21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τι έγραψε ο Πολ Κρουγκμαν για το ταξίδι στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Μέ ένα σύντομο κείμενο και την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει με περισσότερες λεπτομέρειες ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Γκρούγκμαν δίνει το στίγμα των συναντήσεων που είχε στην Ελλάδα. Στο κείμενο «Σημειώσεις για την Ελλάδα» που ο αναγνωρισμένος οικονομολόγος ανάρτησε σήμερα στο προσωπικό του ιστολόγιο στους New York Times, εκθειάζει την χώρα για το μέγεθος της προσαρμογής που έχει πετύχει, εκτιμώντας ότι τελικά θα την συνέφερε ίσως περισσότερο να μην έχει μπει καν στην ευρωζώνη.

Το κείμενο του Πολ Κρουγκμαν:

«Εντάξει, αυτό ήταν έντονο! Θα γράψω περισσότερα για την επίσκεψή μου στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη στιγμή -από τη Φρανκφούρτη όπου έχω προσγειωθεί για λίγες ώρες- θέλω να  σημειώσω τα πιο σημαντικά σημεία για το μέγεθος της προσαρμογής στην οποία έχει προχωρήσει η  Ελλάδα.

Πρώτον, από φορολογικής άποψης, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια απίστευτη προσαρμογή – περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων κοντά στο 20% του δυνητικού ΑΕΠ  ή κοντά στα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος, αν το προσαρμόσουμε στα δεδομένα των ΗΠΑ (δεν είναι ο συνήθης δεκαετής μας υπολογισμός) .

Δεύτερον, η Ελλάδα έχει δεχθεί μείωση του ονομαστικού κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα  της τάξης περίπου του 25% ή περισσότερο από 30% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο,  πολύ περισσότερο δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Μπορείτε να υπολογίσετε ότι το κόστος της προσαρμογής αυτής ήταν τόσο μεγάλο, ώστε θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να είχε βγει από το ευρώ το 2010. Μπορεί κανείς επίσης να πει ότι η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση αν δεν είχε ενταχθεί εξαρχής στην ευρωζώνη. Εάν η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί μια μέση, λογική και συμβιβαστική λύση, που θα βάζει κάποιο φρένο στη λιτότητα, είναι δύσκολο να δούμε ότι ο κίνδυνος εξόδου αξίζει τον κόπο.

Και οι πιστωτές θα εξυπηρετηθούν εξίσου από έναν τέτοιο συμβιβασμό .

Αυτό θα συμβεί λοιπόν;  Αυτό είναι το σωστό να γίνει».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...