19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα μνημεία της πόλης των Χανίων και ο Δήμαρχος

Ημερομηνία:

6. ANAΓΝΩΣΤΑΚΗΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ – Οφθαλμίατρος

Η πέτρινη προτομή του διαπρεπούς γιατρού υπάρχει σε χώρο ανατολικά της κεντρικής εισόδου της Αγοράς τω Χανιών.

H μνήμη του διαπρεπή και πρωτοπόρου, για την εποχή του γιατρού, αξίζει καλύτερης τύχης από την καταφρόνια και την εγκατάλειψη του Δήμου, που συντελείτε σήμερα. Την αφιέρωση της προτομής πραγματοποίησε τιμώντας τον τόπο καταγωγής του Ανδ. Αναγνωστάκη, ο Όμιλος Μελετητών Ιστορίας της Ελληνικής Οφθαλμολογίας και οι Έλληνες Οφθαλμίατροι το 1981.

Ποιος όμως ο Αναγνωστάκης.

Ο Αναγνωστάκης Ανδρέας γεννήθηκε το 1826 στα Χανιά από γονείς Σφακιανούς. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα το Βερολίνο, στην Βιέννη  και στο Λονδίνο. Στην οφθαλμολογία  ειδικεύτηκε στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Δίδαξε ως πρώτος καθηγητής στην νεοϊδρυθείσα έδρα της Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1854 και την διατήρησε μέχρι τον θάνατό του.  Ο διαπρεπής γιατρός είναι ο θεμελιωτής της Οφθαλμολογίας στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος και πρωτοποριακός στην εκπαίδευση των φοιτητών. Έγραψε πολλές εργασίες και συγγράμματα με ιδιαίτερη αναφορά στο 7τομο έργο του « η ιστορία της Οφθαλμολογίας»,  που έτυχαν και διεθνούς αναγνώρισης.

Ο Ανδ. Αναγνωστάκης, αναγνωρίστηκε επίσημα, από τους διεθνούς κύρους συναδέλφους της εποχής του, όπου μάλιστα σε αρκετούς τομείς της ειδικότητας του, πρωτοπόρησε. Ο διεθνούς κύρους οφθαλμίατρος Hirschberg στο επίτομο έργο του αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Ανδ. Αναγνωστάκη τον χαρακτηρίζει, ως «ο σοφός Έλλην Αναγνωστάκης εις την Οφθαλμολογίαν και την εν γένει ιατρικήν».

5330-2xru70s0twitaels52ez9m

Προέδρευσε στο Α΄ και Β΄ Πανελλήνιο Ιατρικό Συνεδρίου 1882 και 1885 βαντίστοιχα. Υπήρξε διευθυντής της «Ιατρικής Εφημερίδας» και συντάκτης του περιοδικού «Ασκληπιός». Πρωτοπόρησε στην εγχειρητική μέθοδος θεραπείας του Εντροττίου, που είναι γνωστή παγκοσμίως ως «εγχείρηση Αναγνωστάκη» και απλοποίησε χρηστικά το Οφθαλμοσκόπιο, που αναβάθμισε την διαγνωστική μέθοδο. Πέθανε από αιφνίδιο θάνατο το1885.

Η προτομή του πρωτοποριακού και διεθνούς φήμης οφθαλμίατρου κοσμεί την πόλη μας και τιμά επάξια την μνήμη του. Ο Δήμαρχος  όμως και οι Δήμ. Άρχοντες, αφήνουν την προτομή στην τύχη της (!).  Το γιατί;

1ον Οι ημερομηνίες του σκαλιστού έτους γεννήσεως στην βάση της προτομής, παρουσιάζουν τον μεγάλο γιατρό ως έχοντα ηλικία ενός έτους δηλαδή (1896-1897).

2ον Βρίσκεται μονίμως υπό την σκιάν τέντας, υπαίθριου καφενείου η οποία ως γνωστό νοικιάζεται από τον Δήμο.

3ον O χώρος μπροστά και γύρω από την προτομή νοικιάζεται περιστασιακά από τον Δήμο, σε παιδικό λούνα πάρκ κατά τις γιορτές. Και από τις δύο ενοικιάσεις που αποσκοπούν στα έσοδα του Δήμου ο Δήμος μπορεί να έχει κάποια οφέλη, όμως πραγματοποιείται με την ενοχή του, μια μεγάλη προσβολή για τον διαπρεπή απεικονιζόμενο. Η ντροπή βέβαια είναι μεγαλύτερη, όταν αναλογιστεί κάποιος, ότι ο Δήμαρχος τω Χανιώ σήμερα, κάποτε ήταν γιατρός και μάλιστα με κοινωνική προσφορά, όταν ασκούσε το επάγγελμα ως αγροτικός, στον τόπο του. Μαζί με τον Δήμαρχο όμως ευθύνονται και οι γιατροί που απαρτίζουν, τόσο την συμπολίτευση όσο και την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι θα έπρεπε να δείξουν περισσότερη ευαισθησία για την ντροπή αυτή. Τέλος των ευθυνών του δεν απαλλάσσεται και ο Ιατρικός Σύλλογος τω Χανιώ, ο οποίος θα έπρεπε αμέσως να αποκαταστήσει την (παραποιηθείσα πιθανώς) ημερομηνία γέννησης του απεικονιζόμενου και να προστατεύει την προτομή από την συνεχιζόμενη προσβολή, που συντελείται μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών της πόλης, σε βάρος του μνημονευόμενου γιατρού.

Ευτ. Κορκίδης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...