16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τον Αύγουστο το αίτημα για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Ημερομηνία:

Ο καθορισμός της θαλάσσιας περιοχής του Ιονίου μέχρι τις δυτικές – νοτιοδυτικές ακτές της Κρήτης για την οποία θα υποβληθεί προς την κυβέρνηση αίτημα για πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες είναι το έργο για το οποίο εργάζονται πυρετωδώς τα επιτελεία των Ελληνικών Πετρελαίων, ExxonMobil και Total με στόχο να έχουν καταλήξει ως το τέλος Ιουνίου στην οριοθέτηση της περιοχής που θα διεκδικήσουν.

«Κοιτάμε όλο το Ιόνιο, μέχρι τη Γαύδο», ανέφερε σχετικά ανώτατο στέλεχος των ΕΛΠΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των περιοχών Άρτας – Πρέβεζας, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αιτωλοακαρνανίας για έρευνες. Ο ίδιος ανέφερε ότι σε κάποιες από αυτές τις περιοχές δεν έχουν γίνει σεισμικές έρευνες, που σημαίνει ότι η περιοχή ενδιαφέροντος μπορεί να εκτείνεται και πέρα των 20 «μπλοκ» σε Ιόνιο και νότιο Κρητικό πέλαγος που είχαν προκηρυχθεί με το διαγωνισμό του 2014.

Σύμφωνα με το κατ’ αρχήν χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί, τον Αύγουστο θα υποβληθεί επισήμως το αίτημα , στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες ενώ θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου για την ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές. Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή του αιτήματος προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός στον οποίο μπορεί να εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την εξερεύνηση της περιοχής.

Ήδη όπως είναι γνωστό εκπρόσωποι των τριών εταιριών έχουν γνωστοποιήσει το κατ αρχήν ενδιαφέρον τους στην κυβέρνηση σε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έναυσμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν η επανερμηνεία δεδομένων από σεισμικές έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς στο παρελθόν στην περιοχή με νεώτερες μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και οι συγκρίσεις με άλλες περιοχές εκτός Ελλάδας με παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης η συμφωνία για τη διαμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής στην Κοινοπραξία τα οποία εκφράζουν και τη συμμετοχή των εταιριών στην επένδυση, το ρίσκο αλλά και την ανταμοιβή σε περίπτωση που υπάρξει ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος. Ιδεατό σχήμα για τα ΕΛΠΕ θα ήταν η συμμετοχή τους με 20% και των ExxonMobil – Total με ποσοστά από 40%. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η συνεργασία με ξένες εταιρίες είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για λόγους κόστους (μια γεώτρηση σε βαθιά νερά όπως αυτά του Ιονίου κοστίζει πάνω από 100 εκατ. δολάρια) αλλά και για την εξασφάλιση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας σε αυτά τα βάθη.

Παράλληλα με τις τρεις εταιρίες κινείται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων η οποία σχεδιάζει νέες σεισμικές έρευνες σε πιο πυκνές γραμμές στο κεντρικό Ιόνιο, στην περιοχή ανάμεσα στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη καθώς και στο νότιο Κρητικό πέλαγος με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος για έρευνες.

Ήδη ο κ. Μαθιός Ρήγας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean που δραστηριοποιείται στον Πρίνο, το Κατάκολο, τα Ιωάννινα, την Αιτωλοακαρνανία αλλά και εκτός Ελλάδος στο Ισραήλ και την Αίγυπτο δήλωσε ότι η εταιρία θα είναι παρούσα σε όποιες νέες περιοχές προσφερθούν, τονίζοντας ότι προχωρά ήδη σε εκμετάλλευση σε μεγάλα θαλάσσια βάθη στο Ισραήλ.

πηγή: ΑΜΠΕ

– See more at: http://www.ekriti.gr/ellada-kriti/ton-aygoysto-aitima-gia-ereynes-ydrogonanthrakon-se-ionio-kai-kriti#sthash.WVUOSAXs.dpuf

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ