13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Την στελέχωση του Χημείου Χανίων ζητούν Βαγιωνάκη – Μπαλωμενάκης και άλλοι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Σπουδαίος ο ρόλος του για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, του περιβάλλοντος και των δημοσίων εσόδων

Το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης της Χημικής Υπηρεσίας στα Χανιά επιχειρούν να αναδείξουν με ερώτηση τους βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση καταδεικνύεται τόσο το φάσμα αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όσο και το εξαιρετικά έντονο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, που δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του παραρτήματος Χανίων.

Οι βουλευτές – μεταξύ αυτών και οι κκ. Βαγιωνάκη και Μπαλωμενάκης από τα Χανιά – κάνουν λόγο για «επιβεβλημένη ανάγκη» να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να μην «αφεθεί να κλείσει η συγκεκριμένη Υπηρεσία», ενώ ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών να κινηθούν άμεσα, προκειμένου να διασφαλιστεί η κρίσιμη για την τοπική, αλλά και εθνική οικονομία, εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση που συνυπογράφουν οι κκ βουλευτές Κρήτης Βαγιωνάκη, Μπαλωμενάκης, Βαρδάκης, Ηγουμενίδης και Μιχελογιαννάκης.

Η Χημική Υπηρεσία στα Χανιά ιδρύθηκε το 1900 επί Κρητικής Πολιτείας και αποτελεί το πρώτο Χημείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Στο ιδιόκτητο δημόσιο κτίριο όπου στεγάζεται – και το οποίο χρήζει συντήρησης – λειτουργεί (έστω και υποτυπωδώς) το μοναδικό Μουσείο Χημείας στη χώρα. Ωστόσο, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες αποχωρούν, κατά γενική ομολογία, με άριστες εντυπώσεις.

Μόλις λίγα χρόνια πριν, η Χημική Υπηρεσία Χανίων αριθμούσε 8 χημικούς και 4 Διοικητικούς Υπαλλήλους. Σήμερα – κι ενώ το αντίστοιχο παράρτημα στο Ρέθυμνο έχει κλείσει και πλέον οι δύο νομοί εξυπηρετούνται από το παράρτημα Χανίων – η Υπηρεσία διαθέτει μόνο έναν χημικό και μια υπάλληλο στην καθαριότητα, που ταυτόχρονα εκτελεί χρέη κλητήρα και καθαριστή οργάνων.

Κάπως έτσι, παρόλο που το αντικείμενο δουλειάς έχει διευρυνθεί εξαιρετικά, το προσωπικό έχει συρρικνωθεί, γεγονός που απειλεί και την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της Υπηρεσίας. Είναι αδύνατο ένας υπηρεσιακός υπάλληλος (ο οποίος έχει κατοχυρώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα) να μπορέσει να ανταποκριθεί μόνος του σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, το οποίο συμπεριλαμβάνει:

• Υποστήριξη των εσόδων του κράτους μέσω όλων των υπηρεσιών που υπάγονται στο Τελωνείο (καύσιμα, αλκοολούχα ποτά κτλ). Ασφαλώς γνωρίζετε ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους αποτελεί αναντικατάστατο συνεργάτη του Τελωνείου.
• Περιβάλλον και Υγεία (εξέταση νερών και λυμάτων, εφαρμογή της πανευρωπαϊκής νομοθεσίας περί επικινδύνων ουσιών).
• Κάθε δημόσιο συμφέρον (τεχνική υποστήριξη οποιασδήποτε δημόσιας Αρχής, πχ εξέταση – ζύγιση – σφράγιση των δειγμάτων ναρκωτικών, 1.300 δείγματα ετησίως στους δύο νομούς).
• Υποστήριξη του υγιούς εμπορίου (εκατοντάδες τοπικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αν η υπηρεσία σταματήσει τη λειτουργία της).

Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιες φορές βοηθούν εθελοντικά οι συνταξιούχοι (χημικοί και η γραμματέας) που εργάστηκαν στο παρελθόν στη συγκεκριμένη Υπηρεσία.

Τέλος, να σημειωθεί πως τον τελευταίο χρόνο η χρηματοδότηση που έχει κατευθυνθεί προς την Υπηρεσία Χανίων είναι σχεδόν μηδαμινή και δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα. Σε αυτήν την κατάσταση συμβάλλουν και τα πολλαπλά προβλήματα με το καθεστώς προμηθειών του Γ.Χ.Κ.

Αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη – όταν μιλάμε μάλιστα για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών – όχι μόνο να μην αφεθεί να κλείσει η συγκεκριμένη Υπηρεσία, αλλά να στελεχωθεί με επιπλέον χημικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, προκειμένου να ενισχυθούν – προστατευθούν τα έσοδα του Κράτους και να προστατευθούν τόσο το Περιβάλλον, όσο και η Δημόσια Υγεία.

Επειδή τα παραπάνω προβλήματα είναι πολύ σοβαρά και επείγοντα και χρήζουν άμεσης επίλυσης τόσο με διοικητικά μέτρα, όσο και με νομοθετικές πρωτοβουλίες, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Τι προτίθεται να πράξει έκαστος από αυτούς, ώστε να επιλυθούν άμεσα οι ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή και οι ανάγκες σε ενεργό υπαλληλικό προσωπικό, καθώς και να βρεθούν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις για τις προαναφερόμενες ελάχιστες ανάγκες σε προσλήψεις;

Τι προτίθεται να πράξει έκαστος από αυτούς, ώστε να διασφαλισθεί η κρίσιμη για την εθνική οικονομία αποτελεσματική λειτουργία του Γ.Χ.Κ.;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ