20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ: Κωνσταντίνος Φουρναράκης, φιλόλογος – συγγραφέας – προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ιγνάτιος Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Από τα μαθητικά του χρόνια στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καστελίου Κισάμου, όπου υπήρξε και μαθητής μας, παρακολουθώ την εύκαρπη και πολύκαρπη πορεία του αγαπητού μας κ. Κωνσταντίνου Φουρναράκη, αρίστου φιλολόγου, συγγραφέως και Προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, με έδρα τα Χανιά.

Aπό καιρού είχα κατά νουν, και κατά επιθυμίαν, και χρέος μου, αν θέλετε, γι’ αυτό το φωτεινό και πλατύ μυαλό με την ανεκτίμητη πνευματική προσφορά. Τώρα χαίρομαι που, με την ευκαιρία της επάξιας ανακηρύξεώς του ως Διδάκτορα της Νεοελληνικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της όμορφης Γρανάδας της Ισπανίας, που είχα την χαρά να επισκεφθώ, να αναφερθώ στο τετιμημένο πρόσωπό του εκφράζοντας και τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου για την μεγίστη αυτήν αναγνώριση και υψίστη τιμή.

Αθόρυβα και γόνιμα κατέχει την σημαντική θέση του προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου , κι ας ήθελαν μερικοί ανεγκέφαλοι να τον «μεταθέσουν», χωρίς να το πετύχουν, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλο ξεσηκωμό.

Εργάζεται με όρεξη, με πλούσια γνώση και νοικοκυροσύνη, ε όνειρα και προγράμματα και με την συγκινητική του αγωνία και προσπάθεια την αναγκαία μεταστέγαση του πολύτιμου αυτού Αρχείου. Όλοι μας είμαστε στο πλευρό του ευγνώμονα και ολόψυχα. Τέτοιες φωτοειδείς λαμπάδες, ακοίμητα καντήλια, πρέπει να είναι επί την λυχνίαν και όχι υπό το μόδιον (Ματθ. 5,15).

Και πάλι από καρδίας συγχαίρομε εγκαυχώμενος το καύχημα όχι μόνο του Καστελίου , αλλά και των Χανίων και της Κρήτης μας, τον σεμνόν και φλογερόν, την δροσοπηγή αυτή πηγή του πνεύματος και της ανθρωπιάς κ. Κ Φουρναράκη.

Εγκάρδιες, επίσης, οι ευχές μας για την απρόσκοπτη και εύκαρπη πορεία του πολύτιμου έργου του και να τον καμαρώσουμε και εις ανώτερα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο σημείον αναφοράς και πρότυπον μιμήσεως.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κωνσταντής από τα Χανιά που έγινε στα 21 του… τουρκοφάγος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε ημιτελικά ευρωπαϊκής...

Κλειστό την ερχόμενη Δευτέρα το ΚΕΠ στο Βαμβακόπουλο

Από τη Διεύθυνση ΚΕΠ του Δήμου Χανίων γνωστοποιείται ότι...

Μαθήματα ναυαγοσωστικής στο ΝΟΧ για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Το κολυμβητήριο Χανίων επισκέφτηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 27 μαθητές ...