19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τον νέο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια παρουσίασε στα Χανιά ο Γ. Σταθάκης

Ημερομηνία:

Τομή που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανασάνουν και το τραπεζικό σύστημα να μειώσει τα κόκκινα δάνεια, χαρακτήρισε το νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας σε ημερίδα για τα κόκινα δάνεια που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι εκτός από το δημόσιο χρέος, το οποίο όπως είπε βρίσκεται σήμερα σε κομβικό σημείο, η επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ Σταθάκη, μετά την ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και του νόμου αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη για τα νοικοκυριά, έχει ολοκληρωθεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η πρόκληση μπροστά μας και το θέμα συζήτησης είναι επικεντρωμένο στα επιχειρηματικά δάνεια και στην αναγκαιότητα, η εφαρμογή του νέου νόμου του εξωδικαστικού μηχανισμού να αποτελέσει τον ουσιαστικό μηχανισμό των προβλημάτων υπερχρέωσης που έχουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις».

Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στους στόχους της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού λέγοντας: «Στόχος του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι για πρώτη φορά να μπορούν να συζητηθούν τα χρέη μιας επιχείρησης προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και η όποια ρύθμιση να αφορά το συνολικό χρέος της επιχείρησης, επιτρέποντας και στο Δημόσιο και στις τράπεζες και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με βάση το νόμο να προχωρούν σε γενναίες ρυθμίσεις, επιμήκυνση επιτοκίων αλλά μέχρι και διαγραφή μέρους του αρχικού κεφαλαίου εφόσον αυτό κριθεί πως διευκολύνει την ανάκτηση μέρους των δανείων και των υποχρεώσεων της επιχείρησης.
Είναι μια τομή που αν λειτουργήσει στο τέλος της ημέρας, θα έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα με πολύ μειωμένα κόκκινα δάνεια, συνεπώς ένα τραπεζικό σύστημα που θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει την οικονομία με κανονικούς όρους – και μαζί με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, προσβλέπομε ότι θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ανάκαμψη της οικονομίας».

Το νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις διαδικασίες ένταξης των επιχειρήσεων σε αυτόν, ανέλυσε στους παριστάμενους στην ημερίδα ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Όπως είπε, σε τρεις μήνες από σήμερα, κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα που θα «ανέβει» στην ιστοσελίδα της γραμματείας.

Όπως εξήγησε, «καταγράφει εκεί όλα της τα χρέη προς όλους και στη συνέχεια ένας συντονιστής αναλαμβάνει το φάκελο της επιχείρησης, καλεί όλους τους πιστωτές για διαπραγμάτευση με στόχο την σωτηρία της επιχείρησης».

Βασική προϋπόθεση για ένταξη στο νόμο, είναι η επιχείρηση κατά τα τρία τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του 2016, να έχει καθαρή θέση, όχι κέρδη και συνολικά χρέη άνω των 20.000 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...