόμου.

Το Uran-9 ελέγχεται από χειριστή σε κινητό όχημα (όχι περισσότερο από 1,8 μίλια μακριά), ο οποίος μπορεί είτε να το ελέγξει με το χέρι είτε να το ρυθμίσει σε προ-προγραμματισμένη διαδρομή.

Είναι επίσης εξοπλισμένο με μια ποικιλία αισθητήρων, συστήματα προειδοποίησης λέιζερ, θερμικές και ηλεκτροοπτικές κάμερες.

Είναι εξοπλισμένο με τέσσερις εκτοξευτήρες πυραύλων 9M120-1 Ataka, έξι πυροκροτητές πυράκτωσης Shmel-M μ93 χιλιοστών, ένα αυτόματο κανόνι 2Α72 30 χιλιοστών και ομοαξονικό μηχάνημα 7.62 χιλιοστών.

"google ad"

Διαθέτει επίσης αυτόματο πυργίσκο, ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει και να βρει στόχους από μόνο του μέχρι περίπου τέσσερα μίλια μακριά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο χειριστής, ωστόσο, ελέγχει την πυροδότηση.