16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα οξυμμένα προβλήματα στο ΠΑΓΝΗ γνωστοποίησαν με υπόμνημα οι εργαζόμενοι

Ημερομηνία:

Υπόμνημα στον νέο Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιώργο Χαλκιαδάκη, απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στο υπόμνημα αναφέρεται:

“Θα επιχειρήσουμε να σας ενημερώσουμε για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, στα οποία καλείστε άμεσα να δώσετε λύσεις προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης αλλά και της Νότιας και Ανατολικής Ελλάδας, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 600.000 κατοίκους (πληθυσμός που υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι), χρηματοδοτείται κάθε χρόνο ολοένα και λιγότερο από το κράτος. Χαρακτηριστικά το 2018 εξετάσθηκαν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία 132.915 ασθενείς, στα ΤΕΠ 93.000, νοσηλεύθηκαν 83.561 και έγιναν 8.209 επεμβάσεις.

Τα σοβαρότερα προβλήματα είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Περισσότερες από 500 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ (πάνω από 350 στη νοσηλευτική υπηρεσία, 140 στη διοικητική, 40 στην τεχνική, 70 στην ιατρική). Σε αυτούς προστίθενται οι δεκάδες συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο με τις περισσότερες από τις μόνιμες θέσεις τους να μην επαναπροκηρύσσονται. Οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού ο πετσοκομμένος οργανισμός του 2012 είναι ήδη ξεπερασμένος.

Περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ δουλεύουν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης: επικουρικοί (πχ γιατροί), με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το νοσοκομείο (πχ καθαριότητα, σίτιση), με μπλοκάκι, μέσω ΟΑΕΔ, ΕΛΚΕ, κοκ. Πρόκειται για εργαζόμενους που, ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες, προσλαμβάνονται ως έκτακτο προσωπικό, το οποίο ανακυκλώνεται περιοδικά ζώντας σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια, με τις απολύσεις τους να προκαλούν σοβαρή δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα.

Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς, με συχνή υπέρβαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας χωρίς τον απαραίτητο χρόνο ανάπαυσης, αφού χρωστούνται περισσότερες από 20.000 ρεπό και άδειες. Συγκεκριμένα:

Οι νοσηλευτές αναγκάζονται συχνά να κάνουν διπλές ημερήσιες βάρδιες (πρωί-νύχτα) και να μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα για να μπαλώσουν τα κενά.

  • Οι γιατροί ξεπερνούν σε όλα σχεδόν τα τμήματα το πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα, με αποτέλεσμα εξουθενωτικά επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης που αυξάνουν τους κινδύνους για τη δική τους αλλά και για την υγεία των ασθενών. Λόγω ανεπάρκειας γιατρών, τα περισσότερα ρεπό δεν δίνονται μετά από ενεργείς εφημερίες, με συνέπεια γιατροί -ειδικά ειδικευόμενοι- να αναγκάζονται σε αρκετές κλινικές να δουλεύουν συχνά περισσότερες από 32 συνεχόμενες ώρες.
  • Αποτέλεσμα της έλλειψης σε γιατρούς είναι και οι πολύωρες αναμονές για εξέταση στο ΤΕΠ και οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία αλλά και στις λίστες χειρουργείου, η οποία αυτή τη στιγμή στο ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνει περίπου 4000 ασθενείς.
  • Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε γραμματειακή υποστήριξη. Κάποιες γραμματείς καλύπτουν ταυτόχρονα 2-3 Τμήματα, ενώ σε ορισμένες Κλινικές (πχ ΠΟΓΚ) οι γραμματείς πληρώνονται χρόνια μέσω ΕΛΚΕ.
  • Μεγάλη είναι και η έλλειψη τραυματιοφορέων. Σύμφωνα με τον οργανισμό του 2012, είναι κενές περίπου το 50% των οργανικών θέσεων, ενώ οι ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν ολόκληρα κτίρια.
  • Οι φυσικοθεραπευτές δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες στην απογευματινή βάρδια. Έχει κλείσει εδώ και χρόνια στη Μονάδα Φυσικοθεραπείας το τμήμα παιδιών με ειδικές ανάγκες κυρίως με νευρολογικά προβλήματα.
  • Δραματική και μάλιστα συνεχής μείωση των βοηθών θαλάμου, σε συνάρτηση με τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του νοσοκομείου.
  • Καθαρίστριες δουλεύουν 6ήμερο, εκτελώντας παράλληλα καθήκοντα βοηθού θαλάμου και καλύπτοντας ταυτόχρονα πολλά Τμήματα. Σε πολλά κλειστά τμήματα υποχρεώνονται να δουλεύουν καθημερινά 7ωρο.
  • Πολλοί εργαζόμενοι που δικαιούνται την ειδική άδεια κλειστού χώρου δεν τη λαμβάνουν (μεταφορείς, καθαρίστριες κλειστών τμημάτων, νοσηλευτές).
  • Το αρχείο ασθενών αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, αφού δεν είναι ψηφιοποιημένο και 500.000 φάκελοι είναι στην ευθύνη μόλις 2 εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορα τμήματα του νοσοκομείου:

  • Υπάρχει μόνο μια παθολογική κλινική, με προσωπικό εξουθενωμένο, που γεμίζει με ράντζα κάθε δεύτερη μέρα στις γενικές εφημερίες.
  • Δεν υπάρχει Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Η ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένη, με 2 κρεβάτια της να παραμένουν κλειστά. Το αποτέλεσμα είναι διασωληνωμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται σε κοινά δωμάτια.
  • Η λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, της μόνης δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στην ανατολική Κρήτη, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτήν «επισφαλής για προσωπικό και ασθενείς» με ράντζα μετά από αρκετές γενικές εφημερίες και ένα Τμήμα Οξέων ακατάλληλο για να υποδεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό σοβαρά ασθενών
  • Διαχρονικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Παιδοψυχιατρική Κλινική, η μοναδική στην Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, με περισσότερο από 50% του προσωπικού της να δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με τη Διευθύντρια της κλινικής να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αδυναμία κάλυψης του εφημεριακού προγράμματος με το υπάρχον προσωπικό, ειδικά μετά τη λήξη σύμβασης μιας παιδοψυχιάτρου, με αποτέλεσμα να απειλείται η ασφάλεια των νοσηλευομένων παιδιών.
  • Η υποστελεχωμένη Αιματολογική Κλινική έχει πληρότητα κλινών 144% και αδυνατεί να διαχειριστεί το μεγάλο αριθμό των ημερήσιων νοσηλειών για μεταγγίσεις και εγχύσεις φαρμάκων, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της να επιφορτίζεται με πολλαπλάσιες αρμοδιότητες από αυτές που του αναλογούν.
  • Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό αντιμετωπίζουν τα εργαστήρια (αιματολογικό, βιοχημικό, μικροβιολογικό, ορμονολογικό, ιολογικό, ανοσολογικό) του ΠΑΓΝΗ, που καλύπτουν την ανάλυση δειγμάτων όχι μόνο του νοσοκομείου αλλά και των κέντρων υγείας του νομού καθημερινά. Το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα να χρωστούνται δεκάδες ρεπό και άδειες. Σοβαρή είναι η έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα το υπάρχον να εκτελεί εφημερίες πέραν του μηνιαίου πλαφόν.
  • Πρόβλημα με τα μηχανήματα έχει και το ακτινολογικό τμήμα με συνέπεια να υπολειτουργεί και να χρειάζεται να περιμένει κανείς μήνες για να βρει ραντεβού για μαστογραφία, υπερηχογράφημα και μαγνητική. Λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων και κακής συντήρησης, συχνά προκύπτουν προβλήματα στα ακτινολογικά μηχανήματα. Στο ΤΕΠ χρειάζεται να μπει ψηφιακό μηχάνημα.
  • Ανεπίτρεπτος και απαράδεκτος ο χώρος των Αιμοληψιών. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η άμεση ανακατανομή των χώρων ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία των ιατρείων και του χώρου ανάπαυσης των εργαζομένων, όπως επίσης η υλοποίηση της απόφασης για μεταφορά των επειγόντων περιστατικών στο φυσικό τους χώρο (ΩΡΛ, οδοντιατρικό, μαιευτικό).
  • Βλάβες λόγω παλαιότητας συμβαίνουν και στα πλυντήρια, οι οποίες αποτελούν αφορμή για να προχωρήσει η εκχώρησή τους σε ιδιώτη εργολάβο. Το καλοκαίρι οι συνθήκες εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολες λόγω ζέστης, ενώ έχουν απομείνει μόνο 4 μόνιμοι εργαζόμενοι και 7 επικουρικοί για να καθαρίζουν τον ιματισμό τόσο του ΠΑΓΝΗ όσο και του Βενιζελείου.
  • Απαράδεκτο πάρκινγκ στο Γ’ κτίριο χωρίς ασφαλτόστρωση και σχεδιασμό, με αποτέλεσμα την καταστροφή των αυτοκινήτων των εργαζομένων. Δεν υπάρχουν καθόλου θέσεις πάρκινγκ για ΑΜΕΑ.
  • Η πύλη χρειάζεται ανακαίνιση και κατάλληλες συνθήκες για τους εργαζόμενους εκεί.
  • Συνεχής συνωστισμός στον δρόμο που βρίσκεται ο παιδικός σταθμός λόγω της διπλής κυκλοφορίας και των παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Θα πρέπει να γίνει επαναφορά του λεωφορείου που μετέφερε τους εργαζόμενους από το κέντρο στο νοσοκομείο.

Πάγια διεκδίκησή μας είναι η συνεχής και διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού μας. Γι΄ αυτό τον σκοπό ζητάμε:

  • Την απρόσκοπτη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών σε όλους τους συναδέλφους μας για την συμμετοχή του στα διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια, για την παρακολούθηση των οποίων είναι ανάγκη να συσταθεί και να λειτουργήσει ειδικό τμήμα στο Νοσοκομείο μας.
  • Στήριξη-ενίσχυση και συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος των νοσηλευτικών ειδικοτήτων στο νοσοκομείο μας, με δυνατότητα συμμετοχής σ΄ αυτές όλου του προσωπικού μας.

Τέλος, σας εφιστούμε την προσοχή στο πρόβλημα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες με τη νοσηλεία ανασφάλιστων μετά την κατάργηση κάποιων διευκολύνσεων στη χορήγηση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους από τον Υπουργό Εργασίας και την εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη από ασφαλισμένους χωρών εκτός ΕΕ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου.
  • Καμία σύμβαση του νοσοκομείου με εργολάβους και ιδιωτικές ασφαλιστικές. Να μην παραχωρηθούν νοσοκομειακά κρεβάτια σε ασφαλιστικές εταιρίες.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών στις δομές δημόσιας Υγείας
  • Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Νέος οργανισμός που να αποκαθιστά τη δημόσια λειτουργία για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για Υγεία του λαού μας”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ