17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Τις παράνομες ελληνοποιήσεις αιγοπροβάτων στα Χανιά αναδεικνύουν βουλευτές μετά από πρωτοβουλία της Β. Βαγιωνάκη

Ημερομηνία:

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις αιγοπροβάτων στην Κρήτη μπαίνουν στο στόχαστρο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Χανίων, Βάλιας Βαγιωνάκη κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Σύμφωνα με την ερώτηση που συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Κρήτης η αιγοπροβατοτροφία «αποτελεί μια από τις δομικές συνιστώσες του πρωτογενούς τομέα, συνεισφέροντας  με τα προϊόντα της στην βελτίωση της αυτάρκειας της χώρας με ποιοτικά  ζωικά προϊόντα καθώς και στην ενίσχυση του εμπορικού ισοζυγίου στον αγροτικό τομέα. Αποτελεί διακηρυγμένη αρχή της παρούσας Κυβέρνησης η πολύπλευρη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμος και ανταγωνιστικός στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, προβάλλοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (ορεινές βοσκήσιμες γαίες, διατήρηση αυτοχθόνων φυλών κ.α.) που είναι αυτά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων μας».

«Την ώρα όμως, που οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, υπάρχουν δυστυχώς, ορισμένοι επιχειρηματίες που εκμεταλλευόμενοι την περιοδικά αυξανόμενη ζήτηση και τις ελλείψεις στην αγορά σε αμνοερίφια, καταφεύγουν στην παράνομη πρακτική της «ελληνοποίησης» ζώων που εισάγονται κυρίως από χώρες των Βαλκανίων» σημειώνουν οι βουλευτές στην ερώτηση τους παραθέτοντας τις καταγγελίες των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Χανίων και Ρεθύμνου: «Οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στις 5-8-2017 στο Λιμάνι της Σούδας, με αφορμή την έλευση φορτηγού πλοίου με 800 αρνιά από την Ρουμανία. Όπως καταγγέλλουν, μετά την εισαγωγή τους τα αρνιά ‘εξαφανίζονται’ και διατίθενται στην αγορά ως ελληνικά κι όχι ως εισαγωγής».

Οι βουλευτές τονίζουν πως η παράνομη αυτή πρακτική «βλάπτει τους καταναλωτές οι οποίοι εξαπατώνται καθώς προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα λόγω της εγνωσμένης ποιότητας και των αυστηρών», ωστόσο υπογραμμίζουν ότι πλήττει σοβαρά και τους ντόπιους παραγωγούς «οι οποίοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την προσφορά προϊόντων κάτω του κόστους».

Κλείνοντας, οι βουλευτές προτείνουν τη «θεσμοθέτηση ισοζυγίου στο κρέας καθώς και τον έλεγχο των παραστατικών διακίνησης και πώλησης οποιασδήποτε προέλευσης» ενώ τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να παταχθεί το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων» είναι «η διενέργεια συντονισμένων, αυστηρών και συστηματικών ελέγχων στα εισαγόμενα αμνοερίφια σε όλη την αλυσίδα από τα σφαγεία ως τα τελικά σημεία λιανικής πώλησης και η καθολική εφαρμογή της νομοθεσίας για τις διαπιστούμενες παραβάσεις».

Τέλος, με βάση τα όσα σημειώνουν ρωτούν τον Υπουργό: «Με ποια θεσμικά μέτρα προτίθεται να διασφαλίσει την ιχνηλασιμότητα στο κρέας και την τήρηση του ισοζυγίου κρέατος, το αν υπάρχει συντονισμένη και συστηματική εντατικοποίηση ελέγχων στα εισαγόμενα αμνοερίφια προκειμένου να τηρηθεί η ιχνηλασιμότητα των προσφερόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης και ποια στοιχεία προκύπτουν από τους ελέγχους αυτούς, καθώς κι αν έχει ή προτίθεται να προχωρήσει σε διενέργεια ελέγχου, μέσω των αρμοδίων οργάνων, προκειμένου να διακριβωθεί ο τρόπος διάθεσης των αμνοεριφίων που εισήχθησαν το τελευταίο διάστημα στην Π.Ε. Χανίων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...