21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα Χανιά έχουν υψηλότερο δείκτη ημερήσιων κρουσμάτων από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία – Τα Χανιά εξίσου επιβαρυμένος νομός όσο η Αττική | Γραφήματα

Ημερομηνία:

Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση δεδομένων για τα κρούσματα στα Χανιά.

Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης με επιστημονικό αντικείμενο τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά με Έμφαση στη Μοντελοποίηση Βιοσυστημάτων κ. Δάφνη Μανουσάκη και λαμβάνοντας υπόψη τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, τα Χανιά έχουν περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοικους απ’ όσα έχουν χώρες όπως η Ιταλία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι τρομερά επιβαρρυμένες από τον κορωνοϊό.

Πιο αναλυτικά, σε σχετική της ανάρτηση αναφέρει:

Πριν μια εβδομάδα είχαμε 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα στα Χανιά, και από τότε καταγράφονται καθημερινά 2 έως 6 κρούσματα.

Με μέσο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων για τα Χανιά 3.144 ανά 100.000, ο νομός παρουσιάζει μεγαλύτερο μέσο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 από τον αντίστοιχο δείκτη της Ελλάδας, αλλά και μεγαλύτερο μέσο ημερήσιο αριθμό ανά 100.000 από την Ιταλία, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράν και την Πορτογαλία.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Τα Χανιά ο πιο επιβεβαρυμένος νομός στην Ελλάδα

Να σημειώσουμε ότι η επίκουρη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δάφνη Μανουσάκη, με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο flashnews. gr εξηγεί για ποιο λόγο η κατάσταση στα Χανιά θεωρείται επιβεβαρυμένη:

«Μπορεί να ακούγεται μικρός κάθε μέρα ο αριθμός κρουσμάτων στα Χανιά, αλλά είναι μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό τους, τουλάχιστον βάσει των κρουσμάτων που δηλώνονται από τον ΕΟΔΥ» υποστηρίζει η κα Μανουσάκη και εξηγεί με απλό τρόπο τα βήματα που ακολούθησε στην ανάλυσή της:

«14 κρούσματα στα Χανιά και 14 κρούσματα στην Αττική δεν μπορούν να έχουν τη ίδια βαρύτητα γιατί τα Χανιά έχουν πληθυσμό περίπου 159.000 ανθρώπων και η Αττική περίπου 3.500.000 ανθρώπων. Άρα για να μπορέσουμε να τα συγκρίνουμε κάνουμε την αναγωγή σε 100.000 πληθυσμό, θέλοντας να δούμε τον μέσο αριθμό κρουσμάτων που θα είχαν κάθε μέρα τα Χανιά, οι υπόλοιποι νομοί της Κρήτης και η Αττική αν είχαν 100.000 πληθυσμό. Επίσης χρησιμοποιώ τον μέσο όρο. Με ένα στατιστικό υπολογισμό κάνω ομαλοποίηση των δεδομένων, ώστε να μην έχει βαρύτητα το κρούσμα κάθε μέρα, αλλά ο αριθμός τους σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Βάσει λοιπόν των αναλύσεων αυτών, ο μέγιστος μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων των Χανίων, έφτασε στο 3,2. Τώρα έχει πέσει, είναι στο 2,25 αλλά και πάλι είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι στους άλλους νομούς.

Συγκριτικά με τους μέσους όρους και της Αττικής, τα Χανιά στην παρούσα ανάλυση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος φαίνεται να ξεπερνούν τον μέσο όρο της Αττικής.

Η κα Δάφνη Μανουσάκη

"google ad"

Αναλυτικότερα πώς φαίνεται ότι ο νομός Χανίων είναι πιο επιβεβαρυμένος από τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης και είναι συγκρίσιμος ακόμα και με την Αττική;

Στο πρώτο γράφημα αποτυπώνω τους αριθμούς των θετικών περιστατικών όπως ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ κάθε μέρα:

Στο γράφημα φαίνεται το Ηράκλειο και τα Χανιά να “διεκδικούν την πρώτη θέση”. Όμως, εάν θέλουμε να κάνουμε σωστή σύγκριση, θα πρέπει να δούμε πως “μεταφράζονται” τα περιστατικά αν κάνουμε αναγωγή στον πληθυσμό. Αν κάνουμε την αναγωγή αυτή ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι αυτός:

Σε αυτό το δεύτερο γράφημα, φαίνεται ότι τα Χανιά “υπερτερούν” των άλλων νομών, και μόνο σήμερα το Λασίθι μας ξεπέρασε.

Όμως, σε τέτοια γραφήματα, είναι φυσικό να υπάρχουν σκαμπανευάσματα από τη μια μέρα στην άλλη, που δυσκολεύουν την ανάγνωση των γραφημάτων.

Έτσι, πολλοί χρησιμοποιούν την έννοια του 7 day average: για κάθε ημέρα. Δεν αποτυπώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της ημέρας, αλλά ένας μέσος όρος κρουσμάτων, ξεκινώντας από τρεις μέρες πριν έως τρεις ημέρες μετά. Εάν υπολογίσω με αυτό τον τρόπο τον μέσο ημερήσιο αριθμό θετικών περιστατικών ανά 100.000 παίρνω αυτό:

Τα Χανιά, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, είχαν σταθερά περισσότερα κρούσματα από τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης τις τελευταίες ημέρες. Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση με Αττική και Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή την ομαλοποίηση τα Χανιά φαίνεται ότι μόλις έχουν ξεπεράσει και την Αττική. Βέβαια πρέπει να εξηγήσουμε ότι είναι μια τεχνική, στην οποία αν χρησιμοποιούμε 7 μέρες θα δώσει ένα άλλο αποτέλεσμα και αν χρησιμοποιούμε 5 μέρες θα δώσει άλλο αποτέλεσμα. Αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι συγκρίσιμα αυτή τη στιγμή τα Χανιά με την Αττική, έχουν δηλαδή παρόμοια εικόνα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...