17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Τι πραγματικά συμβαίνει με τους Σύριους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η Πρωτοβουλία Ηρακλείου σχετικά με το ζήτημα του ερχομού προσφύγων στην Κρήτη στην οποία καταγγέλλει την υποκρισία των επισήμων να βγαζουν φωτογραφίες μπροστά από τις κούτες με τα τρόφιμα, τα ρούχα και τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συλλέξει οι πολίτες ενώ την ίδια στιγμή κάνουν λίγα για να ανοίξει στην Κρήτη το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου, ή για τη συλλογή ειδών ανάγκων για όλο αυτό τον κόσμο που ήδη έχει εγκατασταθεί στο Ηράκλειο, ή δεν εκφράζουν την αντίθεσή τους στις απελάσεις και τα κέντρα κράτησης, τα “υποτιθέμενα κέντρα φιλοξενίας με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής”.

Όπως τονίζουν, με αφορμή τον ερχομό μιας οικογένειας Συριων στο Ηράκλειο, πρόσφυγες έρχονται και αναζητούν στέγη στην Κρήτη ήδη από το καλοκαίρι, και θα πρέπει οι επίσημοι φορείς “να αρχίσουν να σκέφτονται τη δημιουργία δομών ανοιχτής φιλοξενίας μέσα στον ιστό της πόλης, με ελευθερία κίνησης για τους πρόσφυγες και πρόσβαση σε όλους τους αλληλέγγυους/ες”.

Καταλήγουν ότι: “Η πράξη θα δείξει αν είναι διατεθειμένοι όντως οι φορείς να βοηθήσουν εμπράκτως και εκ του σύνεγγυς (όχι απλά στέλνοντας φιλανθρωπίες σε δήμους στην άλλη άκρη της χώρας και φωτογραφιζόμενοι/ες μπροστά από γεμάτες αποθήκες) στην ένταξη των συνανθρώπων μας στις πόλεις ή αν τελικά συμφωνούν με τον αποκλεισμό και το “σκούπισμα κάτω από το χαλί” ως τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να χειρίζεται το θέμα.”

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες είναι μια συνέλευση αλληλέγγυων πολιτών που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2015 και ουδεμία σχέση δεν έχει με το Συντονιστικό των Φορέων της πόλης μας.

Βρίσκουμε ενθαρρυντικό που οι επίσημοι φορείς της πόλης αποφάσισαν έστω και τώρα, μετά από ένα χρόνο, να ασχοληθούν με το προσφυγικό, και θεωρούμε πως συμβάλουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στην πόλη του Ηρακλείου, εν αντιθέσει με τις φωνές ισλαμοφοβίας που παλεύουν να ακουστούν, ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Ωστόσο, οι ιεραρχικές δομές, τα διοικητικά συμβούλια, οι κρατικοί και δημοτικοί φορείς που είναι συνυπεύθυνοι για την τραγική κι εγκληματική στροφή της κυβέρνησης στο προσφυγικό (η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που εξακολουθεί να κωλυσιεργεί, με αποτέλεσμα να μην έχει ανοίξει ακόμα το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης, παρά το γεγονός πως οι αποσπάσεις εργαζομένων έχουν γίνει και μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ξεκινήσουν να δουλεύουν, οι φωτογραφίες χαμογελαστών επισήμων/παραγόντων μπροστά από φορτηγά με αγαθά πρώτης ανάγκης), μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους/ες στον τρόπο με τον οποίο έχουμε επιλέξει να λειτουργούμε: Με έμπρακτη αλληλεγγύη.

Αφενός, μαζεύοντας είδη ανάγκης για τον κόσμο που ήδη έχει επιλέξει να εγκατασταθεί στο Ηράκλειο και αφετέρου “τρέχοντας” τις υποθέσεις τους/τα χαρτιά τους, με ξεκάθαρο πολιτικό σκεπτικό, διατρανώνοντας την αντίθεσή μας στις απελάσεις, τα κέντρα κράτησης, τις fast track διαδικασίες ασύλου, τα υποτιθέμενα κέντρα φιλοξενίας με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, την αδυναμία (ή και άρνηση) της κυβέρνησης να εντάξει αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα.

Ό,τι κρίνουμε πως πρέπει να δημοσιοποιηθεί, δημοσιοποιείται στη σελίδα μας στο facebook και στο site μας www.iniher.org. καθώς και με δελτία Tύπου που στέλνονται σε όλα τα τοπικά μέσα. Κατά τα άλλα, τα τηλέφωνα επικοινωνίας και τα e-mail που μας έχουν δώσει συμπολίτες μας, οι οποίοι συνδράμουν τις προσπάθειές μας και συμφωνούν με τον τρόπο δράσης μας, επαρκούν για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν.

Επειδή ωστόσο, κόσμος έρχεται για εγκατάσταση ήδη από το καλοκαίρι και θα εξακολουθεί να έρχεται (γεγονός που πολλοί δημοσιογράφοι έμαθαν “άξαφνα” σήμερα!), καλό θα ήταν το Συντονιστικό κι όλοι οι επίσημοι φορείς να αρχίσουν να σκέφτονται τη δημιουργία δομών ανοιχτής φιλοξενίας μέσα στον ιστό της πόλης, με ελευθερία κίνησης για τους πρόσφυγες και πρόσβαση σε όλους τους αλληλέγγυους/ες, με βάση και όσα είπε ο κύριος Κουκιαδάκης της αντιπεριφέρειας Ηρακλείου στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο για τα χρήματα των προγραμμάτων της Ύπατης Αρμοστείας.

Από λόγια έχουμε χορτάσει. Η πράξη θα δείξει αν είναι διατεθειμένοι όντως οι φορείς να βοηθήσουν εμπράκτως και εκ του σύνεγγυς (όχι απλά στέλνοντας φιλανθρωπίες σε δήμους στην άλλη άκρη της χώρας και φωτογραφιζόμενοι/ες μπροστά από γεμάτες αποθήκες) στην ένταξη των συνανθρώπων μας στις πόλεις ή αν τελικά συμφωνούν με τον αποκλεισμό και το “σκούπισμα κάτω από το χαλί” ως τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να χειρίζεται το θέμα.

Καθώς η Ευρώπη Φρούριο συνεχίζει με κάθε τρόπο να διαφυλάττει την «καθαρότητα» και την «ασφάλεια» της, καθώς η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας καταπατά κάθε δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση αλλά και επιβίωση των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου, καθώς το ελληνικό κράτος αδυνατεί (ή δεν επιθυμεί) να διαχειριστεί με όρους ένταξης και ισότιμης διαβίωσης όσους/ες επιθυμούν να διαμείνουν αλλά και όσους/ες έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα, και προτιμά να παίζει το επικίνδυνο παιχνίδι των απελάσεων και να “σπρώχνει” τους ανθρώπους σε ακόμη πιο επικίνδυνες και πανάκριβες διαδρομές μέσω διακινητών,
εμείς παραμένουμε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες (πολέμου, οικονομικούς, πολιτικούς), ανοίγουμε τα σπίτια μας για φιλοξενία όσων επιθυμούν, πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για την δημιουργία δομών ανοιχτής φιλοξενίας που θα παρέχουν: ελευθερία στη μετακίνηση, ιατρική περίθαλψη, σίτιση και στήριξη των αιτούντων ασύλου.

Κάνουμε έκκληση, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μας, σε όσους επιθυμούν και μπορούν για φιλοξενία ή και παραχώρηση άδειας οικίας ή άλλου χώρου, όπου θα καταφέρουν οι συνάνθρωποί μας προσωρινά να βρουν στέγη.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την πρωτοβουλία, μέσω μηνύματος στη σελίδα μας στο Facebook ή και email στο: her.ref.init@gmail.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ