19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Τα πρωτόκολλα του Κολ: Η Μέρκελ χαζολογούσε στα επίσημα δείπνα

Ημερομηνία:

Η Άγκελα Μέρκελ μπορούσε μόλις και μετά βίας να κρατήσει σωστά μαχαίρι και πιρούνι. Την ίδια ώρα ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ άφησε πίσω του μια κληρονομιά που δεν τη λες αλησμόνητη. Πρόκειται για συλλογισμούς του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο, που αναμένεται να παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα υπό τον τίτλο «Legacy: Τhe Kohl Transcripts» («Κληροδότημα: Τα πρωτόκολλα του Κολ»). Πρόκειται για μια σειρά απομαγνητοφωνημένων συνεντεύξεων του Χέλμουτ Κολ που δημοσιεύονται χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Μεταξύ άλλων ο μακροβιότερος Γερμανός καγκελάριος προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμάται το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα που ξεπήδησε σε πόλεις, όπως η Δρέσδη και η Λειψία στα τέλη του 1980 για την επίτευξη της γερμανικής επανένωσης. «Θα ήταν λάθος να προσποιηθούμε ότι το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε ξαφνικά στη Λειψία και άλλαξε τον κόσμο» σημειώνει ο Χέλμουτ Κολ σε σχέση με τις διαδηλώσεις του 1989 ενάντια στο καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας.

Αποδίδει παράλληλα την πτώση του τείχους κυρίως στην πάσχουσα οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης. «Ο Γκορμπατσόφ κοίταξε τα βιβλία και αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το παιχνίδι του είχε τελειώσει. Δεν θα μπορούσε να στηρίξει το καθεστώς».

«Η κληρονομιά του Γκορμπατσόφ είναι ότι ζήτησε χρόνο για τον κομμουνισμό – εν μέρει παρά τη θέλησή του – αλλά εκ των πραγμάτων τον τελείωσε. Χωρίς βία. Χωρίς αιματοχυσία. Από εκεί και πέρα ​​αγωνίζομαι να σκεφτώ κάτι άλλο όσον αφορά την πραγματική κληρονομιά που άφησε».

Η σημερινή καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, περιγράφεται από τον Χέλμουτ Κολ με ακόμη λιγότερο κολακευτικούς όρους: «Η κα Μέρκελ, δεν μπορούσε να κρατήσει σωστά ούτε το μαχαίρι και το πιρούνι. Χαζολογούσε στα επίσημα δείπνα και έπρεπε επανειλημμένα να την επικρίνω και να την επαναφέρω στην τάξη». Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο Κολ παρουσιάζεται στις συνεντεύξεις αυτές με την πικρία ενός ανθρώπου που δεν έλαβε την αναγνώριση που πίστευε ότι άξιζε.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Χέλμουτ Κολ δεν περίμενε ποτέ να δημοσιευτούν τα σχόλιά του αυτά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ηχογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνεντεύξεων – τουλάχιστον 100 – με το δημοσιογράφο Χέριμπερτ Σβαν το 2001 και το 2002. Οι συνεντεύξεις αρχικά προορίζονταν να αποτελέσουν τη βάση για τον τέταρτο τόμο της αυτοβιογραφίας του.

Ο Σβαν ισχυρίζεται ότι απολύθηκε ως βιογράφος του Κολ και διατάχθηκε να επιστρέψει το υλικό. Εκείνος όμως αποφάσισε να δημοσιεύσει τις συνεντεύξεις μια απόφαση που μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τον ίδιο. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη του 2013, δικαστήριο της Κολωνίας, αποφάνθηκε υπέρ του Κολ, αλλά ο Σβαν άσκησε έφεση και στον ενδιάμεσο χρόνο προετοίμασε το βιβλίο παραμένει ασαφές αν η κυκλοφορία του την Τετάρτη είναι νόμιμη παρ’ ότι το Der Spiegel έχει δημοσιεύσει αποσπάσματα στην τρέχουσα έκδοση. Οι δικηγόροι του Κολ έχουν ήδη λάβει εντολή να σταματήσουν την κυκλοφορία του.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...