16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα Χανιά στο επίκεντρο του διπλωματικού πόλεμου Ελλάδας – Τουρκίας λόγω υδρογονανθράκων – Σιωπούν οι ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έπειτα από τις συνεχείς προκλήσεις της τελευταίας.

Ύστερα από τη συμφωνία με τη Λιβύη η Άγκυρα αμφισβητεί ξεκάθαρα το μισό Αιγαίο και νησιά όπως η Κρήτη και το Καστελόριζο.

Δεν έφτανε όμως μόνο στο να προχωρήσει στο προσύμφωνο με τη Λιβύη με αποτέλεσμα να προσπαθεί να «χτίζει» ΑΟΖ στην περιοχή, τώρα επιχειρεί να καταργήσει και θαλάσσιες ζώνες νησιών, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα ήταν σκληρή. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την χθεσινή τοποθέτηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τόνισε τα εξής:

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών–κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.

Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου.

Τι αμφισβητεί η Τουρκία

Στη γραμμή της «Γαλάζιας Πατρίδας» κινείται η τουρκική κυβέρνηση. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε φωτογρφηθει στις αρχές Σεπτεμβρίου μπροστά σε έναν χάρτη όπου αποτυπωνόταν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, δεν έχουν δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της χωρικής τους θάλασσας των 6 νμ.

Δηλαδή αμφισβητεί τις θαλάσσιες ζώνες των νησιών. Χθες, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με την μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Κατά την κυρίαρχη -πλέον και τυπικώς διατυπωθείσα με επίσημο τρόπο- τουρκική άποψη, η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -για παράδειγμα στο Αιγαίο- θα πρέπει να οριοθετηθεί στο μέσον μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα δεχθούν τετελεσμένα, δήλωσε γραπτώς ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας Ερντογάν–Σαράζ για τις θαλάσσιες ζώνες. Λίγα 24ωρα μετά την γνωστοποίηση συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας–Λιβύης, η Άγκυρα προέβη στο επόμενο σχεδιασμένο βήμα με το οποίο κλιμακώνει την απειλητική επίθεση σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας.

Νέος τουρκικός χάρτης

"google ad"

Τούρκος αξιωματούχος και συγκεκριμένα ο πρέσβης Çağatay Erciyes, Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δημοσίευσε χάρτη με σημεία της «οριοθέτησης» μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Αναλυτικά στον χάρτη φαίνεται.

  • Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.
  • Tο σημείο C-D-E αποτελεί την διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά η Τουρκία προβάλλει μόνο τις αξιώσεις της σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο.
  • Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, δεξιά και νότια της Κρήτης και του νομού Χανίων.

Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος ερωτάται από ακόλουθό του στο twitter αν η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο αυτό το σημείο και πώς η οριογραμμή δεν κατεβαίνει νότια της Κρήτης, όπως έδειχναν άλλοι χάρτες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ