16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τα νέα της Παλαιστίνης – Μάρτιος 2015

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος Ι.J.F.

26/03/2015, ο Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Ο Εξοχότατος  κ. Μαχμοϋντ  Αμπάς έστειλε Επιστολές Συγχαρητηρίων για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, τόσο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Εξοχότατο κ. Προκοπή Παυλόπουλο όσο και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Εξοχότατο κ. Αλέξη Τσίπρα.
Στα τηλεγραφήματα του, ο Πρόεδρος Αμπάς ευχήθηκε στον φίλο Ελληνικό λαό και την ηγεσία του πρόοδο, και ευημερία της χώρας.

24/03/2015, «Μια κατοχή που διαρκεί σχεδόν 50 χρόνια πρέπει να τελειώσει». δήλωσε ο επικεφαλής προσωπικού του Μπαράκ Ομπάμα, Ντενίς Μακ Ντόναφ σε συνέντευξη στα μέλη των Φιλελευθέρων στην Ουάσιγκτον . «Το Ισραήλ δεν μπορεί να διατηρεί καθεστώς στρατιωτικού ελέγχου άλλων ανθρώπων επ’ αόριστον», πρόσθεσε.
«Τα παιδιά της Παλαιστίνης έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα στη χώρα τους όπως και τα παιδιά του Ισραήλ στη δική τους», πρόσθεσε, «Η λύση δύο κρατών θα επιφέρει τελικά στους Ισραηλινούς πολίτες την ασφάλεια και ομαλότητα την οποία δικαιούνται, καθώς και στους Παλαιστίνιους την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια που τους αξίζει».

20/3/2015, Η Επιτροπή του ΟΗΕ για, το Καθεστώς των Γυναικών ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα κατηγορώντας το Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών και για «την κρίσιμη κατάσταση των Παλαιστινίων γυναικών».
Στο ψήφισμα επισημαίνεται η αναζήτηση για ισότητα και επαναβεβαιώνεται ότι «η Ισραηλινή κατοχή παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις Παλαιστίνιες γυναίκες αναφορικά με την πρόοδο τους, την αυτάρκεια και την ενσωμάτωσή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας». Με βάση αυτό το ψήφισμα καλείται η Διεθνής Κοινότητα να συνεχίσει να παρέχει επείγουσα βοήθεια και υπηρεσίες «προκειμένου να ανακουφιστούν οι Παλαιστίνιες γυναίκες και οι οικογένειες τους που πλήττονται από την έσχατη ανθρωπιστική κρίση».
23/03/2015 said. «Οι ισραηλινοί έποικοι επεκτείνονται κατάσχοντας Παλαιστινιακά εδάφη με το πρόσχημα ότι με αυτή την επέκταση προστατεύουν τους ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.
Είμαστε ενήμεροι για την σχέση μεταξύ της Elad (έποικοι) και τις Ισραηλινές Αρχές Αρχαιοτήτων. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η σχέση αυτή έχει οδηγήσει, με την ανοχή των Ισραηλινών Αρχών Αρχαιοτήτων και με το πρόσχημα του τουρισμού και προστασίας της εβραϊκής ιστορίας, σε ριζοσπαστικές δραστηριότητες μέσα και γύρω από την Παλιά Πόλη, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών του Συντηρητικού Κόμματος βαρόνη Anelay.
«Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο επιδεινώνουν τις αυξανόμενες πιέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά χρησιμεύουν ώστε να αυξηθεί η ένταση γύρω από το Ιερό Τέμενος Αλ – Ακσσα / αλ – Σαρίφ και να περιπλέξει περαιτέρω τις μελλοντικές προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης για την πόλη».

20/03/2015, Κατά την διάρκεια των 10 πρώτων εβδομάδων του 2015,οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής έχουν σκοτώσει 7 Παλαινιστίνιους πολίτες, έχουν τραυματίσει 201 και έχουν καταστρέψει 225 δημόσια και ιδιόκτητα κτίρια συμπεριλαμβανομένου και 24 σπίτια.

22/3/2015,  Η Παλαιστίνη συνέχισε να υποφέρει από την άνιση κατανομή των
Υδάτινων πόρων, εξαιτίας του σχεδόν ολοκληρωτικού Ισραηλινού ελέγχου, δήλωσε η Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (PCBS) και η Παλαιστινιακή Αρχή Υδάτων (PWA).

26/03/2015, Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, η Παλαιστινιακή κυβέρνηση, κάτω από τεράστια οικονομική πίεση θα καταβάλλει το 60% του μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να παρακρατεί τους φόρους που εισπράττει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης, το ποσό ανέρχεται πάνω από μισό δισεκατομμύρια δολάρια (580,000,0000).

23/03/2015,Το Ισραήλ πυροβόλησε τουλάχιστον 30 Παλαιστίνια παιδιά, χρησιμοποιώντας αληθινά πυρά σύμφωνα με την αναφορά του μη κυβερνητικού οργανισμού «Η Προστασία του Παιδιού» για τον Ιανουάριο του 2015.
Η αναφορά δείχνει ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εξακολουθούν να χρησιμοποιούν υπερβολική βία εναντία σε Παλαιστίνια παιδιά στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία των Παιδιών (DCIP) κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να αποκηρύξουν τη συστηματική ατιμωρησία για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών της Παλαιστίνης από τις Ισραηλινές δυνάμεις .

25/03/2015 Ο Μάρτυρας Αλί Σαφή, ηλικίας 17 ετών υπέκυψε στα τραύματα του την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε στο στήθος με αληθινά πυρά από τις Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.
Την περασμένη Τετάρτη 18 Μαρτίου, οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον νεαρών ατόμων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν όταν οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλλαν στον καταυλισμό Ζαλαζον, τραυματίζοντας 6 νεαρά άτομα, ανάμεσα τους και ο Αλί Σαφή.
Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα κ. Μαρουάν Τουμπάση πραγματοποίησε επίσκεψη στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας ) και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η επικείμενη επίσκεψη του κ. Ghassan Alshaqaa Πρόεδρου της Ένωσης Δήμων της Παλαιστίνης, Δημάρχου της Ναμπλούς και μέλους Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τη συνεργασία ματαξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών καθώς και τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

21/03/2015, Η Παλαιστινιακή Παροικία στην Ελλάδα τιμά την Ετήσια Μνήμη της Ημέρας της Παλαιστινιακής Γης για το γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 30 Μαρτίου 1976. Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες από τον Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Τουμπάση και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Κοινότητας  Dr.Samih Ihneif. Ακολούθησαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το κρητικό χορευτικό συγκρότημα καθώς και οπό το Παλαιστινιακό συγκρότημα Dabkeh και Παλαιστινιακά τραγούδια από τον Παλαιστίνιο τραγουδιστή, Murad Sweity.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...