15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Τα μνημεία και η ιστορία δεν εκποιούνται”: 2.000 υπογραφές σε 2 μέρες ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι – Ετοιμάζουν “πάνδημη κινητοποίηση”

Ημερομηνία:

Η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι ανέρτησε προ 2 ημερών κείμενο το οποίο οι πολίτες μπορούν να συνυπογράφουν στην πλατφόρμα AVAAZ και ήδη μέσα σε ελάχιστο χρόνο 2.000 συμπολίτες μας έχουν βάλει την υπογραφή τους.

Για όσους το επιθυμούν, μπορούν και αυτοί να εκφράσουν τη συμπόρευσή τους πατώντας ΕΔΩ.

Εν τω μεταξύ με κείμενο της η Πρωτοβουλία ενάντια στην Ξενοδοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι αναφέρεται στην πρόσφατη μαζική συνέλευση – σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και προαναγγέλει μία “πάνδημη κινητοποίηση προκειμένου να μην μετατραπούν τα μνημεία της πόλης, δηλαδή η δημόσια περιουσία, η οποία μεταβιβάστηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης για εκπαιδευτικούς λόγους, σε ξενοδοχείο και μάλιστα , μακροχρόνιας μίσθωσης 25 ετών με δυνατότητα επέκτασης”.

Διαβάστε το σχετικό κείμενο:

Η Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των Χανιωτών πολιτών,  στη συγκέντρωση της 12ης Οκτωβρίου 2020 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Χαιρετίζει επίσης τη μαζική συμμετοχή τους στη διαδικασία συλλογής υπογραφών, η οποία  μας εκπλήσσει ως προς την ανταπόκριση που έχει, ειδικά μετά την εφαρμογή της δυνατότητας για ηλεκτρονικές υπογραφές. Εκτός των εκατοντάδων υπογραφών που είχαν μαζευτεί έως και την ημέρα της συγκέντρωσης (πάνω από 300 υπογραφές με δημοσιευμένες στα ΜΜΕ τις 170) , με χαρά αναφέρουμε ότι η συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών σε μία μόλις ημέρα απέκτησε τετραψήφιο αριθμό δηλαδή περίπου  μία υπογραφή ανά λεπτό.

Η Πρωτοβουλία μας,  οφείλει να υπενθυμίσει ότι  κατά την πρώτη συνάντηση της 1ης  Οκτωβρίου 2020  στο ΤΕΕ ορίστηκε προσωρινή συντονιστική επιτροπή  προκειμένου να έρθει σε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή και τον Δήμαρχο Χανιών κ. Σημανδηράκη ,  για να τους ενημερώσει και να τους ζητήσει να πάρουν θέση στο ζήτημα. Και οι δύο συναντήσεις υπήρξαν θετικές με τις τοποθετήσεις τόσο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων όσο και του Δήμαρχου Χανίων να τάσσονται  υπέρ της προστασίας των Μνημείων και κατά της Ξενοδοχοποίησης. Και από τους δύο διατυπώθηκαν προτάσεις καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση των μνημείων, προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της. Επισημαίνεται ότι ο Αντιπεριφεριάρχης Χανίων κ. Ν. Καλογέρης παραβρέθηκε και στη συγκέντρωση στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας όπου  επαναδιατύπωσε ανοικτά τις απόψεις του.

Ωστόσο, παρά την θετική ανταπόκριση, η Πρωτοβουλία ως μία πολυσυλλεκτική και κινηματική συλλογικότητα διατύπωσης προτάσεων δεν σημάνει ότι ταυτίζεται με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διατηρεί την πλήρη αυτονομία της και επιδιώκει την σύγκλιση και την συναίνεση στο στρατηγικό στόχο που είναι η μη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων. Για αυτό το λόγο προωθεί μία πάνδημη κινητοποίηση προκειμένου να μην μετατραπούν τα μνημεία της πόλης, δηλαδή η δημόσια περιουσία, η οποία μεταβιβάστηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης για εκπαιδευτικούς λόγους, σε ξενοδοχείο και μάλιστα , μακροχρόνιας μίσθωσης 25 ετών με δυνατότητα επέκτασης .

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα δημόσια αυτά μνημεία αποτελούν τον πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου. Επαναλαμβάνουμε ότι η απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, το 2014, ήταν μία ενέργεια  πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα διότι πράγματι ουδέποτε έχει υπάρξει ΑΕΙ της χώρας, το οποίο, διά μέσου των οικείων εταιρειών αξιοποίησης να έχει προβεί σε μακροχρόνια εκμίσθωση μεσαιωνικών και νεότερων μνημείων που σε τμήμα τους χαρακτηρίζονται  από τον Βυζαντινό περίβολο, ενώ στο υπέδαφος βρίσκεται μεγάλο τμήμα της Μινωικής Κυδωνίας,   προκειμένου να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, με ή χωρίς πισίνα.

Δεν είμαστε αντίπαλοι με το Πολυτεχνείο Κρήτης – που η ίδια η τοπική κοινωνία  πάλεψε για την δημιουργία του –  ούτε απαξιώνουμε το πράγματι υψηλό επιστημονικό έργο της ερευνητικής κοινότητας του. Ωστόσο η απόφαση αυτής της μικρής ομάδας,  της πρώην Συγκλήτου,  αλλά και της παρούσας (η οποία αποφάσισε να τροποποιήσει δυσμενέστερα την σύμβαση με την επενδυτική «Belvedere» τον περασμένο Αύγουστο), θεωρούμε ότι ήταν και είναι εχθρική προς τη πόλη.

Καλούμε τα μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, το λοιπό διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές να εξέλθουν από τις πύλες του Ακρωτηρίου και να «κατέβουν στην πόλη»  η οποία τους στήριξε και τους στηρίζει. Να ενώσουν την φωνή τους με την τοπική κοινωνία ενάντια στην μετατροπή των Μνημείων και της ιστορίας,  σε Ξενοδοχείο.

Η Πρωτοβουλία μας χαιρετίζει για μία ακόμα φορά την πλουραλιστική στάση που κρατούν τα τοπικά ΜΜΕ εν συνόλω και την προσπάθειά τους να αναδείξουν τα προβλήματα του τόπου.

Για όλα όσα προαναφέρθηκαν, η Πρωτοβουλία, θα καλέσει εντός της επόμενης εβδομάδας όλους όσους δήλωσαν και δηλώνουν συμπόρευση και συμμετοχή προκειμένου να διευρυνθεί το κοινωνικό μέτωπο κατά της ξενοδοχοποιήσης και να επαναδιατυπωθεί η τακτική μας βραχυπρόθεσμα.

Συνεχίζουμε, καλώντας όλους τους συμπολίτες σε ετοιμότητα για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε την ξενοδοχοποίηση της ακρόπολης της παλιάς πόλης των Χανίων.

Τα μνημεία και η ιστορία δεν εκποιούνται.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ