22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τεράστιο το πλήγμα του ιού για τους Κρητικούς αγρότες – Πρόταση για διάθεση του αδιάθετου κρασιού ως αντισηπτικό

Ημερομηνία:

Του Μάριου Διονέλλη

Για οικονομική καταστροφή μιλούν οι αγρότες της Κρήτης, ιδιαίτερα οι παραγωγοί κηπευτικών, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Από τη μία η απαγόρευση μετακινήσεων σε λαϊκές αγορές διαφορετικής περιφέρειας, που τους έχει αποκλείσει κυρίως από την αγορά της Αττικής, και από την άλλη οι κερδοσκοπικές πιέσεις εις βάρος τους διαμορφώνουν μια ζοφερή κατάσταση για τον αγροτικό κλάδο.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των παραγωγών της Κρήτης που διαθέτουν άδειες για τις λαϊκές της Αττικής. Ωστόσο, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, δεν μπορούν να μετακινηθούν, με συνέπεια να μένουν αδιάθετα και τα προϊόντα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατη και η αποστολή των προϊόντων σε άλλους συνεργάτες, καθώς οι άδειες για τις λαϊκές είναι προσωπικές και δεν μεταβιβάζονται. Το θέμα έφεραν πριν από λίγες μέρες στη Βουλή οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, ζητώντας να βρεθεί λύση και τονίζοντας ότι δεν απαιτείται η μετακίνηση των προσώπων αλλά μόνο των προϊόντων.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα θερμοκηπιακά κηπευτικά, κυρίως ντομάτες και αγγούρια, καταλήγουν σε χωματερές ή στην καλύτερη περίπτωση ως τροφή για τα αιγοπρόβατα.

Σύμφωνα με καταγγελίες των αγροτών, την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που προχωρούν σε «εκβιαστικές» συμφωνίες με τις ομάδες παραγωγών βυθίζοντας τις τιμές. Μεταξύ των μέτρων που ζητούν οι παραγωγοί είναι η θεσμοθέτηση ελάχιστης τιμής δημοπράτησης των προϊόντων τους, αλλά και γενναίες αποζημιώσεις για το μέρος της παραγωγής που μένει αδιάθετο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε για άλλη μία φορά αόριστες υποσχέσεις για αποζημιώσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συνεπάγονται χρονοβόρες διαδικασίες. Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράπετρας (ΗΧΩ FM), ο Μάκης Βορίδης επικαλέστηκε και πάλι τις αποζημιώσεις του προγράμματος deminimis (το ίδιο είχε υποσχεθεί και στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης πριν από μερικούς μήνες για τις καταστροφές από τον δάκο), ενώ μετέθεσε τις ελπίδες των αγροτών ακόμα και στη συζήτηση για το ευρωομόλογο κατά του κορονοϊού, που προς το παρόν έχουν βαλτώσει.

Κρασί για αντισηπτικά

Την ίδια στιγμή αμπελοπαραγωγοί από το Ηράκλειο κατέθεσαν πρόταση για χρήση του αδιάθετου κρασιού και ξιδιού για τη δημιουργία αντισηπτικών κατά του κορονοϊού.

Η πρόταση κατατέθηκε στον κ. Βορίδη από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου με το σκεπτικό κατ’ αρχάς της οικονομικής επιβίωσης των αγροτών αλλά και της κάλυψης των αυξημένων αναγκών σε αντισηπτικά. Όπως αναφέρεται, αυτή τη στιγμή η ΕΑΣΗ μπορεί να διαθέσει τρία εκατομμύρια κιλά κρασιού, ενώ η πρόταση υποστηρίζεται και από την Ομοσπονδία Οξοποιών που επισημαίνει ότι η δημιουργία οινοπνεύματος από το κρασί και το ξίδι κρίνεται η πιο υγιεινή και φυσική.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ