13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου «Ο ποιητής Νίκος Καζαντζάκης» – Θα οργανωθεί συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη με εισηγητές μαθητών των σχολείων της Κρήτης

Ημερομηνία:

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου « Ο ποιητής Νίκος Καζαντζάκης », το οποίο συνδιοργάνωσαν στους Βαρβάρους ( Μυρτιά ), Ηρακλείου, στο χωριό καταγωγής του Νίκου Καζαντζάκη, όπου βρίσκεται και η έδρα του Κέντρου, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων στις 21, 22 και 23 Οκτωβρίου 2016.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Τις εργασίες του Συνεδρίου ευλόγησε από μακριά, από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης και ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας κ. Κώστας Μουτζούρης.

Εκ μέρους του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Ταρουδάκης και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς ο πρόεδρος του κ. Μιχάλης Κουκάκης.

Χαιρετισμό έστειλε και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Ελευθέριος Αυγενάκης.

Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε εκ μέρους του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη ο περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Φασουλάκης, ο οποίος διάβασε και τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη.

Ανάμεσα σ’ αυτά που έγραψε ο περιφερειάρχης είναι και τα εξής : «Κάθε φορά που καλούμαστε να μιλήσουμε και να επαναφέρουμε στο επίκεντρο του διαλόγου το Νίκο Καζαντζάκη, αισθανόμαστε ότι μιλάμε για μια προσωπικότητα παρούσα. Για έναν άνθρωπο που είναι ακόμα εδώ. Γι ένα στοχαστή που ακόμα και σήμερα συνομιλεί με το παρόν, λες και βρίσκεται ανάμεσά μας … Για το λόγο αυτό ως Περιφέρεια Κρήτης, με ιδιαίτερη τιμή, συμμετέχουμε στο συνέδριο που ξεκινά σήμερα στη Μυρτιά.»

Και πράγματι ο Καζαντζάκης ήταν παρών στο συνέδριο και από ψηλά παρακολουθούσε τις εργασίες του.

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυνε ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Στέλιος Ματζαπετάκης, επειδή την πρώτη ημέρα απουσίαζε εκτός Ελλάδος.

Στο Συνέδριο έγιναν τριαντατρείς ανακοινώσεις από καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές και μελετητές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, με τις οποίες φωτίστηκε περισσότερο η πλευρά του Καζαντζάκη ως ποιητή.

Όλες οι ανακοινώσεις που έγιναν ήταν πολύ καλές και υπήρχε ένας συνεδριακός πολιτισμός. Υπήρξαν βέβαια και κάποιες εσωτερικές αλλαγές στο πρόγραμμα για ‘τεχνικούς’ λόγους ‘.

Το ενδιαφέρον των συνέδρων ήταν και τις τρεις ημέρες αμείωτο. Και αυτό φάνηκε στις παρεμβάσεις και στη συζήτηση που επακολουθούσαν στο τέλος κάθε συνεδρίας.

Η επιτυχία, όμως, ενός Συνεδρίου φαίνεται από των έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου.

"google ad"

Συνέδριο, του οποίου δεν τυπώνονται τα Πρακτικά του, είναι ως μη γενόμενο.
Ό, τι τυπώνεται και καταγράφεται μένει. Τα μη καταγεγραμμένα τα παίρνει ο άνεμος και τα διαγράφει η…λήθη.

Οι οργανωτές του Συνεδρίου φιλοδοξούμε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 τα Πρακτικά θα έχουν κυκλοφορήσει.

Στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου προβλήθηκαν στιγμιότυπα από δράσεις του Παγκρητίου Σχολείου για τον Καζαντζάκη.

Οι οργανωτές του Συνεδρίου, στον απολογισμό, ανακοίνωσαν ότι το επόμενο έτος θα οργανωθεί μαθητικό συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη, στο οποίο εισηγητές θα είναι μαθητές των σχολείων της Κρήτης.

Το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου το έκαναν ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης, η διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη Βαρβάρα Τσάκα και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς.

Το Κέντρο, το Μουσείο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Τοπική Ενότητα Μυρτιάς ανακοίνωσαν ότι, εντός του 2017, θα συνδιοργανώσουν, στους Βαρβάρους, μία ημερίδα με θέμα : Βαρβάροι ( Μυρτιά ) Ηρακλείου. Χθες – Σήμερα – Αύριο. Θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα το χωριό μας ή το χωριό που μας φιλοξενεί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...