20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα της Κρήτης σε ντοκιμαντέρ γερμανικού καναλιού

Ημερομηνία:

Τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα της Κρήτης βρέθηκαν στο επίκεντρο γυρισμάτων ντοκιμαντέρ γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού, στο πλαίσιο προβολής της Κρήτης ως περιβαλλοντικού και πρασίνου προορισμού.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μιχελάκη, επιστημονικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, οι Μνημειακές Ελιές της Κρήτης και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη του νησιού ως περιβαλλοντικού και πράσινου παραθεριστικού προορισμού, αποτέλεσαν αντικείμενο γυρισμάτων συνεργείου του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού RTL, τις προηγούμενες μέρες, σε διάφορες περιοχές του Ρεθύμνου και των Χανίων.

Το συνεργείο του γερμανικού καναλιού άρχισε τα γυρίσματα από την Αργυρούπολη και άλλες περιοχές του Ρεθύμνου και συνέχισε στα Χανιά, με επισκέψεις στις Μνημειακές Ελιές των Βουβών και Βατολάκκου.

Στο Ρέθυμνο πήρε συνέντευξη από τον δήμαρχο Ρεθύμνου και πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος ανάπτυξε τις δράσεις του ΣΕΔΗΚ για την προώθηση του κρητικού ελαιολάδου και την ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς, σημαντικό μέρος του όποιου αποτελούν τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα, τα οποία ο ΣΕΔΗΚ με μεθοδικές ενέργειες, εδώ και 15 χρόνια, προσπαθεί να αναδείξει και αξιοποιήσει σαν ζωντανά μνημεία της φύσης.

Το γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο επισκέφτηκε επίσης την γνώστη ανά τον κόσμο Μνημειακή Ελιά των Βουβών και το εκεί Μουσείο Ελιάς, όπου ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε το ιστορικό της ανάδειξής της, ενώ παράλληλα υπογράμμισε και τα αλλά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά στοιχεία της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή.

Επίσκεψη του γερμανικού καναλιού, έγινε επίσης και στην «Υψωμένη ελιά Βατολάκκου», όπου ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, αναφέρθηκε στον ρόλο του δέντρου στις θρησκευτικές παραδόσεις του χωριού, στις οποίες οφείλει και την ονομασία του «Υψωμένη». Όπως είπε, σύμφωνα με στοιχεία, οι κάτοικοι του χωριού, όταν αντιμετώπιζαν επιδημίες, ξηρασίες η άλλα δεινά που έπλητταν το χωριό, με λιτανείες που έκαναν, επικαλούνταν την βοήθεια του Θεού, «υψώνοντας» την Ελιά. Ο ιερέας, ο όποιος προηγείτο της λιτανείας, τοποθετούσε «ύψωμα» (αγιασμένο τεμάχιο από το κέντρο του πρόσφορου) μέσα στον κορμό του δέντρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...