16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Τελεσίδικη καταδίκη των ναζιστών Λαγού και Μίχου για την επίθεση στο «Συνεργείο»

Ημερομηνία:

Tο Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών αποφάσισε σήμερα την τελεσίδικη καταδίκη των ναζιστών Γιάννη Λαγού (ως ηθικού αυτουργού επικίνδυνης σωματικής βλάβης, o οποίος παραμένει ασύλληπτος) και Νίκου Μίχου (ως συνεργού επικίνδυνης σωματικής βλάβης), για την επίθεση στον «Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10 Ιουλίου του 2013. Παράλληλα, οι υπόλοιποι δράστες κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση στο «Συνεργείο» έγινε δύο μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και στην οποία συμμετείχαν οι Γιώργος Πατέλης, Ιωάννης Κομιανός και Γιώργος Δήμου που έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Ζώτος και Θανάσης Καμπαγιάννης, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι η καταδίκη των δύο πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής «αποτελεί το τέλος μιας μακράς και επίμονης μάχης» και κάνουν λόγο για «νίκη του αντιφασιστικού αγώνα». 

Ταυτόχρονα οι δύο δικηγόροι σημειώνουν: «Ως πότε θα περιμένουμε το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του καταδικασμένου αρχισυμμορίτη Λαγού που κρύβεται στις Βρυξέλλες μεταμφιεσμένος σε ευρωβουλευτή; Και πότε επιτέλους θα συλλάβει η ΕΛΑΣ του κυρίου Χρυσοχοϊδη τον φυγόποινο Παππά; ». 

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

Η τελεσίδικη καταδίκη των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής Λαγού (ως ηθικού αυτουργού επικίνδυνης σωματικής βλάβης) και Μίχου (ως συνεργού επικίνδυνης σωματικής βλάβης) από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, όσον αφορά την επίθεση στον «Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10/7/2013, αποτελεί το τέλος μιας μακράς και επίμονης μάχης. Για να φτάσουμε στην ομόφωνη καταδίκη, χρειάστηκε να περάσουμε από την ασυλία που απολάμβανε η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή το 2013 με την αρχειοθέτηση του φακέλου της υπόθεσης, στη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των ηγετικών στελεχών της που εν τέλει αποδείχτηκαν στο ακροατήριο. Το δικαστήριο καταδίκασε εν νέου ως συνεργούς επικίνδυνης σωματικής βλάβης τους άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και τον πυρηνάρχη Πειραιά της Χρυσής Αυγής Θ. Μπαρέκα.

Ο Λαγός και ο Μίχος έχουν ήδη καταδικαστεί για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντίστοιχα από το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών (ο πρώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες εκμεταλλευόμενος την μη άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο, ο δεύτερος βρίσκεται στη φυλακή). Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων επιβεβαιώνει και θωρακίζει την απόφαση της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής: όλες οι επιθέσεις γίνονταν με εντολή της ηγεσίας της οργάνωσης, σε κάποιες δε περιπτώσεις όπως στο Συνεργείο ακόμα και με την αυτοπρόσωπη παρουσία της. Η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση είναι ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, που σίγουρα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (το Εφετείο της δίκης της Χρυσής Αυγής) θα αναγνώσει και θα αξιολογήσει.

Είναι καιρός οι θεσμικοί φορείς να περάσουν πάνω από τον πήχυ που έθεσε η ίδια η κοινωνία: ως πότε θα περιμένουμε το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του καταδικασμένου αρχισυμμορίτη Λαγού που κρύβεται στις Βρυξέλλες μεταμφιεσμένος σε ευρωβουλευτή; Και πότε επιτέλους θα συλλάβει η ΕΛΑΣ του κυρίου Χρυσοχοϊδη τον φυγόποινο Παππά; Η ανοχή στη φασιστική και ρατσιστική βία γεννάει τέρατα. Η σημερινή τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου στέλνει μήνυμα με πολλούς παραλήπτες.

Δημήτρης Ζώτος,

Θανάσης Καμπαγιάννης,

δικηγόροι πολιτικής αγωγής στην υπόθεση του «Συνεργείου».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...

Τουρισμός για Όλους 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους 2024» και οι δικαιούχοι...