17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Την πόρτα των ΗΠΑ χτυπά ευθέως ο Καμμένος

Ημερομηνία:

Του Λουκά Δημάκα | Tην ώρα που ο Αναπληρωτής του κ Κ. Ησυχος έφτιαχνε την βαλίτσα του για 4ήμερη επίσκεψη στην Ρωσία, ο Υπουργός Άμυνας κ Π. Καμμένος – που τον έχει επικριθεί για στενές σχέσεις με την Μόσχα- δεχόταν στο γραφείο του την κ.  Βικτόρια Νούλαντ, Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ζητώντας βοήθεια έναντι της Γερμανίας.

Μάλιστα ένα από τα θέματα της συζήτησης με την Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμοδια για για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας των ΗΠΑ, ήταν η οριστικοποίηση των επισήμων επαφών που θα έχει ο ίδιος ο κ. Καμμένος στην Ουάσιγκτον όπου μεταβαίνει σε λίγες ημέρες.

Στον αντίποδα της πρόσκλησης Τσίπρα στην Μοσχα

Το κλίμα, όπως δείχνουν οι δηλώσεις που ακολουθούν,  ήταν θερμό – αλλά το σημαντικότερο που προκύπτει από τις δηλώσεις ειναι άλλο: Ότι ο κ Καμμένος – και προφανώς συνολικά η κυβέρνηση – ελπίζουν και ”ποντάρουν” στην Ουάσιγκτον στην κόντρα με την Γερμανία και άλλους σκληρούς της ΕΕ όπως ο κ Ντάισεμπλουμ…Διότι η συνάντηση με την κ  Βικτόρια Νούλαντ (Victoria Nuland) και οι δηλώσεις Καμμένου έγιναν ενώ είχε μόλις ανακοινωθεί η πρόσκληση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στις 8 Απριλίου στην Μόσχα, από τον κ Πούτιν…

”Βοηθήστε έναντι της σκληρής στάσης της Γερμανίας”

”Συναντήθηκα  με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών με την οποία είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση επάνω στα θέματα που αφορούν την άμυνα και όχι μόνο. Της εξήγησα  -δήλωσε με νόημα ο κ. Καμμένος – ότι είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, για την συμμαχία, για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ, η βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη σκληρή στάση που διατηρεί η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα. Υπάρχουν δυνατότητες – πρόσθεσε- πολλαπλών συνεργασιών και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της άμυνας .Οι Έλληνες περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες-μια σύμμαχο που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το ”σχέδιο Μάρσαλ” βοήθησε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της-τη συνεργασία, την ειλικρινή συνεργασία. Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε”, δήλωσε μετά την συνάντηση με την κ.  Βικτόρια Νούλαντ.

Είναι απολύτως σαφές ότι ο κ. Καμμένος, με δεδομένες τις απόψεις του για την Ρωσία ( που θα επισκεφθεί επίσης), την Κίνα κλπ ως δυνάμει συνομιλητών, ότι η ”χειροπιαστή” σχέση με την Ουάσιγκτον είναι  από μόνη της ισχυρό χαρτί. Και προφανώς αυτό το ”χαρτί” και το υπολογίζει στην πράξη και το ”κουνά” προς κάθε κατεύθυνση.

Την πρώτη στιγμή άλλωστε που πάτησε το πόδι του στο Υπ Άμυνας ο κ. Καμμένος είχε σπεύσει – στην πρώτη του δήλωση – να ξεκαθαρίσει πίστη στο ΝΑΤΟ και ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για τις αμερικανικές βάσεις: ”Σεβόμενοι τη Συμμαχία θα προχωρήσουμε τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, θα προχωρήσουμε και στη συνεργασία στο νέο γεωπολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, αντιμετωπίζοντας πέραν των γνωστών κινδύνων και απειλών, που πολύ καλά αντιμετωπίζουν μέχρι τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις, και τις νέες απειλές που προκύπτουν πλέον από την κατάσταση που διαμορφώνεται ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή και εξαπλώνεται γρήγορα προς την περιοχή του Καυκάσου αλλά και της Κεντρικής Ασίας. Οι απειλές αυτές αποτελούν στρατιωτική απειλή”είχε πει . Όπως παρόμοιο μήνυμα είχε δώσει και στον Γεν Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όταν τον είδε.Ενώ και με το Ισραήλ η σχέση είναι άριστη.

Τι εξοπλιστικά θέτει στο τραπέζι

Σε πρακτικότερο επίπεδο προχώρησε το θέμα του εκσυχρονισμού των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3 που είναι αμερικανικού ενδιαφέροντος,με εμπλοκή της ΕΑΒ, όπως ήδη έτρεχε. Γράφτηκε δε στο OnAlert  ότι  ο ΥΕΘΑ  έχει “ανάψει πράσινο” από την περασμένη Δευτέρα στο ΓΕΑ για να “τρέξει” η διαδικασία για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αμερικανικής κατασκευής F-16. Πρόγραμμα που “καίει” την Πολεμική Αεροπορία και συνδέεται και αυτό άμεσα και με την ΕΑΒ

Ο κ. Καμμένος κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ (27 Μαρτίου-2 Απριλίου),  θα πάει αρχικά στη  Νέα Υόρκη όπου θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις και στην παρέλαση της Ομογένειας για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Αμέσως μετά  θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου αναμένεται να έχει συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον  Αμερικανό ομόλογό του κ. Ας Κάρτερ. Τα ανοιχτά θέματα σε επίπεδο υποδομών είναι η παραχώρηση 10 ίσως και 15  ελικοπτέρων Σινούκ, οχημάτων και ειδικών φορτηγών, MLRS, ελικοπτέρων   Black Hawk κλπ, κλπ.  Επίσης ο κ. Καμμένος, όπως έχει ήδη δηλώσει,  θα ζητήσει την δωρεάν παραχώρηση ειδικοποιημένων  οχημάτων και μηχανημάτων που είναι στο Ιράκ για ενίσχυση της   νέας ”ΜΟΜΑ”.

Ενδιαφέρον όμως θα έχει, εκτιμάται, η πολιτική αντζέντα : Και σε αυτό συνηγορούν οι προαναφερθείσες δηλώσεις του…

Ο κ. Ήσυχος στην Μόσχα

Από την πλευρά του ο κ. Ησυχος , πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, το διάστημα 17-20 Μαρτίου 2015, με την παράλληλη ιδιότητά του συμπροέδρου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας.

"google ad"

Η επίσκεψη είναι στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Αποσκοπεί δε, όπως ανακοινώθηκε, στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, οι οποίες άλλωστε πατάνε σε στέρεες βάσεις μιας μακρόχρονης ιστορικής πορείας.

Στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει στη Μόσχα ο ΑΝΥΕΘΑ εκτός από τις συνομιλίες με τον ομόλογό του συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας  Μ. Σοκόλωφ, υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα συναντηθεί και με την πολιτική ηγεσία του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, όπως επίσης και με τον κ. Αλεξέι Πουσκώφ, υπεύθυνο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Ντούμας.

news4people.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...