14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τη Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη του Ρίχτερ – Η πρώτη δίωξη στην Ελλάδα με βάση τον νόμο για ρατσισμό και ξενοφοβία

Ημερομηνία:

Συνεχίζεται αύριο Δευτέρη η δίκη του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας Ιωακείμ Κασσωτάκης, την περασμένη Παρασκευή πρότεινε την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του καθηγητή στο Δικαστήριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη προχωρά δίχως την παρουσία του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ. Αυτό άλλωστε είχε προτείνει και η γερμανική πρεσβεία στον κ. Ρίχτερ, όπως είχε αποκαλύψει ο “Aγώνας της Κρήτης”.

Ο Ρίχτερ δικάζεται για την περιβόητη υπόθεση του βιβλίου του για τη Μάχη της Κρήτης, με τίτλο (στα γερμανικά) “Η Κατάκτηση της Κρήτης”. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ιστορικός ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει.

Ο κ. Ρίχτερ θα δικαστεί με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου σε πρώτη φάση ασκεί δίωξη και παραπέμπει σε δίκη τον καθηγητή Ρίχτερ, αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του με σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου».

Eίναι η πρώτη δίωξη με βάση τον συγκεκριμένο νόμο που ασκείται όχι για γεγονότα και ρατσιστικές πράξεις, αλλά για τη διατύπωση άποψης επί ιστορικών γεγονότων και μάλιστα από έναν πανεπιστημιακό καθηγητή, άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τα γραφόμενά του.

Το αίτημα για την αυτοπρόσωπη παρουσία του κατηγορουμένου, είχε υποβάλλει την πρώτη μέρα της δίκης ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Νίκος Κοντζαμπασάκης.

ο Εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε να κλητευθούν και να καταθέσουν όλοι οι Καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και τα μέλη της Επιτροπής που το 2014 εισηγήθηκαν στο Πρυτανικό Συμβούλιο την αναγόρευση του γερμανού καθηγητή και κατηγορουμένου σήμερα,Χάινς Ρίχτερ,σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος,προκειμένου να εξηγήσουν στο Δικαστήριο το σκεπτικό της απόφασης για την αναγόρευση Ρίχτερ. Με την πρόταση συμφώνησε το Δικαστήριο.

Παράλληλα,ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής,Νίκος Κοτζαμπασάκης,υπέβαλλε αίτημα για κλήτευση και του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου,Ευρυπίδη Στεφάνου.Το αίτημα έγινε δεκτό.

Τι αναφέρεται στο βιβλίο του Ρίχτερ

Στο πόνημά του ο Γερμανός ιστορικός στην προσπάθειά του να προσδώσει μία διαφορετική οπτική στην Μάχη της Κρήτης, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «ιππότες που χρίζουν αναγνώρισης» τους Ναζί αλεξιπτωτιστές που επιχείρησαν να καταλάβουν την μεγαλόνησο, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στο αντάρτικο των υπόδουλων Ελλήνων και κυρίως των Κρητών ονομάζοντας αυτό το είδος πολέμου ως «βρώμικο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Μαργαρίτη, με δημόσια επιστολή που είχε δημοσιοποιήσει τον Νοέμβρη του 2014 «ο κος Richter ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα ιστορικών που αναζητούν κυρίως το “πολιτικά ορθό” περισσότερο ίσως από αυτήν την ίδια την ιστορική ακρίβεια. Το “πολιτικά ορθό” αρθρώνεται πάνω στην έκδηλη προσπάθεια “καταμερισμού” ευθυνών – ακροτήτων κλπ. – ανάμεσα σε αντιμαχόμενους που τότε ήσαν εχθροί, σήμερα είναι “σύμμαχοι και φίλοι”. Τα παραπάνω είναι ενοχλητικά για την επιστήμη της ιστορίας και ίσως περισσότερα ενοχλητικά για την πολιτική – σε τελευταία ανάλυση – αποτίμηση των γεγονότων του χθες».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...