17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τουρισμός: Αγωνιούν οι ξενοδόχοι της Κρήτης και περιμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ημερομηνία:

Τα πολυπόθητα πρωτόκολλα ασφαλείας περιμένουν οι ξενοδόχοι της Κρήτης, προκειμένου να σχεδιάσουν σε στέρεες βάσεις τις επόμενες κινήσεις τους.

Επί του παρόντος, οι όποιες συζητήσεις γίνονται – όπως αυτή που αναμένεται εντός της ημέρας –  καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο. “Θα συζητήσουμε για την επόμενη μέρα, για τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς, για να χαράξουμε μία κοινή γραμμή” εξήγησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Οι χθεσινές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις άφησαν… γλυκόπικρη γεύση στον ίδιο και στους συναδέλφους του. Ναι μεν, αλλά…

Από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια, με την κυβέρνηση να προχωράει στο άνοιγμα των συνόρων, με στόχο την επανέναρξη της τουριστικής σεζόν. Νωρίτερα, στις 15 Ιουνίου, ξεκινά η τουριστική περίοδος, όπου θα επιτρέπονται όμως μόνο οι πτήσεις προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι ξενοδόχοι της Κρήτης είχαν μιλήσει ήδη με ταξιδιωτικά γραφεία. Τους είχε δοθεί η αίσθηση ότι η ημερομηνία της 15ης Ιουνίου θα ίσχυε και για τη μεγαλόνησο.

“Δεν θα ανοίξει κανείς 15 Ιουνίου” επισήμανε ο κ. Χαλκιαδάκης. “Γιατί να ανοίξουμε τα καταλύματα μας ; Να βάλουμε ποιους;” αναρωτήθηκε.

“Χωρίς τον τουρισμό, δεν πάμε πουθενά!” σχολίασε εν συνεχεία. “Δεν ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να είμαστε κι εμείς έτοιμοι. Τελειώνει ο Μάιος και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα πρωτόκολλα! Πρέπει να δουλέψουμε, πρέπει να μας αφήσουν να δουλέψουμε”.

Από την άλλη, “πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς για να είμαστε ασφαλείς” επισημαίνει. “Αν δεν είμαστε ασφαλείς, σε δέκα μέρες θα η Κρήτη θα έχει γεμίσει κρούσματα κορωνοϊού και θα μας βγει το κακό όνομα!”.

Όπως τόνισε, η πατρίδα μας πρέπει “πάση θυσία” να αποτελεί “έναν ασφαλή προορισμό”, τα ξενοδοχεία να μην μετατραπούν σε… “νοσοκομεία”. Ακόμα, κυρίαρχο ζήτημα είναι οι τουρίστες “να αισθάνονται ελεύθεροι”, και οι πτήσεις και τα αεροδρόμια να απελευθερωθούν.

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τις επόμενες ημέρες “θα βρεθεί η χρυσή τομή” για όλα όσα εκκρεμούν και απασχολούν τον επιχειρηματικό κλάδο που εκπροσωπεί.

“Η κυβέρνηση προσπαθεί” υπογράμμισε, ενώ μιλώντας για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σημείωσε: “Ο,τι μας δώσουν είναι καλό. Το πλήγμα είναι τεράστιο και η χώρα πρέπει να σταθεί.

Ο ΦΠΑ θα μπορούσε να έχει μειωθεί και στον ύπνο”.

“Να βάλουμε όλοι πλάτη”

Οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν ο προπομπός της νέας ημέρας που ξημερώνει και στα εργασιακά. “Η επιδότηση εργασίας είναι ένα καλό σύστημα. Θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις αρκετά” υποστήριξε ο κ. Χαλκιαδάκης.

"google ad"

Οι ελαστικές μορφές εργασίας και η εκ περιτροπής εργασία είναι ένα εφιαλτικό κι εξίσου ολοζώντανο σενάριο.

“Σίγουρα θα υπάρξουν και άνθρωποι που θα χάσουν τη δουλειά τους και επιχειρήσεις που θα κλείσουν” παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. “Κοιτάμε να σώσουμε τα περισσότερα, να σώσουμε τον τουρισμό μας και το νησί μας” πρόσθεσε. “Θέλουμε να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να σωθούν, και μαζί με αυτές θα σωθούν και οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό και πρέπει να βάλουμε όλοι μαζί πλάτη σε αυτή την κρίση”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλη Τσακαλάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι φέτος θα παραμείνουν κλειστά πολλά ξενοδοχεία λόγω κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...