17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

6 ώρες κράτησε το ραντεβού Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους θεσμούς – Δείτε τι συζήτησαν

Ημερομηνία:

Μετά από έξι ώρες διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και με τους επικεφαλής των θεσμών Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρέσλερ και Τζιαμαρόλι στο Hilton.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα για το πώς θα γίνονται οι συζητήσεις και πώς θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα χωρίς να λιμνάζουν.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε σε θέματα που αφορούσαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις εξελίξεις, αλλά και τις προτάσεις για σύσταση ταμείου αποκρατικοποιήσεων ώστε και να απομειώνεται το χρέος και να κατευθύνονται κάποια χρήματα για την ανάπτυξη.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο ήταν οι ενδιάμεσοι σταθμοί στους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι θα τεθούν για τα επόμενα χρόνια ώστε να οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Κυβερνητική πηγή έλεγε στη συνέχεια ότι δεν ετέθη ζήτημα νέων προαπαιτούμενων.

Οι επικεφαλής των θεσμών οδεύουν στο επόμενο ραντεβού τους με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. 

Μετά τη συνάντηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε:

«Ήταν η πρώτη συνάντηση, οπότε λογικό ήταν να συζητήσουμε τα οργανωτικά ζητήματα, πώς θα γίνουν οι συναντήσεις, πώς θα λύνουμε έγκαιρα προβλήματα που προκύπτουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές.

Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

Τι έχουν ζητήσει τα τεχνικά κλιμάκια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις χθεσινές συναντήσεις οι θεσμοί ζήτησαν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς, εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή.

«Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας», τονίζουν σχετικά πηγές της κυβέρνησης.

"google ad"

Κατά τα λοιπά, εχθές υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων ενώ μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας.

Στο μέτωπο των εργασιακών, η διαβούλευση έχει ξεκινήσει ώστε όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές «έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας».

euro2day.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πύλη Σαμπιονάρα στα Χανιά

«Το ταξίδι του μαθητικού φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά...

Επεκτείνεται το δίκτυο καφέ κάδων βιαποβλήτων του Δήμου Χανίων με νέες περιοχές δράσης

Ο Δήμος Χανίων προχωρά στην επέκταση του προγράμματος «Διαλογή...

Επίκαιρα θέματα: Περί ανεμογεννητριών

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Απρίλης μήνας και η εικόνα...