22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Τα Belvedere Hotels εκμισθώνουν τελικά το κτίριο της κατάληψης Rosa Nera;

Ημερομηνία:

Με έγγραφο το οποίο αναρτήθηκε στο diavgeia.gov.gr, από 31 Μαΐου 2017, με τίτλο “Κατακύρωση διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση και αξιοποίηση των ακινήτων 1) Πρώην Μεραρχίας Κρητών & 2) Πρώην Φυλακών Στρατώνων σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 1909/31-10-2016 πρόσκληση”, αναφέρεται  ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της “Εταιρείας Αξιοποίησης   και Διαχείρισης  της  Περιουσίας  και  του  Τεχνολογικού  Πάρκου  του  Πολυτεχνείου  Κρήτης” ενέκρινε ομόφωνα την κατακύρωση του διαγωνισμού για την μακροχρόνια μίσθωση και αξιοποίηση των ακινήτων της Πρώην Μεραρχίας Κρητών και των Πρώην Φυλακών Στρατώνων στην Εταιρεία με την επωνυμία BELVEDERE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, η οποία προσέφερε το υψηλότερο, σε καθαρή παρούσα αξία, τίμημα προσαυξημένο κατά 12% σύμφωνα με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο λοιπόν, δεν ευσταθεί ότι το κτίριο της κατάληψης Rosa Nera ανέλαβε για 25έτη, η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Ambassador Resisted.

Να σημειώσουμε ότι στο ερώτημα που τέθηκε αν παρέχεται η δυνατότητα να προκηρυχθεί διαγωνισμός για μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης που βρίσκονται στην περιοχή Καστέλι της Παλιάς Πόλης των Χανίων, η απάντηση που δίνεται είναι πάντα “κατά τη γνώμη” του ιδρύματος, “θετική”,  μετά από  την από κοινού γνωμοδότηση των Νομικών Συμβούλων του Ιδρύματος και της Εταιρείας Αξιοποίησης.

Στο έγγραφο επισυνάπτεται απόσπασμα πρακτικού της 376ης Συνεδρίασης της Συγκλήτου που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου του 2014 στις 9 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου, παρόντων του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Β. Διγαλάκης αλλά και των κ.κ.  Ν.  Τσουρβελούδης  Κοσμήτορας Σχολής  Μ.Π.Δ.,  Ε. Μανούτσογλου Κοσμήτορα Σχολής ΜΗΧ.Ο.Π., Α. Δόλλας Κοσμήτορας Σχολής Η.Μ.Μ.Υ., Γ. Καρατζά Κοσμήτορας Σχολής ΜΗ.ΠΕΡ. (αποχώρησε μετά την ολοκλήρωση του 13ου θέματος), Κ. Προβιδάκη Κοσμήτορας Σχολής ΑΡ.ΜΗΧ., Μ. Παπαγεωργίου  αρχαιότερος Καθηγητής πρώτης βαθμίδας Σχολής Μ.Π.Δ., Ι. Γρυσπολάκη αρχαιότερος Καθηγητής πρώτης βαθμίδας Σχολής ΜΗΧ.Ο.Π., Ν. Νικολαΐδη Αναπληρωτής Πρύτανη και αρχαιότερος Καθηγητής πρώτης βαθμίδας Σχολής ΜΗ.ΠΕΡ., Φ. Καζάση αναπληρωτής εκπροσώπου Διοικητικού Προσωπικού, Σ. Καρασαββίδη εκπρόσωπος μελών ΕΤΕΠ, Ν. Ζιώγα αναπληρωτής εκπροσώπου ΕΕΔΙΠ Ι και Α. Παπαδοπούλου εκπρόσωπος ΕΕΔΙΠ ΙΙ στην οποία συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης στη  διοίκηση  και  διαχείριση  της  Εταιρείας  Αξιοποίησης  και  Διαχείρισης  της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης του ακινήτου στη συνοικία «Καστέλι» της παλιάς πόλης των Χανίων

Η εισήγηση του Πρύτανη κ. Διγαλάκη είχε ως εξής:

Η μεταστέγαση και συγκέντρωση όλων των διοικητικών, εκπαιδευτικών και άλλων υπηρεσιών του Ιδρύματος ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου με την μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτήριο Διοίκησης στη συνοικία «Καστέλι» της παλιάς πόλης των Χανίων. Με τη μεταφορά και αυτών των διοικητικών υπηρεσιών στην Πολυτεχνειούπολη   αποδεσμεύονται πλέον από κάθε χρήση τα υφιστάμενα εκεί κτήρια, συνολικής εκτάσεως 3.652 τ.μ. κατά τον τίτλο κτήσεως, ήτοι το με αριθμό 47433/1986 Πωλητήριο του Υπουργείου Οικονομικών, και 3.799 τ.μ. σύμφωνα με την ΕΚΧΑ Α.Ε.

Τα συγκεκριμένα κτήρια αποτελούν μνημεία της Πόλης των Χανίων , με πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Βρίσκονται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των   Χανίων, προσφέρουν πλούσια θέα σε όλο το Παλιό Λιμάνι ενώ επιπλέον περιστοιχίζονται από πολλά Δημόσια και άλλα κτήρια που φιλοξενούν κρατικές διοικητικές υπηρεσίες, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα αλλά και επισκέπτες της Πόλης μας.

Ο ιδιαίτερος, όπως προαναφέρεται, χαρακτήρας τους απαιτεί την εξεύρεση μεγάλου ύψους οικονομικών πόρων για την αξιοποίηση και διαχείριση τους, η οποία είναι μια δύσκολη και νομικά χρονοβόρα διαδικασία.

Προτείνεται λοιπόν όπως παραχωρηθούν τα ακίνητα στη συνοικία «Καστέλι» από 1-5-2014 στη διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας  και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης η αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ακινήτου στη συνοικία «Καστέλι» της παλιάς πόλης των Χανίων, συνολικής εκτάσεως 3.652 τ.μ. κατά τον τίτλο κτήσεως, ήτοι το με αριθμό 47433/1986 Πωλητήριο

του Υπουργείου Οικονομικών, και 3.799 τ.μ. σύμφωνα με την ΕΚΧΑ Α.Ε., υπό την αίρεση της αποδέσμευσης της  χρήσης  των  υφισταμένων  εντός  αυτού  κτιρίων  προς  εξυπηρέτηση  των  διοικητικών  αναγκών  του Ιδρύματος (άρθρο 3 παρ. 1 περ. α π.δ. 31/1993).

Η Εταιρεία θα έχει την υποχρέωση της, κατ’ άρθρο 5 παρ. 2 εδάφιο α του π.δ. 31/1993, με επιμέλεια διοίκησης και διαχείρισης του παραχωρηθέντος ακινήτου και σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης και τακτικής εκμετάλλευσης. Εξουσιοδοτείται δε με την παρούσα η Εταιρεία για την επιχείρηση όλων των αναγκαίων για την επωφελέστερη αξιοποίηση και εκμετάλλευση του εν λόγω ακινήτου δικαιοπραξιών, τα αποτελέσματα των οποίων θα επέρχονται στο όνομα και για λογαριασμό του Πολυτεχνείου Κρήτης. Κάθε σχετική της πράξη θα διέπεται, όπως όλες άλλωστε οι πράξεις διοίκησης και διαχείρισης των οργάνων της Εταιρείας κατά το άρθρο 34 εδάφιο α του π.δ. 31/1993, από τις αρχές της δημοσιότητας, της αιτιολογίας και της αποδοτικότητας, υποχρεούμενη να τηρεί μεταξύ άλλων κατά την ενάσκηση της διοίκησης και διαχείρισης του συγκεκριμένου ακινήτου διαδικασίες δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού κατά τα οριζόμενα  στην  ΑΚ  199,  καθώς  και  όλες  τις  τυχόν  εφαρμοστέες  ειδικότερες  διατάξεις  της  κείμενης νομοθεσίας.

Μετά το τέλος της εισήγησης ακολούθησε η παράθεση απόψεων.

Αναφέρεται σχετικά στο έγγραφο:

Ο κ. Γρυσπολάκης θεωρεί ότι μετά την ατυχή έκβαση της εργολαβίας αναστήλωσης του κτιρίου της Μεραρχίας, όταν χάθηκε ένα μεγάλο ποσό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα κτίρια της Μεραρχίας, των Παλαιών Φυλακών και των Στρατώνων πρέπει να μεταβιβαστούν στην Εταιρεία προς διαχείριση και η Πρυτανεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για την εκκένωση του κτιρίου της Μεραρχίας.

"google ad"

Ο κ. Τσουρβελούδης ρωτάει αν υπάρχει κάποια πρόταση από την Εταιρεία και ο Πρύτανης κ. Διγαλάκης ενημερώνει  ότι  το  συγκεκριμένο  ακίνητο  θα  μπορούσε  να  αποφέρει  πολλά  έσοδα  στο  Ίδρυμα  με παραχώρηση χρήσης, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί είναι πολύ δύσκολο.

Ενδιάμεση  λύση  για  3  με  4  χρόνια  αποτελεί  η  ενοικίαση  του  κτιρίου  των  Παλαιών  Φυλακών  στην Αρχαιολογία, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συγκεντρώσει τις υπηρεσίες της στο χώρο αυτό.

Έχει συζητηθεί ενοίκιο της τάξεως των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) μηνιαίως και σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση χρημάτων από τη μεταφορά των υπηρεσιών στην Πολυτεχνειούπολη, το κέρδος του Ιδρύματος θα ανέρχεται περίπου στις ογδόντα χιλιάδες ευρώ (80.000,00 €) ετησίως.

Ο  κ.  Γρυσπολάκης  βλέπει  με  δυσπιστία  την  ενοικίαση  τμήματος  μόνο  του  ακινήτου  για  πολλά  χρόνια, κατανοεί  ότι  οι  συνθήκες  είναι  δύσκολες  και  συμφωνεί  ότι  η  αξιοποίηση  ολόκληρου  του  ακινήτου  θα αποφέρει πολλά έσοδα στο Ίδρυμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ακολούθησε ευρεία διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, η οποία κατέηξε στην ομόφωνη έγκριση της παραχώρησης από  1-5-2014  στη  διοίκηση  και διαχείριση της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης του ακινήτου στη συνοικία «Καστέλι» της παλιάς πόλης των Χανίων “υπό την αίρεση της αποδέσμευσης  της  χρήσης  των  υφισταμένων  εντός  αυτού  κτιρίων  προς  εξυπηρέτηση  των  διοικητικών αναγκών του Ιδρύματος”.

Επίσης, εγκρίθηκε ομόφωνα η παραχώρηση στη διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης η αξιοποίηση και εκμετάλλευση του κτιρίου της Μεραρχίας “υπό την αίρεση της αποδέσμευσης της χρήσης των χώρων του”.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης περί εκμίσθωσης του κτιρίου της κατάληψης Rosa Nera υπήρξε πλήθος αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες αλλά και από προσωπικότητες των Χανίων ενάντια σε αυτή την εξέλιξη.

Belvedere στα ιταλικά σημαίνει όμορφη θέα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...