23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τουρισμός: Το πείραμα της Ρόδου και η σεζόν στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Η φούσκα της Ρόδου, ο εγκλεισμός 189 Ολλανδών τουριστών σε ξενοδοχειακή μονάδα, είναι το πρελούδιο της φετινής -ακόμη πιο απαιτητικής- τουριστικής σεζόν, της δεύτερης των κορωνο-διακοπών!

Ασφαλώς, και η μη επαφή με τον έξω κόσμο παραπέμπει περισσότερο σε …ασκητισμό, που δεν εφάπτεται με το παραδοσιακό μοντέλο παραθερισμού στην χώρα μας, με την απόλαυση των υπέροχων και απαράμιλλης ομορφιάς φυσικών τοπίων μας.

Ωστόσο, εάν το (κρας) τεστ πετύχει και βγει προς τα έξω ότι η Ελλάδα ακόμη κι υπό αυτές τις συνθήκες προσφέρει πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πάνω απ’ όλα ασφάλεια στους δυνητικούς επισκέπτες της, τότε θα μιλάμε για την καλύτερη διαφήμιση για την πατρίδα μας, όπως συμφώνησαν οι κύριοι Γιώργος Πελεκανάκης,  πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, και Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, φιλοξενούμενοι στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Ομοφωνία (μεταξύ των δύο προέδρων) υπήρξε και σε άλλα πιο βασικά πράγματα, όπως στο ότι η πρεμιέρα της σεζόν θα καθυστερήσει! Ο υπουργικός πόθος, καθ’ ομολογία του Χάρη Θεοχάρη, για άνοιγμα στα μέσα Μαΐου, θα πάει τουλάχιστον ένα μήνα πιο πέρα: Ο κ. Πελεκανάκης “βλέπει” να σπάει το… ρόδι κατά τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ενώ ο πιο (συγκρατημένα) αισιόδοξος κ. Χαλκιαδάκης αρχές ή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη.

Το τοπίο παραμένει θολό. “Ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος” σημειώνει ο κ. Πελεκανάκης, εκτιμώντας ότι “πολλά ξενοδοχεία δεν θα έχουν τις πληρότητες που θα ήθελαν”.

Οδηγούμαστε λοιπόν σε μία μετάθεση στα περσινά χρονικά πρότυπα. “Όταν θα ανοίξουμε θα πάμε καλά, αλλά να δούμε τη μέρα που θα ανοίξουμε” εξακολουθεί να αισιοδοξεί ο κ. Χαλκιαδάκης. “Η δίψα του κόσμου για να ταξιδέψει είναι περισσότερη (συγκριτικά με πέρυσι)”.

Μένει να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν. Να δούμε την πορεία των εμβολιασμών, κατά συνέπεια και εκείνη του πανδημικού κύματος.

Ένα είναι σίγουρο στις τάξεις των φορέων του τουρισμού: Η 14η Μαΐου, όπως την φαντάζονταν και την οραματίζονταν στο αρμόδιο Υπουργείο, δεν ισχύει.

Το κάθε κακό σενάριο, για περαιτέρω παράταση του ανοίγματος, θα κοστίζει περισσότερο, με την αγορά να ματώνει κι άλλο όπως υπογράμμισε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Όταν με το καλό η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί, εν χορδαίς και οργάνοις, τουρίστες “τα πρωτόκολλα θα είναι πιο χαλαρά”, εν συγκρίσει με πέρυσι, υπολογίζει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων.

Όσον αφορά τις κρατήσεις, αυτές θα είναι του τελευταίου… δευτερολέπτου, συμπλήρωσε ο ίδιος. Από τη στιγμή μάλιστα που επικρατεί… παγωμάρα, είναι απολύτως λογικό οι τιμές να… κρατούν, και να μην γίνονται εκπτώσεις – προσώρας τουλάχιστον!

Κεντρική φωτογραφία unsplash

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...