16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τζανακόπουλος: Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου η ύφεση θα ξεπεράσει το 10%

Ημερομηνία:

Επίθεση στην κυβέρνηση, σε όλα τα μέτωπα, εξαπέλυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους χειρισμούς της κυβέρνηση για την πανδημίου του κορωνοϊού και την οικονομία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «βιώνουμε ήδη μια κατάσταση έκρυθμή και κρισιακή σε πάρα πολλά επίπεδα. Το θέμα για μας δεν είναι απλά να περιγράφουμε την κατάσταση αλλά να αναδεικνύουμε τις κυβερνητικές ευθύνες και να αναδεικνύουμε και τις εναλλακτικές πολιτικές για να αντιμετωπιστεί η πολλαπλή κρίση.» Συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση επιμένει σε μία γραμμή κυνική και αλαζονική που τρέφεται κιόλας από μια στάση των ΜΜΕ που στην πλειονότητα των περιπτώσεων χαϊδεύει τα αυτιά, όχι των πολιτών, αλλά της ίδιας της κυβέρνησης. Δημιουργείται ένα σύστημα κυβερνο-μιντιακό που νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους πιστεύοντας ότι μπορεί να αποκρύψει μια είδηση όπως η φωτιά στις Μυκήνες».

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η πολιτική θα εισβάλει στις ζωές των ανθρώπων όταν η υγειονομική και η οικονομική κρίση αρχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, όταν οι προσδοκίες τους για το μέλλον, που είχαν αρχίσει να επανακάμπτουν το 2018-2019, καταρρέουν με πάταγο. Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου η ύφεση θα ξεπεράσει το 10%, έχουμε μια διαλυμένη κατάσταση στην αγορά εργασίας με εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους, με μειώσεις μισθών , ελαστικοποίηση της εργασίας, ανύπαρκτους ελέγχους από το Υπουργείο Εργασίας. Και σε αυτό το σκηνικό έχουμε μια κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι έχει δώσει 1,5 δις σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν δώσει 100 ευρώ το μήνα στον καθένα για ένα πεντάμηνο. Και αυτό θεωρείται από τον κ. Βρούτση πολύ μεγάλο κατόρθωμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο. Και να απομειώσει το μαξιλάρι και να μην στηρίξει έμπρακτα και εμπροσθοβαρώς την ελληνική οικονομία. Επειδή δεν στήριξε εμπροσθοβαρώς την οικονομία με ένα μεγάλο πακέτο όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έπρεπε να κάνει, έχουμε κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού και χρησιμοποιείται το μαξιλάρι για να καλυφθούν ανελαστικές δαπάνες του δημοσίου. Η αδράνεια της κυβέρνησης οδηγεί και σε απομείωση του μαξιλαριού αλλά δεν έχει και θετικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία».

Τόνισε στη συνέχεια ότι «βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναγνωρίζει ότι τα έσοδα έχουν καταρρεύσει. Αντί να υπάρξει σοβαρή στήριξη της πραγματικής οικονομίας η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει μια συνταγή ΔΝΤ εν έτει 2020. Προτείνει δηλαδή περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, και αξιοποίηση της κρίσης ως ευκαιρία ώστε να προωθήσει η κυβέρνηση ακόμη πιο νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση της ιδιωτικοποίησης του πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τους λανθασμένους χειρισμούς της. Αλλά είναι μάλλον καταχρηστικό να μιλάει κανείς για λάθη. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι μια συνειδητά σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα πρέπει να βρει απέναντί της το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος ως προς τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι «είναι ανησυχητικό ότι η κυβέρνηση έκανε ένα χρόνο να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει εντάξει στην στρατηγική της την προσπάθεια για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Η ελπίδα μου είναι ότι η κυβέρνηση θα σοβαρευτεί και δεν θα συνεχίσει να χαϊδεύει τα αυτιά των Ελλήνων πολιτών λέγοντας ότι δήθεν ο κ. Ερντογάν είναι απομονωμένος. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ερντογάν αισθάνεται ισχυρός και εξ αιτίας αδράνειας της ελληνικής κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...