20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τελετή Έναρξης για τις «Γιορτές Ρόκκας» τη Δευτέρα 6 Αυγούστου με Γιώτα Νέγκα, Λευτέρη Κουμή και σύγχρονους παραδοσιακούς χορούς

Ημερομηνία:

Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου, στις 21:00, στην πλατεία της Ροκκας, η6η διοργάνωση των Γιορτών Ρόκκαςξεκινάει το φετινό της ταξίδι στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, με φόντο τα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων και τη Γιώτα Νέγκα στην κεντρική σκηνή, με ήχους και μελωδίες από την πολυετή επιτυχημένη μουσική της πορεία.

Η Γιώτα Νέγκα γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε να τραγουδά αμέσως μετά το Λύκειο.

Ο ξεχωριστός τρόπος ερμηνείας της και ο σεβασμός της προς την ιστορία του είδους μουσικής που εκπροσωπεί καθώς και τους μεγάλους ερμηνευτές του, την ξεχώρισαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ως μια από τις μεγάλες φωνές της εποχής μας.
Από το 1992 μέχρι και σήμερα, η Γιώτα Νέγκα έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες και ερμηνευτές όπως το Σταμάτη Κραουνάκη, το Μίκη Θεοδωράκη, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το Φοίβο Δεληβοριά, το Βαγγέλη Κορακάκη, τον Κώστα Λειβαδά κ.α., σημειώνοντας μια μουσική πορεία τόσο ξεχωριστή όσο και η κάθε ερμηνεία της.

Την αυλαία της τελετής έναρξης θα ανοίξουν ταεργαστήρια κίνησης των γιορτών, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Φαίδρας Πισιμίση, του Γιάννη Παπατζανή και της ΤζωρτζίναςΔρακούλη – Σόλο, με χορούς εμπνευσμένους από την παράδοση και προσαρμοσμένους στη σύγχρονη εποχή.

Η Φαίδρα Πισιμίση είναιχορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια σύγχρονου χορού. Στη μέχρι τώρα καριέρα της έχει ξεχωρίσει ως performerμέσα από σημαντικές συνεργασίες με καταξιωμένες ομάδες χορού και θέατρα, μεταξύ των οποίων είναι το TheaterderKlaenge, η Όπερα του Düsseldorf, το Κρατικό Θέατρο Dortmund, το Κρατικό Θέατρο της Βόννης, οι ομάδες “Paranoia Agency”, “Ruediger – BaumgartnerCollectiva” και “RitaAozaneBilibio”, καθώς και με τους χορογράφους LauraScozzi, MaxBilitzer, AnnaHolter, κ.ά, ενώ ως χορογράφος έχει δημιουργήσει παραστάσεις για το “Κρατικό Θέατρο Ντίσελντορφ”, την ομάδα “YutaHamaguchi”, την ομάδα “Ηχόδραμα”, και τη θεατρική ομάδα “Projekt.il”.

Ο Γιάννης Παπατζανής γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Από πολύ νωρίς ξεκίνησε να ασχολείται με το κρητικό μουσικό ιδίωμα. Έτσι σήμερα, μετά από χρόνια μελέτης μεγάλων καλλιτεχνών της ελληνικής μουσικής σκηνής, έχει καταφέρει να διαμορφώσει έναν νέο ήχο στο μουσικό τοπίο της Κρήτης με το δικό του προσωπικό ύφος.

Η Τζωρτζίνα Δρακούλη Σόλο είναι μια καλλιτέχνης, με Ελληνική καταγωγή και πολυετή επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό. Σημαντικές διακρίσεις στην πορεία της ως σκηνογράφος σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο, αποτελούν η συμμετοχή της στη βραβευμένη με BAFTA τηλεοπτική σειρά, Peaky Blinders και στη σειρά Bulletproof τουτηλεοπτικού σταθμού Sky.

Η τελετή έναρξης θα κλείσει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού από τον μοναδικόΛευτέρη Κουμή και το βιολί του. Ο Λευτέρης Κουμής έχει καταγωγή από τη Μαλάθυρο Κισάμου. Ως απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ο Λευτέρης Κουμής τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δάσκαλος στην Κίσαμο, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με τη διδασκαλία και την τέχνη του παραδοσιακού βιολιού. Έχει μαθητεύσει στο πλάι του μεγάλου δασκάλου της Κισαμίτικης μουσικής παράδοσης Μιχάλη Κουνέλη, ενώ οι επιτυχημένες εμφανίσεις του στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα τον κατατάσσουν ανάμεσα στους καλύτερους της νέας γενιάς βιολιστών της περιοχής των Χανίων.

Το σύνολο των εκδηλώσεων της τελετής έναρξης θα μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό με γενική είσοδο 7 ευρώ. Για τα παιδιά κάτω των 10 ετών η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...