28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Τι συμβαίνει με τους θανάτους σε κρατητήρια και φυλακές; – Νέα αυτοκτονία, αυτή τη φορά στα κρατητήρια Α.Τ. Κισσάμου

Ημερομηνία:

Άλλος ένας νεκρός στις φυλακές. 50χρονος από την Αλβανία αυτοκτόνησε, αυτή τη φορά μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμμου.

Ο 50χρονος δεν είχε κάνει κάποια έγκλημα αλλά βρισκόταν στη φυλακή προκειμένου να απελαθεί αφού είχε λήξει η άδεια παραμονής του στη χώρα.

Ο κρατούμενος κρεμάστηκε με μια κουβέρτα από τα κάγκελα του κρατητηρίου.

Οι αυτοκτονίες πρώτη αιτία θανάτου στη φυλακή

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για την Ελλάδα, σε 24 χρόνια, ο δείκτης αυτοκτονιών στις φυλακές της χώρας ήταν 112 ανά 100.000 κρατουμένους, ενώ ο ανάλογος στον γενικό πληθυσμό ανήλθε την ίδια χρονική περίοδο στο 3,7 ανά 100.000.

“Οι αυτοκτονίες αποτελούν ένα οξύ πρόβλημα του σωφρονιστικού μηχανισμού, καθώς ο δείκτης αυτοκτονιών στα καταστήματα κράτησης της επικράτειας είναι υπερπολλαπλάσιος του δείκτη αυτοκτονιών στον γενικό πληθυσμό κατά την ίδια περίοδο», παρατηρεί η εγκληματολόγος Όλγα Θεμέλη.

Με μεγαλύτερη συχνότητα οδηγούνταν στην αυτόβουλη αφαίρεση της ζωής τους οι υπόδικοι –επιβεβαιώνοντας την ευαλωτότητά τους– απ’ ό,τι οι κατάδικοι, ενώ πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού αυτοκτονιών έγινε το πρώτο 48ωρο της εισόδου των νέων κρατουμένων στον χώρο της φυλακής.

Μπορεί οι αυτοκτονίες να αποτελούν τη δέκατη αιτία θανάτου στον γενικό πληθυσμό, όμως για τους έγκλειστους στη φυλακή είναι η πρώτη και πιο κοινή αιτία.

Αλλωστε, η στέρηση της ελευθερίας είναι το τέταρτο πιο επώδυνο γεγονός, μετά τον θάνατο προσφιλούς ατόμου, το διαζύγιο και τον (απλό) χωρισμό.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ