19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

“Τα τελευταία 15 χρόνια – εμφανίζονται στην Κρήτη οργανώσεις συγκαλυμμένες φιλοναζιστικές, αναθεωρητικές που σχετικοποιούν τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού”

Ημερομηνία:

Σχόλιο της ομάδας επικοινωνίας της σελίδας “Αυτοοργανωμένοι Δημόσιοι Χώροι, σχετικά με την δημοσιοποίηση ενός καλέσματος για… φιλοναζιστικές διακοπές στην Κρήτη μιας «Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών», στην οποία συμμετέχουν και γηγενείς ένστολοι, και η οποία «τιμά την ελίτ του Γ’ Ράϊχ». Επιθυμία της ήταν μάλιστα να «γιορτάσει» την επέτειο της μάχης της Κρήτης ως νίκη των ναζί.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Δεν είναι η πρώτη φορά.

Ούτε θα είναι η τελευταία.

Σε διάφορες επετείους – τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια – εμφανίζονται στην Κρήτη οργανώσεις (παρα)στρατιωτικών με ακροδεξιές και (όχι ιδιαίτερα) συγκαλυμμένες φιλοναζιστικές, αναθεωρητικές απόψεις που σχετικοποιούν (όταν δεν καταφάσκουν απόλυτα με) τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού.

Σε πολλές περιπτώσεις, στα Χανιά, βρήκαν μπροστά τους αντιφασιστικά και αναρχικά μπλοκ τα οποία συχνά τους εμπόδισαν να διαδώσουν τις απόψεις τους και να παραστούν δημόσια – παρά την ανοχή που είχαν από τους επίσημους φορείς.

Σε αυτά τα αντιναζιστικά μπλοκ συμμετείχαν με το χανιώτικο αντιφασιστικό χώρο και αντιφασίστ(ρι)ες από την Γερμανία, δημοκρατικοί, σοσιαλιστές, αριστεροί ή αναρχικοί, οι οποίοι συχνά επικοινωνούσαν με την Κατάληψη Rosa Nera και άλλες αναρχικές και αντιφασιστικές ομάδες στα Χανιά. Στόχος αυτών των δράσεων ήταν η δημόσια και ανοιχτή αντιπαράθεση με τους στρατιωτικούς ή απόστρατους νοσταλγούς των ναζί και τις αναθεωρητικές τους απόψεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός των αντιφασιστικών πολιτικών χώρων και τον τοπικό Τύπο, κανένας άλλος πολιτικός φορέας δεν είχε θεωρήσει – μέχρι σήμερα – ως πρόβλημα την δημόσια παρουσία αυτών των ομάδων, οι οποίες σχετικοποιούν ή εμμέσως τιμούν τα εγκλήματα στρατιωτικών μονάδων της Βέρμαχτ ή ακόμα και μονάδων επίλεκτων εθνικοσοσιαλιστών.

Οι εν λόγω μονάδες του Δεύτερου Παγκοσμίου που τιμώνται από τις αναθεωρητικές αυτές ομάδες στην Ευρώπη, είναι οι απώλειες ενός κατακτητικού στρατού που συμμετείχε σε εκτελέσεις αμάχων, βιασμούς, εκκαθαρίσεις χωριών στην Κρήτη και αλλού στην Ευρώπη, όπως και στις διαδικασίες γενοκτονίας των εβραϊκών κοινοτήτων, όπως και των Ρομά και Σίντι, στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μέσα στα χρόνια λοιπόν, στα Χανιά έχουν επιχειρήσει να εμφανιστούν σε διάφορες περιστάσεις ομάδες που σχετικοποιούν ή τιμούν τα εγκλήματα των ναζί και των συμμάχων τους.

Όπως π.χ. η εμφάνιση της «Ένωσης Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας» μαζί με την «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» στο γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε, η οποία και εμποδίστηκε από αντιφασίστες/τριες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Η «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» (που δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει σχέση με την «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών» που καλούσε για φέτος) καλούσε για το 2016. Η σγκκεριμένη οργάνωησ είχε δημιουργηθεί από βετεράνους της Λουφτβάφε, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα στους ιδρυτές της και ο Κουρτ Στούντεντ, το όνομα του οποίου συνδέεται με τις εκτελέσεις κρητικών και βρετανών αιχμαλώτων και αμάχων μετά την μάχη της Κρήτης, τις εκτελέσεις κατοίκων σε περιοχές όπως το Κοντομαρί και ο Αλικιανός, αλλά και την καταστροφή της Καντάνου. Διάφορες οργανώσεις σαν και αυτή συντηρούν διάφορα πολεμικά μνημεία στην Κρήτη, αποδίδοντας τους όμως φιλοπόλεμα χαρακτηριστικά και σύμβολα που κάθε άλλο παραπέμπουν σε κάτι αντιπολεμικό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε μια από τις αντιφασιστικές δράσεις, στις 22 Μάη 2016 κάποιοι από τους έλληνες αξιωματικούς της αστυνομίας επιχείρησαν να απειλήσουν τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες, παρόλα αυτά ο δρόμος μπλοκαρίστηκε από το αντιφασιστικό μπλοκ με αποτέλεσμα να μην περνάνε τα λεωφορεία των μιλιταριστών.

Για την ιστορία παραθέτουμε ένα απόσπασμα από κείμενο αντιφασιστικής δράση στο Μάλεμε:

"google ad"

“Σήμερα στο γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε, η γερμανική πρεσβεία διοργάνωσε μνημόσυνο για τους νεκρούς Γερμανούς στρατιώτες της Μάχης της Κρήτης. Αντιφασίστριες και αντιφασίστες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο επιλέξαμε να παρέμβουμε έτσι ώστε να εμποδίσουμε την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Οι λόγοι είναι απλοί:

Πρώτον η πληροφορία πως θα παραστούν άτομα από το «Συνδέσμο Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγκονίας», μιας στρατιωτικής οργάνωσης που συνεχίζει να εκφέρει ναζιστικό λόγο μέχρι και σήμερα, λέγοντας πως θα έρθουν να τιμήσουν τους Γερμανούς στρατιώτες που έπεσαν για τη «μεγάλη Γερμανία». Να τονίσουμε πως η διοργανώτρια γερμανική πρεσβεία είχε γνώση για το τι αντιπροσωπεύει το εν λόγω μόρφωμα. Είναι αυτονόητο πως δεν θα τους δίναμε σπιθαμή γης, πόσο μάλλον τέτοιες μέρες που για το νησί έχουν τεράστια σημασία.

Δεύτερον γιατί μας αηδιάζει η ιδέα πως αυτοί που ευθύνονται για κάθε είδους πόλεμο που διεξάγεται σε αυτό τον πλανήτη (στρατιωτικοί, πολιτικοί, παπάδες κτλ.) έρχονται να κάνουν μνημόσυνα σε πεσόντες ένθεν κι ένθεν και να μιλήσουν για ειρήνη. Ειρήνη θα υπάρξει μόνο όταν τσακίσουμε όλους τους εθνικισμούς, όταν καταργήσουμε όλους τους στρατούς, όταν θα πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Μέχρι τότε θα είμαστε συνέχεια μπροστά σας, είτε μας περιμένετε είτε όχι.

Υ.γ.: Αν και είχαμε άλλα πλάνα, θεωρούμε επιτυχία το να γίνονται τέτοιου βεληνεκούς εκδηλώσεις από την πίσω πόρτα (κυριολεκτικά), να βλέπουμε τα πολυτελή αμάξια των επισήμων στα χωράφια και τους αγροτόδρομους , να χρειάζονται διμοιρίες και όλη η ασφάλεια των Χανίων για να φυλάξουν ένα νεκροταφείο από την παρουσία των αντιφασιστών. Τα ξαναλέμε, εννοείται στους δρόμους.

– Αντιφασίστριες / Αντιφασίστες, Μάης 2016″

Υ.Γ.

Φέτος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως (και ενώ στην Ελλάδα έχουμε Υπουργό Εσωτερικών έναν ψευδώς μετανοημένο ρατσιστή και πρώην ( ; ) νεοναζί) εμφανίστηκε ένα απροκάλυπτα φιλοναζιστικό κάλεσμα.

Αυτό ήδη δημιούργησε πολλές αντιδράσεις, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες… ξεκάρφωτες από κύκλους που στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους φασίστες (ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουμε και την εφημερίδα που αυτοαποκαλείται “Δημοκρατία”, και της οποίας το πρωτοσέλιδο αναπαράγεται διαρκώς για τη καταγγελία του καλέσματος, αν και η συγκεκριμένη εφημερίδα στο παρελθόν έχει καταγγελθεί από συλλόγους βασανισθέντων από την χούντα για τα φιλοδικτατορικά της άρθρα όπως και για προσφορές παρα-ιστορικών ακροδεξιών και αναθεωρητικών λίβελων που παρουσιάζονται ως επιστημονικά συγγράμματα…)

… Το ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών» απέσυρε το κάλεσμα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα εμφανιστούν άλλες ομάδες με ανάλογα χαρακτηριστικά.

“ούτε στα Χανιά, λοιπόν, ούτε πουθενά…”

– Φωτογραφίες: (του Αντώνη Π. και συντρόφων από διαφορετικές, παλαιότερες αντιφασιστικές δράσεις μέσα στα χρόνια, δράσεων που έχουν μπλοκάρει την… ομαλή πρόσβαση φιλοναζιστικών ή αναθεωρητικών ομάδων στρατιωτικών στα Χανιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...

Έως την Μεγάλη Τετάρτη το Δώρο Πάσχα – Οι προϋποθέσεις

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου θα πρέπει να...

Περιπέτεια για τουρίστρια σε φαράγγι του Λασιθίου

Άσχημα απρόοπτα είχε για μία τουρίστρια η πεζοπορία σε...

Μήνυση Αλεξίας Μπακογιάννη κατά Στέφανου Χίου: «Με απείλησε ότι θα με χτυπήσει με μπουκάλι»

Μήνυση για απειλή, εξύβριση και απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατέθεσε η Αλεξία...