13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Τα δώσαμε όλα αλλά… Ίσες αποστάσεις Πομπέο από την Κρήτη με νουθεσίες για τις σχέσεις της χώρας με Ρωσία και Κίνα – Πώς αντέδρασε η Ρώσικη πρεσβεία

Ημερομηνία:

Αν και ήρθε στην Ελλάδα χωρίς να πάει στην Τουρκία, αν και κατά την Άγκυρα αυτό σημαίνει πως παίρνει θέση, ο Μάικ Πομπέο δεν ξέφυγε ούτε ίντσα από τη σταθερή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Αν και μιλώντας στην Καθημερινή ο Μάικ Πομπέο αποδοκιμάζει τη χρήση απειλών και μονομερών ενεργειών ως μέσο επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε κράτη, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζει πως οι διαφορές πρέπει να λύνονται ειρηνικά και αυτό είναι το μήνυμα που κομίζει και προς τις δυο πλευρές!

«Όταν υπάρχουν διενέξεις, καμία χώρα δεν πρέπει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο.

«Είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχουν συγκρούσεις για θαλάσσια ζητήματα, όταν υπάρχουν διαφωνίες για δικαιώματα και θαλάσσιες ζώνες, αυτές να επιλύονται ειρηνικά. Είναι πολύ σημαντικό, και αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στην ελληνική ηγεσία. Και είναι το μήνυμα που μεταφέραμε στην τουρκική ηγεσία επίσης», αναφέρει επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Χαρακτηρίζει, επίσης, παράθυρο ευκαιρίας την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν όποιο ρόλο «θεωρηθεί κατάλληλος, χρήσιμος και βοηθητικός για τις δύο πλευρές», την Ελλάδα και την Τουρκία.

Όπως λέει ο Μάικ Πομπέο, η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει ισχυρή, όπως και η άποψη ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν κατά τρόπο συμβατό με το διεθνές δίκαιο.

Όσο για την ενόχληση της Τουρκίας για τη Σούδα; Ο Αμερικανός υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να φύγουν οι ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ αυτή τη στιγμή».

Την ίδια στιγμή όμως η Ελλάδα προχώρησε σε νέες παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ με περαιτέρω γιγάντωση των ξένων βάσεων ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ομιλία του μέσα από τη βάση της Σούδας έκανε άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας σχετικά με τη Ρωσία και την Κίνα.

Είπε σχετικά για τη Ρωσία:

“Η συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή ειδικά στη Λιβύη. Συμφωνήσαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεργαστούμε στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που έχει ως πηγή την Ρωσία και αφορά τα ζητήματα της πανδημίας. Και στο ζητήμα της ενέργειας συζητήσαμε. Οι ελεύθερες αγορές πρέπει να αποφασίζουν για τις ενεργειακές ανάγκες όχι η ρωσική Gazprom”.

Επίσης, έθεσε το θέμα της Κίνας που, όπως είπε, “χρησιμοποιεί την οικονομική ισχύ της για να κερδίσει στρατηγική θέση στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες””.

Σημειώνουμε ότι η αναφορά του περί Ρωσίας προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο. Αυτού του είδους αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στο φίλο ελληνικό λαό»

“Πέταξε” ο Πομπέο 

"google ad"

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (30.09.2020) έφυγε από την Κρήτη ο Μάικ Πομπέο.

“Αναχωρώντας από την Ελλάδα σήμερα, ικανοποιημένος από την εξαιρετική πρόοδο που κάναμε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, από την τελευταία μου επίσκεψη πέρυσι. Καλωσορίζω το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή” έγραψε στο twitter ο Μάικ Πομπέο, ανεβάζοντας δυο φωτογραφίες από την αναχώρησή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η σύζυγός του Σούζαν πέρασαν το τελευταίο βράδυ τους στην Ελλάδα στο σπίτι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά, όπου φιλοξενήθηκαν κατά την παραμονή τους στην Κρήτη.

Το απόγευμα της Τρίτης, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, τα δυο ζευγάρια δείπνησαν σε χαλαρό κλίμα.

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός συνόδευσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος αναχώρησε για το αεροδρόμιο προκειμένου να συνεχίσει την περιοδεία του, με επόμενη στάση τη Ρώμη.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Πομπέο και η σύζυγός του ευχαρίστησαν τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για τη φιλοξενία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...