22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια»

Ημερομηνία:

Σε παράταση έως τις αρχές του 2018 κατά την οποία δεν θα επιτρέπεται η πώληση σε funds, των «κόκκινων» δανείων που συνδέονται άμεσα με την πρώτη κατοικία για όλες τις κατηγορίες στεγαστικά, επιχειρηματικά και επαγγελματικά, κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για να τεθεί ένα «κόκκινο» δάνειο εκτός πώλησης θα λαμβάνονται υπ’ όψιν μια σειρά συνδυαστικών κριτηρίων. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας, προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 140.000 ευρώ.

Τα συνδιαστικά κριτήρια:
  • Υποθήκη ή προσημείωση της πρώτης κατοικίας
  • Από 140.000 ευρώ να ξεκινάει η αντικειμενική αξία του ακινήτου και να αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη (έγγαμος, παιδιά)
  • Το εισόδημα του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (8.180 ευρώ ετησίως για έναν άγαμο ενήλικα, 20.640 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά)
  • Κατά πόσο συνεργάσιμος είναι ο δανειολήπτης (αν προσπάθησε κατά το προηγούμενο διάστημα να προβεί σε κινήσεις διευθέτησης του δανείου)

«Έκλεισε το θέμα των “κόκκινων” δανείων και πετύχαμε αυτό που είχαμε βάλει ως στόχο, δηλαδή την προστασία της κύριας κατοικίας» ανέφερε χθες το βράδυ στη Ναυτεμπορική, στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα προστατεύονται μόνο έως τις 15 Μαΐου, ωστόσο, θα μπορούν να διευθετηθούν στο πλαίσιο του ν. 4307/2014, η ισχύς του οποίου έχει παραταθεί έως το τέλος Ιουνίου και αναμένεται να αναμορφωθεί.

Παράλληλα, συστήνεται τριμελής επιτροπή για την αδειοδότηση των funds που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια.

Πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενδέχεται να αποκτήσουν οι ελληνικές τράπεζες , αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η ΕΚΤ αναμένεται να καταργήσει την προϋπόθεση που θέτει και αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς,  σύμφωνα με δύο πηγές, που επικαλείται το Reuters.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα καταστούν παράλληλα επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα, λένε οι ίδιες πηγές.

Η εξέλιξη αυτή «θα μείωνε την εξάρτηση των τραπεζών» από τον ακριβότερο μηχανισμό ELA και «θα τις καθιστούσε επιλέξιμες για ορισμένη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, θα βελτίωνε τους ισολογισμούς τους και θα είχε αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη», σύμφωνα με τη μια από τις πηγές αυτές.

thepressproject.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...