25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Τι λέει ο ενεργός στο κίνημα των πλειστηριασμών απαγωγέας: «Χρωστάω πάρα πολλά και δέχθηκα να το κάνω. Του ζήτησα συγνώμη»

Ημερομηνία:

Ενας από τους απαγωγείς παραδέχεται πως πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στην απαγωγή επειδή το εργοστάσιό του έβγαινε σε πλειστηριασμό. «Χρωστάω πάρα πολλά και δέχθηκα να το κάνω», κατέθεσε, ενώ σε άλλο σημείο λέει πως ζήτησε συγγνώμη από τον 53χρονο επιχειρηματία.

Ο δράστης περιέγραψε τις στιγμές που έζησε με τον 53χρονο επιχειρηματία, κάνοντας λόγο για έναν ευγενικό άνθρωπο τον οποίο περιποιούταν!

Τόνισε ακόμη πως μαζί με έναν συγκατηγορούμενό του ενδιαφέρονταν για τον επιχειρηματία, από τον οποίο είχαν ζητήσει να κάνει τον άρρωστο για να επισπευσθούν οι διαδικασίες επιστροφής πίσω στην οικογένειά του.

«Ο κύριος Μιχάλης μου ζήτησε να τον βοηθήσουμε. Το κίνητρο δεν ήταν πλέον τα λεφτά. Θέλαμε να βοηθήσουμε να πάει ο άνθρωπος στο σπίτι του και στην οικογένειά του. Αυτό που σκεφτήκαμε με τον… ήταν να τον πείσουμε να κάνει τον άρρωστο και να τελειώναμε γρηγορότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οταν πήγα να κάνω φύλαξη, αντίκρισα ένα άγνωστο προς εμένα άτομο και ήταν ο κύριος Λεμπιδάκης. Το μόνο που έκανα ήταν να ζητήσω συγγνώμη από τον κύριο Λεμπιδάκη γι’ αυτό που έκανα. Την πρώτη φορά έκατσα στο σπίτι δύο μέρες. Οταν τον αντίκρισα, ήταν δεμένος με μία χειροπέδα στο αριστερό του χέρι. Του έλυσα το χέρι και με ρώτησε αν φοβάμαι μη φύγει και του απάντησα όχι. Τον ρώτησα πώς τον λένε και μου είπε πως είναι ο Λεμπιδάκης που έχει τα πλαστικά Κρήτης. Μετά από δύο μέρες ήταν να φύγω και δεν ήθελα να ξαναγυρίσω. Απλώς ο κύριος Λεμπιδάκης ήταν τόσο ευγενικός και με έβαλε σε ένα δίλημμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των κατηγορουμένων, όπως προκύπτει από τη δικογραφία.

«Γι’ αυτόν το λόγο έκατσα μαζί του επτά μέρες. Τον λυπόμουν και του πρότεινα να κάνει τον άρρωστο και να πει ότι είχε ειλεό μήπως και επισπευσθεί η διαδικασία απελευθέρωσής του. Περίπου στις 10 Αυγούστου με ξαναβρήκε ο…. και μου είπε πως πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένα σπίτι γιατί ο άνθρωπος εκεί που είναι δεν είναι καλά και κινδυνεύει η ζωή του. Εγώ σκέφτηκα τα όσα έχει τραβήξει ο άνθρωπος και πήγα στο σπίτι του… και του είπα τι μου συμβαίνει, τον παρακάλεσα να μου βρει ένα σπίτι για μία εβδομάδα», πρόσθεσε ο κατηγορούμενος ενώπιον του ανακριτή.

Δεν διστάζει ακόμη να περιγράψει τις στιγμές που δεν άντεχε άλλο να βρίσκεται στη φύλαξη του γνωστού επιχειρηματία, γεγονός το οποίο εξήγησε στον έναν από τους απαγωγείς. Τότε έλαβαν την απόφαση να βρουν κάποιον… νεοσύλλεκτο για να τον προσέχει γιατί δεν υπήρχαν άλλα άτομα. «Είπα στον… ότι είχα ένα φίλο στη Θεσσαλονίκη και μου έβγαλε εισιτήρια και πήγα και τον βρήκα. Του είπα τι θέλω και τον έφερα στο Ρέθυμνο για να προσέξει τον Λεμπιδάκη», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

dikografia-1 Αποκλειστικό: «Χρωστά πολλά, γι’ αυτό έκανα την απαγωγή του Λεμπιδάκη»dikografia-2 Αποκλειστικό: «Χρωστά πολλά, γι’ αυτό έκανα την απαγωγή του Λεμπιδάκη»dikografia-3 Αποκλειστικό: «Χρωστά πολλά, γι’ αυτό έκανα την απαγωγή του Λεμπιδάκη»

Πώς έδρασε η Αστυνομία: Το σχέδιο «ΝΙΚΙΑΣ»
Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο «ΝΙΚΙΑΣ» της ΕΛ.ΑΣ., που δημιουργήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τέθηκε σε εφαρμογή για την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την ογκωδέστατη δικογραφία των 2.500 σελίδων.

«Στο πλαίσιο διαχείρισης του περιστατικού και καθ’ όλο το διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση, τέθηκαν σε εφαρμογή τα οριζόμενα στο ειδικό σχέδιο “ΝΙΚΙΑΣ” ως προς τις διαπραγματεύσεις σε περιπτώσεις ομηρίας και απαγωγών, οπότε ειδικοί διαπραγματευτές της Eλληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με ειδικό ψυχολόγο ανέλαβαν την υποστήριξη της οικογένειας του απαχθέντος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μέχρι της επιστροφής αυτού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.

Στη συνέχεια περιγράφεται η διαδικασία την οποία ακολούθησε η Αστυνομία, καθώς η προανακριτική ομάδα, αποτελούμενη από τους αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, προχώρησε στο λεπτομερή σχεδιασμό και τη συγκέντρωση του αναγκαίου αποδεικτικού υλικού, με γνώμονα την εξασφάλιση της απελευθέρωσης του απαχθέντος και την αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

«Η οικογένεια του απαχθέντος είχε στο σύνολο της διαδικασίας την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων και επιλογή στρατηγικής ως προς τη διαπραγμάτευση», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.

Η πρώτη επικοινωνία διαπραγμάτευσης…
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο από τη δικογραφία είναι η πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των απαγωγέων και της οικογένειας του Κρητικού επιχειρηματία.

Ο εφιάλτης της οικογένειας του Μιχάλη Λεμπιδάκη ξεκίνησε στις 2 Απριλίου, τρεις μέρες μετά την απαγωγή του. Τότε οι δράστες απέστειλαν γραπτό μήνυμα προς το τηλέφωνο που κατείχε ο Μανώλης Λεμπιδάκης, αδελφός του απαχθέντος. «Σύμφωνα με την οικογένεια του απαχθέντος και έπειτα από σχετική αναζήτηση, διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω μήνυμα εμπεριέχονταν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του απαχθέντος και ο αριθμός διαβατηρίου του, η ημερομηνία γέννησης της συζύγου του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.

"google ad"

Οπως προκύπτει, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο λόγω των συνθηκών του εγκλεισμού του, των συνθηκών υγιεινής και της διατροφής.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιγράφεται και το σημείο-κλειδί που κίνησε τις υποψίες των Αρχών σχετικά με την εμπλοκή τριών ατόμων στην απαγωγή του επιχειρηματία. Ο λόγος για τον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. σε όχημα στο οποίο βρίσκονταν τρεις κατηγορούμενοι λίγο μετά τη μία το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Τότε οι Αρχές είχαν εντοπίσει το κινητό που είχαν φροντίσει να ξεφορτωθούν οι δράστες.

Νωρίτερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είχε προηγηθεί δίωρη επικοινωνία με την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη από το κινητό που φρόντισαν να πετάξουν.
«Από κοινού μαζί με τους συγκατηγορουμένους σου είχατε αναλάβει τουλάχιστον την πραγματοποίηση ορισμένων εκ των επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με την οικογένεια, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης πραγματοποίησες από κοινού με τους συγκατηγορουμένους σου την 20ή επικοινωνία με την οικογένεια που έλαβε χώρα από ώρα 23:02 της 6ης/7/2017 έως ώρα 1:17 της 7ης/7/2017, ήτοι ευρισκόμενοι σε οδική μετακίνηση επί της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου- Ηρακλείου», τονίζεται στη δικογραφία.

«Εντοπίστηκες μαζί με τους συγκατηγορούμενούς σου να κινείσαι με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο. Το όχημα εντοπίστηκε στη θέση… στη Σκαλέτα Ρεθύμνου, όπου ακινητοποιήθηκε αφού πρώτα είχατε απορρίψει έξωθεν του οχήματος συσκευή κινητού τηλεφώνου χρώματος μαύρου, τμήματα της οποίας βρέθηκαν στο χωμάτινο έρεισμα», σημειώνεται στη δικογραφία.

Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ