20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Τελικά πώς μεταδίδεται ο ιός HIV/AIDS, κ. Μιχελογιαννάκη; Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ απαντούν

Ημερομηνία:

Μεταδίδεται με το σάλιο ο ιός HIV/AIDS; Ο εκ Κρήτης ορμώμενος γιατρός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης θεωρεί πως ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο, ωστόσο οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι έχουν διαφορετική άποψη.

Προσκεκλημένος σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Μιχελογιαννάκης, περίγραψε ένα περιστατικό με πρωταγωνίστρια καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνών και διευθύντρια κεντρικού νοσοκομείου, η οποία δεν «κόλλησε AIDS λόγω της πίστης της», παρόλο που κοινώνησε μαζί με μικρούς οροθετικούς ασθενείς και οι συνάδελφοί της, γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο νυν βουλευτής, την απέτρεπαν λέγοντάς της «ξέρεις, μεταδίδεται με το σάλιο».

Μύθοι και αλήθειες για το AIDS

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), διαλύουν δέκα μύθους που αφορούν στη μετάδοση του ιού HIV/ AIDS.

Μύθος. Το AIDS προσβάλλει μόνο τους ομοφυλόφιλους
Αλήθεια. Το AIDS πρωτοδιαγνώσθηκε σε ομοφυλόφιλους στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η ομοφυλοφιλική επαφή εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης στο Δυτικό κόσμο αλλά ο ιός προσβάλλει και τα δύο φύλα μέσω ετεροφυλοφιλικής απροφύλακτης επαφής, όταν ο ένας σύντροφος έχει προσβληθεί. Στην Ελλάδα, το 22,2% των οροθετικών είναι ετεροφυλόφιλοι.

Μύθος. Αν συναναστρέφομαι με οροθετικό κινδυνεύω να μολυνθώ από το HIV.
Αλήθεια. Ο ιός HIV/AIDS  δε μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο. Δεν κινδυνεύουμε από τις κοινωνικές επαφές, την συγκατοίκηση ή την συνεύρεση στον ίδιο εργασιακό χώρο.

Mύθος. Το AIDS μεταδίδεται στις πισίνες και από το τσίμπημα κουνουπιών.
Αλήθεια. Έχει αποδειχθεί ότι το AIDS δε μεταδίδεται στις πισίνες, επειδή ο ιός βρίσκεται σε μεγάλη αραίωση και σκοτώνεται από το χλώριο. O ιός αδρανοποιείται, επίσης, από το σάλιο των κουνουπιών. Άλλωστε στην Αφρική το τσίμπημα των κουνουπιών, το οποίο είναι η κύρια οδός μετάδοσης της ελονοσίας, δεν ενοχοποιείται για τη μετάδοση του ΑΙDS.

Μύθος. Το AIDS μεταδίδεται με το φιλί.
Αλήθεια. Έχει αποδειχθεί πως με το κοινωνικό φιλί δε μεταδίδεται. Με το ερωτικό φιλί οι πιθανότητες είναι ελάχιστες και αυξάνονται εάν στο στόμα των ερωτικών συντρόφων υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία.

Μύθος. Το AIDS δε μεταδίδεται με το στοματικό έρωτα.
Αλήθεια. Ο ιός υπάρχει στα κολπικά, τα προσπερματικά υγρά, καθώς και στο σπέρμα. Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Η πιο επικίνδυνη θεωρείται η πρωκτική.

Μύθος. Το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει.
Αλήθεια. Μελέτες, που έχουν γίνει μεταξύ ζευγαριών που ο ένας σύντροφος ήταν οροθετικός, έχουν αποδείξει ότι το προφυλακτικό προφυλάσσει πλήρως αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά από την αρχή της ερωτικής επαφής.

Μύθος. Οι μεταγγίσεις δεν είναι ασφαλείς.
Αλήθεια. Από το 1985 πραγματοποιείται έλεγχος των μεταγγίσεων και ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μετάδοσης του ιού του AIDS. Αυτό οφείλεται στο ότι ο δότης βρισκόταν στην περίοδο του «σιωπηρού παραθύρου». Οι περιπτώσεις αυτές έχουν ελαχιστοποιηθεί με τη χρησιμοποίηση πιο ευαίσθητων Elisa, καθώς και με τη μοριακή μέθοδο NAT.

Μύθος. Οι τοξικομανείς μολύνονται οπωσδήποτε από AIDS.
Αλήθεια. Οι τοξικομανείς, οι οποίοι επαναχρησιμοποιούν σύριγγες και άλλα αντικείμενα για την παρασκευή και ενδοφλέβια χρήση τοξικών ουσιών, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και του AIDS. Εάν η χρήση γίνεται αποκλειστικά από σύριγγα μιας χρήσης δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.

Μύθος. Όταν συμβεί σεξουαλικό ατύχημα με HIV θετικό άτομο, δεν υπάρχει καμία προφυλακτική θεραπεία.
Αλήθεια. Όταν συμβεί σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σπάσει το προφυλακτικό κατά τη συνεύρεση με HIV θετικό άτομο, επιβάλλεται η άμεση (μέχρι 72 ώρες) χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής.

Μύθος. Όποιος μολύνεται από τον ιό του AIDS οπωσδήποτε πεθαίνει.
Αλήθεια. Υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία για το AIDS, η οποία όμως δεν είναι ριζική. Η αντιρετροϊκή θεραπεία καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και μετατρέπει τη νόσο σε μακροχρόνια ασθένεια.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...