21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τεράστια μείωση παραγωγής ελαιολάδου στο Ρέθυμνο

Ημερομηνία:

Σε Αμάρι και Άγιο Βασίλειο εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα • Σε δεινή θέση όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης • Οικονομικό πλήγμα για το νησί η μείωση της παραγωγής κατά 60%-70

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς η φετινή θα είναι η χειρότερη ελαιοκομική περίοδος των τελευταίων ετών για την Κρήτη. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, η σοδειά αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 60%-70%, με αποτέλεσμα το οικονομικό πλήγμα για το νησί να ανέρχεται περίπου στα 150-200 εκατομμύρια ευρώ.

 Τεράστιο πλήγμα δέχεται και ο νομός Ρεθύμνου, καθώς από 15.000-16.000 τόνους που κυμαίνεται η παραγωγή κατά τις «γεμάτες» χρονιές, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, φέτος η σοδειά δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 5.000-6.000 τόνους.

 Προβλήματα εντοπίζονται στους ελαιώνες ολόκληρου του νομού, όμως περισσότερο έχουν «τραυματιστεί» οι περιοχές του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου.

 Ελαιοπαραγωγοί του Ρεθύμνου σημειώνουν ότι η συγκομιδή θα είναι ιδιαίτερα φτωχή, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και των νότιων άνεμων που έπληξαν το νησί, κατά την περίοδο της άνθησης-καρπόδεσης των ελαιοδέντρων.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η φετινή σοδειά στην Κρήτη θα φτάσει με δυσκολία τους 40.000-50.000 τόνους, γεγονός που μεταφράζεται σε πρωτοφανή μείωση με δεδομένο ότι το νησί παράγει κάθε χρόνο 100.000 έως 150.000 τόνους ελαιόλαδο.

 Σημειώνεται ότι τόσο ο ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης), ο οποίος έχει αποστείλει εδώ και μήνες υπόμνημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), όσο και οι παραγωγοί του νησιού, ζητούν από το κράτος να προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία των αποζημιώσεων για την τεράστιας έκτασης ζημιά, που έχουν υποστεί οι ελαιώνες τους, ωστόσο ο ΕΛΓΑ τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για ζημιές κατά το στάδιο της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, είτε πρόκειται για υψηλές θερμοκρασίες, είτε για λίγες βροχοπτώσεις, είτε για ισχυρούς ανέμους.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ «ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ» ΣΤΟΥΣ 40.000 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 100.000 ΤΟΝΟΥΣ

Οικονομικό πλήγμα για την Κρήτη η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου

• Σε δεινή θέση και οι ελαιοπαραγωγοί του Ρεθύμνου      • Στους 5.000 τόνους θα περιοριστεί η ποσότητα στο νομό

 Η χειρότερη ελαιοκομική περίοδος των τελευταίων ετών, θα είναι η φετινή για την Κρήτη. Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, η σοδειά αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 60%-70%, με αποτέλεσμα το οικονομικό πλήγμα για το νησί να ανέρχεται περίπου στα 150-200 εκατομμύρια ευρώ.

Ελαιοπαραγωγοί του Ρεθύμνου σημειώνουν ότι η συγκομιδή θα είναι ιδιαίτερα φτωχή, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και των νότιων άνεμων που έπληξαν το νησί, κατά την περίοδο της άνθησης-καρπόδεσης των ελαιοδέντρων.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η φετινή σοδειά θα φτάσει με δυσκολία τους 40.000-50.000 τόνους, γεγονός που μεταφράζεται σε πρωτοφανή μείωση, με δεδομένο ότι η Κρήτη παράγει κάθε χρόνο 100.000 έως 150.000 τόνους ελαιόλαδο.

Στο Ρέθυμνο ειδικότερα, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς από 15.000-16.000 τόνους που κυμαίνεται η παραγωγή κατά τις «γεμάτες» χρονιές, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, φέτος η σοδειά δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 5.000-6.000 τόνους.

 Προβλήματα εντοπίζονται στους ελαιώνες ολόκληρου του νομού, όμως περισσότερο έχουν πληγεί οι περιοχές του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου.

"google ad"

 «Φέτος έχουμε πάθει μεγάλη καταστροφή. Ακαρπία σε τόσο μεγάλο βαθμό έχουμε χρόνια να δούμε. Δεν έχουμε δουλειά να κάνουμε στα λιόφυτα. Το υπουργείο πρέπει να μεριμνήσει για την Κρήτη» ανέφερε ντόπιος ελαιοπαραγωγός στα «Ρ.Ν.».

 Ένας ακόμα παραγωγός πρόσθεσε: «Θα περάσουμε πολύ δύσκολο χειμώνα. Δεν φτάνει που τον περσινό χειμώνα είχαμε πολλούς νότιους άνεμους, με αποτέλεσμα οι λίγες βροχές να εξατμιστούν, φέτος έχουμε φτάσει σχεδόν στον Νοέμβριο και βροχοπτώσεις είχαμε μόνο τον Σεπτέμβριο».

Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν αποζημιώσεις – Ο ΕΛΓΑ τονίζει ότι δεν προβλέπεται

Σημειώνεται ότι τόσο ο ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης), ο οποίος έχει αποστείλει εδώ και μήνες υπόμνημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), όσο και οι παραγωγοί του νησιού, ζητούν από το κράτος να προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία των αποζημιώσεων για την τεράστιας έκτασης ζημιά, που έχουν υποστεί οι ελαιώνες τους και επισημαίνουν ότι δεν είναι λογικό οι ελαιοπαραγωγοί να τίθενται σε διαφορετική μοίρα σε σχέση με άλλους παραγωγούς της χώρας, τονίζοντας ότι οι ζημιές πριν την καρπόδεση, όταν προκαλούνται από παγετούς, που συμβαίνουν συνήθως στην Βόρειο Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως αποζημιώσιμες και όταν προκαλούνται από καύσωνες, όπως συμβαίνει συνήθως στην Κρήτη, εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις.

 Ωστόσο, όσο κι αν οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν αποζημιώσεις, ο ΕΛΓΑ τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για ζημιές κατά το στάδιο της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, είτε πρόκειται για υψηλές θερμοκρασίες, είτε για λίγες βροχοπτώσεις, είτε για ισχυρούς ανέμους.

 Η μοναδική περίπτωση να ενισχυθούν οικονομικά οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης είναι να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα κρατικών-οικονομικών ενισχύσεων, που θα της υποβάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από συνεργασία με τον ΕΛΓΑ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει τις ζημιές που γίνονται σε καλλιέργειες και οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Ωστόσο για να εγκριθεί η διαδικασία από την Ε.Ε. απαιτείται προηγουμένως να έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια, καθώς η ενίσχυση προέρχεται από εθνικούς και όχι από ευρωπαϊκούς πόρους.

 Πάντως, ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο δεν λύνει άμεσα τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, αφού η διαδικασία προετοιμασίας και υποβολής του προγράμματος είναι χρονοβόρα και εκτιμάται ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει σαφές αποτέλεσμα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

 Πρόβλημα και η καταπολέμηση του δάκου

Επιπλέον ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φετινή παραγωγή είναι ο δάκος της ελιάς. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, συγκροτήθηκαν ορισμένα συνεργεία για την εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ωστόσο πολλές περιοχές παρέμειναν ακάλυπτες, καθώς ήταν περιορισμένο το ενδιαφέρον ιδιωτών για την υλοποίηση του έργου.

www.rethymnoguide.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...