15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τουρισμός: Restart αλλά χωρίς… να ρίχνουν τις τιμές οι ξενοδόχοι – Απλησίαστα τα νησιά

Ημερομηνία:

Με πληρότητες που θυμίζουν Απρίλιο, η τουριστική σεζόν ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και κρίνεται στο last minute. Ο προγραμματισμός των τουριστών είναι σε ορίζοντα μόλις τριών ημερών μπροστά, οι τουριστικοί φορείς δηλώνουν ότι «βαδίζουμε μέρα με τη μέρα και ελπίζουμε για το λιγότερο κακό σενάριο», ενώ δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που περιμένουν το τέλος Ιουλίου για να ανοίξουν.

Μέχρι στιγμής, βεβαιώσεις υγειονομικών πρωτοκόλλων έχουν λάβει λίγο πάνω από το ήμισυ των ξενοδοχείων, κοντά στα 5.200, επί συνόλου 10.000 ανά την Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι θα προστεθούν μέσα στο καλοκαίρι ακόμη 1.000, ανεβάζοντας τελικά το σύνολο των ανοιχτών μονάδων για τη σεζόν «COVID-19» λίγο πάνω από τις 6.000, ή αλλιώς λίγο πάνω από το 60%.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν λαμβάνουν βεβαιώσεις, η μεγάλη πλειονότητα των μεγάλων μονάδων θα λειτουργήσει με το ήμισυ ή ακόμη και το 1/3 της δυναμικότητάς τους, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τους εργαζομένους του κλάδου, που φτάνουν στο κρίσιμο τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου στο σύνολό τους τις 700.000 με βάση τα περσινά νούμερα-ρεκόρ του τουρισμού.

Αγκάθι οι τιμές

Ακόμη όμως και με πληρότητες που δεν φτάνουν ούτε το 20% για τον Ιούλιο, είναι πολλοί οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα που δεν αποφασίζουν να ρίξουν τις τιμές φέτος το καλοκαίρι για τον Ελληνα επισκέπτη, έστω κι αν -στη θεωρία- βασίζουν μεγάλο μέρος των προσδοκιών τους στον εσωτερικό τουρισμό.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα τα παράπονα από τους Ελληνες, που ευελπιστούν να κλείσουν φθηνότερες διακοπές φέτος, έρχονται σωρηδόν από όλη την Ελλάδα: είτε πρόκειται για δημοφιλείς προορισμούς στις Κυκλάδες όπου υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα της περιορισμένης σεζόν με τιμές στα ύψη και το ταυτόχρονο πρόσχημα του αυξημένου λειτουργικού κόστους λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, είτε για περιπτώσεις ξενοδόχων στην ηπειρωτική Ελλάδα που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για όσους θα προτιμήσουν έναν προορισμό όπου θα μεταβούν οδικώς αντί να ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στην Πάρο όπου δίκλινο δωμάτιο στα 90 ευρώ πέρυσι διατίθεται φέτος σχεδόν στη διπλάσια τιμή, όπως και στην Καρδαμύλη της Μεσσηνίας όπου δωμάτιο των 150 ευρώ διατίθεται φέτος -λόγω κόστους υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως λέγεται- στα 250 ευρώ – και μάλιστα σε τακτικούς πελάτες!

«Οι τιμές καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση», δηλώνουν από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι, «και έτσι θα διαμορ­φωθούν και φέτος το καλοκαίρι». Το σίγουρο πάντως είναι ότι οριζόντιες μειώσεις λόγω κορωνοϊού δεν υφίστανται στα ξενοδοχεία και κάθε επιχειρηματίας ακολουθεί τη δική του πολιτική. Στο… μιλητό λοιπόν και λίγο πριν την άφιξη, στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ο πελάτης μπορεί να πετύχει ακόμη και έκπτωση 20%, ενώ καλύτερες τιμές επιτυγχάνει για κρατήσεις εκτός του Σαββατoκύριακου.οιβές σε μια σεζόν που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...