17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τι ρώτησαν οι μαθητές της Κρήτης την αστροναύτη Samantha Cristoforetti από το διάστημα; | Βίντεο

Ημερομηνία:

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν στο “πείραμα σπιρουλίνα”

Μια απευθείας συνομιλία με την αστροναύτη Samantha Cristoforett, που βρισκόταν σε πτήση στο διαστημικό σταθμό, είχαν μαθητές από 20 σχολεία της Κρήτης, στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος – πειράματος για την εκτίμηση παραγωγής οξυγόνου από καλλιέργεια Σπιρουλίνας.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) σημειώνοντας ότι οι 600 φοιτητές που συμμετείχαν από την Ελλάδα, τη Σουηδία και το Βέλγιο διαπίστωσαν τις σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες που έχει η Σπιρουλίνα. Οι φοιτητές αναζήτησαν, στο πλαίσιο του προγράμματος Melissa, τους “δρόμους” που έχουν ως στόχο να ορίσουν ένα πλήρες οικοσύστημα ικανό για την αναπλήρωση του οξυγόνου, των τροφίμων και του νερού, για το πλήρωμα ενός διαστημικού σταθμού.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε 2 μέρη:

Students_visualise_live_spirulina_down_the_microscope_node_full_image_2

Στο 1ο μέρος πραγματοποιήθηκε πείραμα εκτίμησης παραγωγής οξυγόνου από καλλιέργεια Σπιρουλίνας από 90 πενταμελής ομάδες μαθητών με τη χρήση ειδικής πειραματικής διάταξης που προμήθευσε ο ESA και

το 2ο μέρος περιελάμβανετη διενέργεια ημερίδας, στο Αμφιθέατρο «Μαρία Μανασσάκη» του Φοιτητικού κέντρου της Πανεπιστημιούπολης Βουτών και ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου μαθητές μίλησαν ζωντανά με την αστροναύτη του ESA, Samantha Cristoforetti.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό κείμενο, αν οι άνθρωποι θέλουν να προχωρήσουν πιο μακριά στο διάστημα, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικά συστήματα τροφοδοσίας. Μία λύση που δοκιμάζεται είναι η προσπάθεια επιστημόνων του προγράμματος MELiSSA που αναπτύσσουν ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα ικανό να τροφοδοτεί με οξυγόνο, τροφή και νερό το πλήρωμα.

Healthy_Spirulina-based_muffins_node_full_image_2

Η σπιρουλίνα αναγνωρίστηκε ως το ιδανικό για να υποστηρίξει ένα τέτοιο οικοσύστημα όχι μόνο εξαιτίας της ιδιότητάς της να ανακυκλώνει το διοξείδιο του άνθρακα και να το μετατρέπει σε οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης αλλά επίσης λόγω του ότι έχει θεαματικά θρεπτικές ιδιότητες, ενώ έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και πλήθος από βιταμίνες. Η σπιρουλίνα πουλιέται ως “υπερ φαγητό”.

Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκά από σπιρουλίνα ενώ είχαν επίσης την ευκαιρία να μιλήσουν με την αστροναύτη.

«Η εμπειρία ξεπέρασε τις προσδοκίες μου! Ικανοποιήθηκα απόλυτα με τις απαντήσεις Samantha σε όλες τις ερωτήσεις μας. Εντυπωσιάστηκα από τον φιλικό, ζεστό, προσιτό τρόπο της Samantha”, είπε Γιώργος Αγγελάκης που συμμετείχε στο πρόγραμμα και συνομίλησε με την αστροναύτη.

Τι ρώτησαν οι μαθητές από την Κρήτη

Inflight_call_with_the_International_Space_Station_node_full_image_2

"google ad"

Η πρώτη ερώτηση έγινε από την κρητικιά μαθήτρια Δέσποινα Πολίτη: Τι είδους οργανισμοί πέρα από την σπιρουλίνα είναι υποψήφια να ενταχθούν στο σύστημα στήριξης ζωής, όπως λ.χ. τι είδους φυτά, μανιτάρια ή σκουλήκια.

Η απάντηση της αστροναύτης ήταν η εξής:

Νομίζω ότι φυτά όπως λάχανα ή ντομάτες, ακόμα και σόγια είναι υποψήφια να ενταχθούν στο σύστημα υποστήριξης ζωής μέσα στο διαστημόπλοιο. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο μπορούν να τοποθετηθούν μανιτάρια ή σκουλήκια. Όμως αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι ότι δε τοποθετούμε μόνο φυτά που μπορούν να παράγουν φαγητό, αλλά κάνουμε και δοκιμές με φυτά τα οποία εμείς αποκαλούμε, οργανισμοί πρότυπα”.

Untitled

Ο Νίκος Δασκαλάκης από την πλευρά του ρώτησε: “Πως ανακυκλώνονται προϊόντα που προέρχονται από την αναπνοή, όπως το διοξείδιο του άνθρακα”

Εδώ πάνω είναι ένα πρόβλημα το πώς ανακυκλώνουμε τα προϊόντα της αναπνοής. Βλέπεις, δεν έχουμε εδώ φυτά που μπορούν να πάρουν το διοξείδιο του άνθρακα και να το μετατρέψουν σε οξυγόνο, οπότε έχουμε μηχανήματα, συστήματα που ουσιαστικά κάνουν τη δουλειά των φυτών, ανακυκλώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα ώστε να μην πεθάνουμε από δηλητηρίαση.

Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση των μαθητών με την αστροναύτη Samantha Cristoforetti στο βίντεο που ακολουθεί:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9zfPkzVJA3I”]

Δείτε παραπάνω βίντεο ΕΔΩ.

ΕΔΩ o λογαριασμός στο twitter της αστροναύτης Samantha Cristoforetti

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...