15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό – Κρεμλίνο: Σοβαρό γεγονός η κατάρριψη του μαχητικού

Ημερομηνία:

Ως πολύ σοβαρό γεγονός χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία.

Σε δηλώσεις του ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως τορωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος».

Επίσης ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι «θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα» και κατέληξε ότι πιθανότατα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Νεκρός ο ένας πιλότος, αιχμάλωτος ο δεύτερος

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν στην τουρκο-συριακή μεθόριο πολεμικό αεροσκάφος, Su-24 ρωσικής κατασκευής. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο ένας πιλότος είναι νεκρός, ενώ ο άλλος αιχμάλωτος στα χέρια τουρκμενικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα, η Άγκυρακάνει λόγο για παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας το διαψεύδει. Επιπλέον, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πιθανόν καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους – αέρος.

Νωρίτερα, πλάνα που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή έδειχναν τους δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτα. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ο ένας από τους πιλότους βρίσκεται στα χέρια τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη βόρεια Συρία, ενώ ο δεύτερος πιλότος είναι νεκρός.

Εν τω μεταξύ κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο βίντεο με πολύ σκληρές εικόνες. Όπως αναφέρει το Reuters, το βίντεο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο και εμφανίζει έναν ρώσο πιλότο ακίνητο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.

Σύμφωνα με το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο, το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, προτού καταρριφθεί έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».

Η Μόσχα από την πλευρά της επιβεβαίωσε την κατάρριψη του μαχητικού της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, τονίζοντας όμως ότι πετούσε εντός του συριακού εναερίου χώρου. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το Su-24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας καθ΄όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σημείωνει ότι πιθανόν το μαχητικό καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους – αέρος.

«Σήμερα, στο συριακό έδαφος, εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος, ένα αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπυοργείου Αμυνας. «Βρισκόταν αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο. Η τύχη των πιλότων μένει να εξακριβωθεί».

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις».

"google ad"

Σημειώνεται ότι στο σημείο των συνόρων όπου έγινε η κατάρριψη, βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι.

newpost.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ