14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τομά Πικετί: Φτιάξαμε ένα τέρας εντός της ευρωζώνης

Ημερομηνία:

Ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί άσκησε την Τετάρτη δριμύτατη κριτική στην Ε.Ε. αναφορικά με τον τρόπο που χειρίστηκε τα ζητήματα χωρών με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Φτιάξαμε ένα τέρας εντός της ευρωζώνης».

«Οι προβληματικές χώρες δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Μπορεί να έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικό φορολογικό σύστημα και δεν υπάρχει εναρμόνιση στις δημοσιονομικές πολιτικές. Φτιάξαμε ένα τέρας εντός της Ευρωζώνης. Επί παραδείγματι, η Ελλάδα επειδή ακριβώς ανήκει στο κοινό νόμισμα, δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε ο Πικετί σε δηλώσεις του προς το γερμανικό «Spiegel».

Η αναφορά περί «ευρωπαϊκού τέρατος» οδήγησε το δημοσιογράφο του Spiegel να πει στον Πικετί πως «ακούγεται σαν τον Αλέξη Τσίπρα». «Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε υποστηρίζω το συγκεκριμένο κόμμα», απάντησε ο Γάλλος οικονομολόγος.

Και πρόσθεσε: «Προσπαθώ να αναλύσω μια κατάσταση. Δεν μπορείς να προχωράς με μειώσεις, αν δεν έχεις ανάπτυξη. Απλώς δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το πράγμα. Ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία αποπλήρωσαν ποτέ τα χρέη τους. Και τώρα αυτές οι δύο χώρες λένε στο Νότο πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Είμαι μια ιστορική αμνησία, αλλά με σκληρές συνέπειες».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο γεγονός ότι η Γερμανία διαμαρτύρεται ότι οι άλλες χώρες δεν ακολουθούν το δρόμο της, τόνισε: «Η Ευρώπη είναι σε πολύ κακή κατάσταση και οι ήσσονος σημασία μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, μας προσφέρουν μικρή ανάπτυξη. Πρέπει να επενδύσουμε χρήματα στην έρευνα και στην καινοτομία. Πρέπει να γίνει εναρμόνιση των προϋπολογισμών όλων των χωρών και να υπάρξει ένα ταμείο αποπληρωμής του χρέους. Έτσι δεν θα χρειαστεί οι Γερμανοί να πληρώνουν για το ιταλικό χρέος και αντίστροφα».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...