14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

«Τις μακετούλες σας και σε άλλη πισινούλα»: Kάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας από την συνέλευση Αλληλεγγύης στην Κατάληψη ROSA NERA

Ημερομηνία:

Kείμενο και Kάλεσμα σε Παράσταση Διαμαρτυρίας από την Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην Κατάληψη ROSA NERA:

Προς αδερφές Σκουλά: «Τις μακετούλες σας και σε άλλη πισινούλα»

—-Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο των αδελφών Σκουλά

Την Παρασκευή 22 Γενάρη 2021, στις πέντε και μισή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το αρχιτεκτονικό γραφείο των αδελφών Σκουλά στο Κουμ Καπί, οδός Νικηφόρου Φωκά 21 —–

Η εταιρία Belvedere Ε.Π.Ε, συμμετείχε στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2017 από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση των κτιρίων στο λόφο Καστέλι.

Με τις ευλογίες του τότε πρύτανη και νυν βουλευτή Χανίων της N. Δημοκρατίας, Β. Διγαλάκη, καθώς επίσης με τη συμβολή πλήθους καλοπληρωμένων ατόμων, όπως ακαδημαϊκών, λογιστών, μηχανικών, κλπ., ορίστηκε ως ανάδοχη εταιρεία. Μάλιστα, το κατάφερε δηλώνοντας ως μετοχικό κεφάλαιο το ποσό των 150.000 ευρώ για υλοποίηση επένδυσης που συνολικά αγγίζει τα 18 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει δημοσιεύσει ισολογισμό (μέχρι και σήμερα) και προσφέροντας μόλις 6 ευρώ το τετραγωνικό. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2020 η αστυνομία, έπειτα από αίτημα της εταιρίας, εισέβαλε στο κτίριο όπου στεγάζονταν τα τελευταία 16 χρόνια η κατάληψη Rosa Nera, το εκκένωσε βίαια, κατέστρεψε την λαϊκή δημόσια βιβλιοθήκη της, το θέατρο και άλλες υποδομές και συνέλαβε βίαια κάποιους από τους ανθρώπους που έδιναν ζωή στον χώρο.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των off shore εταιριών που εμπλέκονται με την Belvedere, ως βασική της εταίρος εμφανίζεται η Greekhouse (greekhouse.co.il), σκοπός της οποίας είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων υπό μορφή μετοχών, έναντι δικαιωμάτων κέρδους από την εκμετάλλευση των ακινήτων. Στην ιστοσελίδα της GreekHouse εμφανίζεται μεταξύ άλλων σχεδίων και το project για τον λόφο Καστέλι και μάλιστα με μακέτα για την τελική μορφή που θα πάρει το έργο. Στην μακέτα αυτή, στη θέση που βρίσκεται το σημερινό «μπαλκόνι των Χανίων», δίπλα σε διατηρητέα κτίρια και σε απόσταση αναπνοής από μια πολύ σημαντική ανασκαφή, φαίνεται να έχει σχεδιαστεί πισίνα, χώρος αναψυχής για τους πελάτες του ξενοδοχείου και γενικότερα υποδομές που κάθε άλλο παρά για «δημόσια χρήση» προϊδεάζουν.

Η εταιρία δηλώνει ως έδρα της τη διεύθυνση Νικηφόρου Φωκά 21 στα Χανιά και έναν τηλεφωνικό αριθμό που αντιστοιχεί στο ιδιωτικό αρχιτεκτονικό γραφείο των αδερφών Σκουλά (στο όνομα Ελεάννας Σκουλά). Η Ματθίλντη Σκουλά, υπεύθυνη για την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, και η αδερφή της, Ελεάννα, εκτιμήτρια και πολιτική μηχανικός, έχουν αναλάβει και την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής πρότασης για το ξενοδοχειακό συγκρότημα στο λόφο Καστέλι.

Μάλιστα, οι αδερφές Σκουλά, φαίνεται να είναι αυτές που κατέχουν τα κλειδιά του κτιρίου και που αποφασίζουν ποιος μπορεί και ποιος δε μπορεί να μπει μέσα, από την αστυνομική εισβολή της εταιρείας τους σε αυτό και έπειτα. Χαρακτηριστικό είναι πως – πέρα από τις καταστροφές και την εσκεμμένη φθορά που έχει προκαλέσει η αστυνομική εκκένωση – πολλά από τα αντικείμενα και αγαθά δημόσιας και συλλογικής χρήσης των τοπικών κινημάτων των Χανίων, αλλά και προσωπικά έχουν κλαπεί μέσα από την Κατάληψη από τότε που ανέλαβε τον χώρο η εν λόγω εταιρεία.

Για εμάς που αγωνιζόμαστε για την ζώσα πραγματικότητα ενός ελεύθερου δημόσιου χώρου, όπως σηματοδοτεί η κατάληψη Rosa Nera για 16 χρόνια, τα στρατόπεδα είναι ξεκάθαρα. Οι ανάγκες μας για πολιτική ζύμωση, για κέντρο κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, για συμπερίληψη όλων των καταπιεσμένων, για ελεύθερη πολιτιστική έκφραση, για παιχνίδι χωρίς αντίτιμο, για συνευρέσεις υποκειμένων και όχι καταναλωτών, για άσυλο και στέγη για όλες και όλους, ο δρόμος προς το λόφο έχει μία και μόνο πινακίδα: «Κατάληψη Rosa Nera».

Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε επιχειρηματικό σχέδιο εκμετάλλευσης (με ή χωρίς πισίνα!) του ελεύθερου χώρου και των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι που πέρα από τα κέρδη της εν λόγω εταιρείας αφορά τη στοχοποίηση και την καταστολή της ίδιας της κοινότητας των εργατικών και κοινωνικών κινημάτων των Χανίων. Όσων προσπαθούν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους δημιουργώντας κοινούς τόπους αγώνα για υγεία, παιδεία, ζωή και ελευθερία.

Οι αδερφές Σκουλά, έχουν σημαντικό μέρος της ευθύνης για την ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι, καθώς και για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera, ως πρόσωπα κλειδιά σε αδιαφανείς επιχειρηματικές διαδικασίες της εν λόγω «αξιοποίησης», προς όφελος Ελλήνων και ξένων χαρτογιακάδων. Και αυτό δεν αλλάζει, είτε σβήνοντας τα ονόματά τους από την ιστοσελίδα της εταιρίας GreekHouse για να μη φαίνονται ως μέλη της διοίκησης, είτε παριστάνοντας πως κόπτονται για το δημόσιο χώρο (ως μέλη π.χ. της Ομάδας p_public), ή για τις ευπαθείς ομάδες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιόρτασαν τα κούλουμα στους Αγίους Αποστόλους οι Χανιώτες

Πλήθος κόσμου βρέθηκε  για ακόμη  μια χρονιά στην περιοχή...

Τραυματισμένος εντοπίστηκε 94χρονος στον Αποκόρωνα Χανίων – Κατήγγειλε κλοπή 700 ευρώ

Τραυματισμένος εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής από συντοπίτη του,...

Τραγωδία στα Τέμπη: Το Ευρωκοινοβούλιο «στριμώχνει» ασφυκτικά την κυβέρνηση

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταβιβάσει το σύνολο της...