20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τις πταίει; (2ον) – Οι κακοτεχνίες, οι αυθαιρεσίες και η ασύδοτη εκμετάλλευση εδώ πληρώνονται

Ημερομηνία:

Έγραψα προχθές για τις καταπατήσεις για τις επιχωματώσεις και τα μπαζώματα για το κλείσιμο ρεμμάτων και χαντακιών απορροής των υδάτων της βροχής.

Για τις κακοτεχνίες που γίνονται εδώ και χρόνια ανεξέλεγκτα και ασύδοτα αποκομίζοντας χρήμα στις τσέπες εργολάβων και άλλων.

Αναφέραμε ως ηχηρό παράδειγμα τα συμβαίνοντα με το φράγμα Βαλσαμιώτη όπου τα έχει όλα. ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΑ – ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ – ΔΙΑΦΘΟΡΑ (με επίσημη συμμετοχή του κράτους που παρέλαβε το ΑΧΡΗΣΤΟ έργο) και ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ.

Όλα όσα γίνονται μένουν χωρίς τιμωρία με αποτέλεσμα την αποθράσυνση των γνωστών αγνώστων.

Οι προχθεσινές έντονες βροχοπτώσεις ούτε πρωτοφανείς ήταν, ούτε καταστροφικές από μόνες τους.

Οι φταίχτες είναι αλλού: Στους ισοπεδωτές των ορεινών όγκων με μεγάλες φυτείες που δεν σεβάστηκαν την διαμορφωμένη μορφολογία του εδάφους.

Η χωρίς μελέτη απροκάλυπτη «αξιοποίηση» των βουνών φέρνει κάποια στιγμή την αντίδραση της φύσης που εκδικείται Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με άλλες φορές, ο μεγάλος όγκος των βροχοπτώσεων έπεσε στα ορεινά με αποτέλεσμα ο όγκος των υδάτων να συσσωρεύεται κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα παρασύροντας τα πάντα.

Η κάθοδος των υδάτων ισοπέδωσε τις κατασκευές «τσιγαρόχαρτου» στις ασφαλτοστρώσεις. Παρέσυρε όλες τις επιχωματώσεις και τα μπαζώματα μαζί με τις φυτείες που είχαν αναπτυχθεί στις παραποτάμιες περιοχές (μέχρι και δρόμους είχαν κατασκευάσει στα σαθρά εδάφη!).

Η καταστροφική κάθοδος του νερού είχε εμπλουτιστεί στην πορεία από ογκόλιθους και ό,τι έβρισκε μπροστά του ο όγκος του νερού συν τα δέντρα που εκρίζωσε, πορτοκαλιές, ευκαλύπτους και ότι άλλο συναντούσε. Αυτό το μίγμα ήταν που έφερε την καταστροφή στις γέφυρες και μετέτρεψε σε βομβαρδισμένο τοπίο έναν ολόκληρο νομό.

Όλη αυτή η ογκώδης κάθοδος της καταστροφής διογκώθηκε από τις επεμβάσεις στις παραλίες με κλείσιμο των χαντακιών και ρεμμάτων.

Ορισμένα ξενοδοχεία σε όλο το μήκος της ακτογραμμής έχουν κτίσει πάνω στα ρέμματα κλείνοντας τις διεξόδους εκτόνωσης του υδάτινου όγκου.

Όλα αυτά έφεραν το αποτέλεσμα που βιώνουμε και θα συμβιώνουμε για χρόνια… όσον αφορά τις γύφυρες.

Τις γέφυρες για τις οποίες όπως κατάντησαν δεν μπορεί να συνέλθουν με ημίμετρα, ούτε με σιδηροκατασκευές, ούτε με πρόχειρες λύσεις, όπως επιχωματώσεις που γίνονται δυστυχώς χωρίς μελέτη αρκεί να ρέει βέβαια το χρήμα για το νέο μεγάλο τοπικό φαγοπότι.

Έχομε τώρα και τις κατολισθήσεις και υποχωρήσεις του ΒΟΑΚ όπως στα Μεγάλα Χωράφια.

"google ad"

Κάθε τραγικό γεγονός έχει τις αιτίες του: Όπου υπάρχουν επικίνδυνα πρανή, όπως στον Σταλό ή στα Μεγάλα Χωράφια έπρεπε κατά την άποψη τεχνικών να έχουν κατασκευαστεί τούνελ που δεν θα άφηναν να δρουν ανεξέλεγκτα ως καρμανιόλες οι τεράστιοι όγκου χώματος και πέτρας που επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια των εποχούμενων.

Όλα αυτά ήλθαν και μας πήραν και μας σήκωσαν γιατί σε κάθε περίπτωση φυσικών καταστροφών απουσιάζουν οι ειδικοί και από την πρόληψη και από την αναστύλωση και ανακατασκευή που πρέπει να γίνεται με στόχο την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων καταστάσεων.

Το ερώτημα είναι για όλα όσα καταστροφικά απαρέδεκτα και απίστευτα συνέβησαν δεν θα αποδοθούν ευθύνες. Όλα στην κλιματική αλλαγή θα τα αποδώσουμε;

Και κάτι άλλο, εκλήθησαν στις επιτροπές (υπάρχουν;) ανασυγκρότησης των υποδομών ο ειδικευμένος στις φυσικές καταστροφές διακεκριμένος συντοπίτης επιστήμονας Κώστας Συνολάκης και γιατί όχι ο Γιώργος Αγοραστάκης που ως αντινομάρχης το 2003 είχε την κύρια ευθύνη αποκατάστασης των φοβερών και εκείνη την εποχή καταστροφών στους δήμους Ινναχωρίου και Πελεκάνου σε χρόνο ρεκόρ;

Αφήστε κύριοι τα «καραγκιοζιλίκια» των επικοινωνιακών εμφανίσεων και ενεργειών πάνω στα συντρίμμια και ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!!!

Νίκος Αγγελάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ