22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τι αλλάζει στη χώρα | Σαρωτικές τομές σε όλα τα επίπεδα από την νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Σαρωτικές είναι οι πρώτες ώρες διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απο την διαδικασία ορκωμοσίας της κυβέρνησης μέσω πολιτικού όρκου και όχι αποκλειστικά θρησκευτικού και η επίσκεψη στο σκοπευτήριο της Καισαριανής μέχρι την εξαγγελία για την ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς και την άρση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, διαφαίνεται ότι νέος πολιτικός αέρας άρχισε να πνέει στην χώρα.

Σε άρθρο-επιστολή αναγνώστη που δημοσιεύει ο πιτσιρίκος αναφέρει εύσχημα τα παρακάτω:

“Για πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω μια κυβέρνηση να διατηρεί την προεκλογική της στάση μετά την απομάκρυνση των πολιτών από το ταμείο. Οι προηγούμενες δεν το τήρησαν ούτε το πρώτο λεπτό πόσω μάλλον για 48 ώρες. Ξεσηκώθηκα με την λαϊκή εξουσία του Γλέζου. Βρίζω όλη μέρα με ευχαρίστηση τις ξινισμένες φάτσες των δημοσιοκάφρων. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Μόλις συνειδητοποίησα πως η ακροδεξιά συμμορία του Σαμαρά και του Βενιζέλου μας είχε κλεισμένους σε μια αόρατη ασφυκτική φυλακή. Δεν ξέρω αν οι συριζαίοι μας έβγαλαν έξω ή στο προαύλιο πάντως νοιώθω υπέροχα. Και ας κρατήσει λίγο. Δεν το αλλάζω για τίποτα στον κόσμο. Ενώ ξέρω πως είναι αρκετά καλό για να είναι διαχρονικό. Μετά από αμέτρητα χρόνια καταπίεσης και ηθικού ξεπεσμού, έχω το δικαίωμα για δυο 24ωρα δακρύβεχτης χαράς.”

Πολύς κόσμος, πολίτες αυτής της χώρας, ψηφοφόροι και μη του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουν να καταφέρει να εφαρμόσει τα περισσότερα από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά αλλά και που συνεχίζει να τα στηρίζει μετεκλογικά.

Η διαδικασία πολιτικού όρκου δίχως να αποκλείεται το δικαίωμα, για όποιον το επιθυμεί, θρησκευτικού όρκου δείχνει ποιότητα και πολιτισμό. Ο σεβασμός στην πίστη του καθένα είναι δικαίωμα αναφαίρετο όπως βέβαια και η μέσα σε μόλις 24 ώρες ρίξη με το ταμπού της αθεΐας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, άθεος, ορκίστηκε με πολιτικό όρκο (χωρίς γραβάτα) και όχι, δεν έπεσε φωτιά να μας κάψει.

Οι αλλαγές, ή τουλάχιστον η δέσμευση για εφαρμογή αυτών, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, δεν μένουν μόνο στο σημειολογικό τους σημείο και επεκτείνονται σε βαθιές τομές σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επιπεδο. Λίγες ώρες μόλις πριν ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε

«Η κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές και προνόμια εξουσίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ερχόμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση της χώρας, να κάνουμε οριστικά παρελθόν το πελατειακό κράτος και το κράτος-πελάτη που εξυπηρετούσε συμφέροντα. Θέλω να έχετε στο μυαλό σας ότι η εξουσία δεν μας ανήκει. Ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν. Είμαστε υπό την κρίση τους».

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι κάθε εβδομάδα θα συνεδριάζει το 15μελές κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο θα εξετάζει τα τρέχοντα θέματα, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την πορεία της χώρας. Το ολιγομελές σχήμα της κυβέρνησης μπορεί να αποδειχτεί η κατάλληλη συνταγή για μία ευέλικτη και ταχεία εφαρμογή των πολιτικών στόχων που επιθυμεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δίχως όμως αυτό να αποτελεί το μοναδικό συστατικό της επιτυχίας. Απαιτούνται ικανότητες, θέληση, εγρήγορση, διαύγεια και άλλα στοιχεία τα οποία μένει να αποδειχτεί αν το νέο σχήμα τα διαθέτει η όχι.

 

Ας δούμε ποιες είναι οι αλλαγές που θα επιχειρήσει να φέρει στην χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στους επόμενους μήνες:

Οι ειδήσεις είναι καταιγιστικές και οι αλλαγές ραγδαίες. Πραγματικά μέσα σε δύο 24ωρα ήρθαν τα πάνω κάτω.

 

Φεύγουν τα κάγκελα από τη Βουλή: Δεν πρόλαβε να προτείνει την απομάκρυνση τους μπροστά από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σε δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή και μέσα σε λίγες ώρες έγινε πράξη.

Aνέφερε πως θα προτείνει «να φύγουν τα κάγκελα μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Δηλαδή η Δημοκρατία φοβάται τον λαό; Ο συμβολισμός είναι αναγκαίος, δεν λύνει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, αλλά πρέπει να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τον λαό». Λίγο πριν τις 12 τα κάγκελα έφυγαν ενώ σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνησε: “Τα κάγκελα συμβόλιζαν τον αυταρχισμό των μνημονιακών κυβερνήσεων και διαχώριζαν την κυβέρνηση από το λαό. Μαζί με τα μνημόνια, θα φύγουν και όλα όσα χώριζαν μέχρι σήμερα τους Έλληνες».

"google ad"

φωτογραφία από "Δρομογράφος"
φωτογραφία από “Δρομογράφος”

 

Καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ: Οι κρατούμενοι στις «φυλακές τύπου Γ» βιώνουν μια φυλακή μέσα στη φυλακή. Στέρηση των αδειών, σκλήρυνση των όρων αποφυλάκισης και δημιουργία συνθηκών πανοπτικού υπερελέγχου. Σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ανακοίνωσε την κατάργησή τους

 

Περιορισμός του δικαιώματος χρήσης όπλου και καλύτερη εκπαίδευση: Σε συνέχεια των σημερινών δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ανακοινώθηκε ο περιορισμός της χρήσης του όπλου από τα σώματα της αστυνομίας και η εκπαίδευση με γνώμονα την προστασία του πολίτη, τον σεβασμό στα δικαιώματα του και όχι στην καταστολή των κινημάτων.

“Η εκπαίδευση, η κοινωνική αντίληψη του αστυνόμου θα πρέπει να είναι όχι ότι είναι ένας άοπλος πολίτης αλλά ότι εκφράζει το κράτος, κυρίως τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την προσωπική και κοινωνική ασφάλεια και όχι μόνο τη δημόσια […] είναι άλλο η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και άλλο η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης […] Δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο»

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, συμπλήρωσε ότι θα εφαρμοστεί το ήδη υπάρχουν νομικό πλαίσιο με το νόμο του 1996 για την μη οπλοφορία των αστυνομικών στις διαδηλώσεις:

“Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν ξεκάθαρα για το θέμα που έθιξε ο κ. Γ. Πανούσης. Κανείς δεν μίλησε για αφοπλισμό της αστυνομίας, αλλά για εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει από το 1996. […] ο κ. Πανούσης γνωρίζει πολύ καλά το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει που προβλέπει να μην οπλοφορούν οι αστυνομικοί σε όλες τις διαδηλώσεις και στα γήπεδα».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=MZJfCK3KgMc”]
Κατάργηση του 5ευρου στα εξωτ. ιατρεία και του 1 ευρώ στις συνταγές: Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού έχει ως εξής:

“[…] Έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για επείγουσα αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας, για καθολική και χωρίς εξαιρέσεις πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα απαιτούνται μέτρα άμεσης ανακούφισης των ασφαλισμένων με κατάργηση των χαρατσιών (5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, 1 ευρώ ανά συνταγή) και μείωση της επιβάρυνσης τους στην αγορά φαρμάκων. Για να υπάρξει όμως μια αισθητή βελτίωση στο Σύστημα Υγείας, χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυση του με ανθρώπινο δυναμικό, γιατι όλες οι δομές υγείας -ιδιαίτερα στην επαρχία- υπολειτουργούν και αδυνατούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Πάνω απο όλα όμως απαιτείται μια ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με άρση της κομματοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς. Οφείλουμε, στηριγμένοι στις πιο έντιμες και αποδοτικές δυνάμεις του συστήματος υγείας, να εδραιώσουμε ένα άλλο εργασιακό και κοινωνικό ήθος στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, να ενισχύσουμε το δημοκρατικό προγραμματισμό, τη συμμετοχή των εργαζομένων και τον κοινωνικό έλεγχο. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να απογοητεύσουμε μια κοινωνία που ζητά συνέπεια και αξιοπιστία. Η πολυετής θητεία στο ΕΣΥ και η ενεργός συμβολή στους αγώνες των υγειονομικών για τη δημόσια περίθαλψη και την κοινωνική αλληλεγγύη είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη στα νέα καθήκοντα. Με σοβαρότητα, εντιμότητα, συλλογικότητα και συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των ασθενών, θα τα καταφέρουμε”.

 

Επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελαρίδης, έξω από τη Βουλή, λίγο πριν την ομιλία του Πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο δήλωσε τα παρακάτω:

«Το breefing θα ξεκινήσει άμεσα, περιμένουμε λίγο να υπάρχει κυβερνητικό έργο πρώτα για να έχουμε υλικό. Θα είναι καθημερινό. Μέσω της δική σας ενημέρωσης θα στηρίζεται η ενημέρωση της κοινωνίας και του λαού, όπως γίνεται στη Δημοκρατία. Δεν έχουμε πρόβλημα με την κριτική, θέλουμε μέσω και αυτής να γινόμαστε καλύτεροι […] Αυτό θα το δείτε στην πράξη για την παρουσία πρωθυπουργού και υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εχουμε δεσμευτεί για την παρουσία του που θα δώσει νέα αξιοπιστία στο θεσμό».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=2MsE6a5fx-4″]

 

Ανακούφιση των συνταξιούχων: Επαναφορά της 13ης σύνταξης, κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, αλλά και των μνημονιακών δεσμεύσεων που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας, μεταξύ των δεσμεύσεων του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=4J4E6W-CuQA”]

 

Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ:

«Είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στα νομοσχέδια που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις […] Θα κινηθούμε στον αντίποδα αυτών των μνημονιακών επιταγών και κατευθύνσεων. Αυτήν την εντολή έχουμε και με αυτή την εντολή θα κινηθούμε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα εφαμορστεί ένας τέτοιος νόμος σε μία κατακερματισμένη και βαθιά χτυπημένη από την κρίση ελληνική αγορά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης συμπλήρωσε:

“η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα πρέπει να ειδωθεί σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων μέτρων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα δίνουν ανάσες, όπως π.χ. αυτό της ρύθμισης χρεών προς τα Ταμεία και την εφορία.”

 

 

Σαρωτικές αλλαγές στην παιδεία: Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοικτές σε όλους.”Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση”. Αναλυτικά στις δεσμεύσεις του νέου υπουργού για τις αλλαγές στην θεαματικές αλλαγές στην παιδεία που προγραμματίζονται συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Καταργείται από εφέτος η «Τράπεζα θεμάτων»
  • Καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α’ και την Β΄ Λυκείου
  • Στην Γ’ Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους
  • Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου
  • Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες
  • Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους
  • Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους
  • Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν
  • Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία
  • Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».

 

 

Επαναπρόσληψη των απολυμένων στο δημόσιο: Την ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Παίρνουμε πίσω όσους απολύθηκαν με το μνημόνιο […] Έχουμε δεσμευθεί ότι όλες οι απολύσεις οι οποίες έχουν γίνει αντισυνταγματικά και σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και όσες έχουν γίνει μέσω του θεσμού των διαθεσιμοτήτων θα ανακληθούν. Δεν θα περιμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Όχι απολύσεις προφανώς που αναφέρονται σε πειθαρχικούς λόγους».

Για τον στόχο που έχει θέσει η τρόικα για τις απολύσεις ο αναπληρωτής υπουργός τον αμφισβήτησε και δήλωσε:

“δεν έχουμε αποδεχθεί το πρόγραμμα αναφοράς και δεν θέλουμε να προχωρήσει η αξιολόγηση με βάση ένα πλαίσιο αναφοράς που δεν δεχόμαστε […] η αξιολόγηση πρέπει να είναι τίμια και να εφαρμοστεί σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και συνεννόησης με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο”

Όσον αφορά την “πελατειακή προστασία” ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι εντός 15μερου θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι και θα σταματήσει η πελατειακή προστασία που πρόσφερε επιλακτικά η προηγούμενη κυβέρνηση.Για το ενιαίο μισθολόγιο τόνισε ότι «πρέπει να αρθούν οι μισθολογικές ανισότητες και αδικίες» ενώ διευκρίνισε ότι ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα εφαρμοστούν οι παραπάνω δεσμεύσεις είναι το 6μηνο.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=uwOXZh0vrzU”]

 

Ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα: Με Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεσμεύτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου

Μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών [..] Πρέπει να γίνει αποκατάσταση όλων αυτών των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ».

Όλη η συνέντευξη εδώ 

 

Εξορθολογισμός της ΕΡΤ ελεγχόμενη από την κοινωνία και όχι από την κυβέρνηση:

“Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να γυρίσουμε όχι στην παλιά ΕΡΤ, γιατί η παλιά ΕΡΤ είχε της αμαρτίες του πελατειακού κράτους που είχαμε. Πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να έχουμε την ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία. Την ΕΡΤ, δηλαδή, που λειτούργησε από τη στιγμή που έπεσε το μαύρο -και αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη. Γιατί ούτε θα πρέπει να φερθούμε εκδικητικά απέναντι σε αυτούς της ΝΕΡΙΤ, γιατί πολλοί από αυτούς από ανάγκη πήγαν εκεί […] η ΕΡΤ να ελέγχεται από την κοινωνία και όχι από κάθε κυβέρνηση ανάλογα με τα συμφέροντά της” δήλωσε ο Κατρούγκαλος

 

 

«Όχι» σε ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων: «Η κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων.

 

 

 

Διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ: «Αμέσως θα προχωρήσουμε στη διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ», τόνισε ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ενώ συνεχίζοντας διευκρίνησε

«Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο Δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση, η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και βεβαίως περιβαλλοντικά, θα είναι μία καινούργια ΔΕΗ η οποία θα υποβοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πρόβλημα που τυχόν προκύψει μετά από μία τέτοια κίνηση από την Τρόικα είπε: “Εμείς από ποιον αξιολογούμεθα, από την τρόικα ή από τον ελληνικό λαό; Εμείς αισθανόμαστε ότι είμαστε στη θέση αυτή που είμαστε εξαιτίας του ελληνικού λαού. Σε αυτόν θα λογοδοτήσουμε”.

 

Πρόσθετα έσοδα από παρεμπόριο λαθρεμπόριο καυσίμων: «Θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν χώροι για πρόσθετα έσοδα χωρίς επιβαρύνσεις, όπως το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο καυσίμων», δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Δημήτρης Μάρδας ενώ συμπλήρωσε

“θα γίνει τεράστια προσπάθεια για να τα καταφέρουμε, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, η ελληνική οικονομία έχει περιθώρια για να βελτιώσει την κατάσταση των εσόδων της.» Επίσης στον Αθήνα 9,84 δήλωσε “Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό μιας και τα έχουμε έτοιμα […] για κάποια ζητήματα υπάρχουν ήδη λύσεις. Υπήρχε άλλωστε και προεκλογική εξαγγελία. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη φοροδιαφυγή από τη λαθρεμπορία, έχουμε έτοιμη μελέτη, την οποία είχαμε φτιάξει ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΠΟΠΕΚ”.

Για τον περιορισμό των δαπανών δήλωσε:

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη σπατάλη, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται. Αν κινηθούμε προς μια τέτοια κατεύθυνση και τα καταφέρουμε, θα έχουμε μεγαλύτερη άνεση στη διαχείριση των πόρων του κράτους. Αρχίζουμε με τους χώρους που έχουμε μελετήσει. Έχουμε ήδη στα χέρια μας τη μέθοδο για το τι πρέπει να κάνουμε -είναι και δουλειές ετών-, οπότε βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλους του παρελθόντος που έμπαιναν σε ένα υπουργείο και ξεκινούσαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι υπάρχει».

 

Σταματάει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ: «Το πρώτο πράγμα που είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε είναι ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού διασώζεται, παραμένει και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας λίγο πριν την ορκωμοσία του. Η δήλωση έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Κινέζου πρέσβη στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Μηδενική ανοχή στην αλαζονεία και την διαφθορά: Τα σημεία στα οποία θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας και η εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι ο πυρήνας των τεσσάρων αυτών σημείων ενώ ο Α. Τσίπρας τόνισε:

«Οι Έλληνες έχουν μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις από εμάς, δεν περιμένουν νίκες από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά περιμένουν από εμάς να έχουμε άλλο ύφος και ήθος από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν είμαστε εδώ για να απολαύσουμε προνόμια της εξουσίας, είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διοίκηση της χώρας»,

Τα τέσσερα σημεία της νέας κυβέρνησης:

  • Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης
  • Στήριξη της οικονομίας για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει
  • Νέα διαπραγμάτευση για το χρέος
  • Σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα πεδία με θεσμική θωράκιση της διαφάνειας.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=IkTNrmwMy_Q”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...