14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τουρκία: Νέες μαζικές εκκαθαρίσεις Ερντογάν σε αστυνομία – δικαιοσύνη

Ημερομηνία:

Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε την Τετάρτη σε νέες εκκαθαρίσεις στις τάξεις της αστυνομίας απολύοντας ή μεταθέτοντας 470 μέλη της, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμους αξιωματικούς στην Άγκυρα, με υπόβαθρο το πρόσφατο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.Από την αρχή της δικαστικής έρευνας η οποία έχει στόχο δεκάδες οικείους και στενούς συνεργάτες του, ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε χωρίς προηγούμενο εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη της χώρας, τις οποίες κατηγορεί ότι βρίσκονται το κέντρο «συνωμοσίας» με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.
Το νέο κύμα μεταθέσεων και αποπομπών αυξάνει σε περισσότερο από 2.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση του τουρκικού Τύπου, τον αριθμό των υψηλόβαθμων αλλά και απλών αστυνομικών οι οποίοι έχουν υποστεί κυρώσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση πολλαπλασίασε επίσης τις εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα. Την Τρίτη το βράδυ μετατέθηκαν συνολικά 96 εισαγγελείς και υψηλόβαθμοι δικαστές πολλών πόλεων της χώρας.
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση άρχισε επίσης να συζητεί στην ολομέλειά της το επίμαχο νομοσχέδιο που έχει ως στόχο τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Ανωτέρου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), κυρίως για να δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης την τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά τους διορισμούς των δικαστών.
Εδώ και ένα μήνα, ο κ. Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του της ισχυρής αδελφότητας Hizmet του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι έχει διεισδύσει στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη και ότι χειραγωγεί τις έρευνες κατά της διαφθοράς που έχουν στόχο οικείους του.
Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο και οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014.

Πηγή: Turkishgreeknews.org

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ