17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το ίχνος του παρελθόντος στην αρχιτεκτονική της Κρήτης μετά την Ένωση

Ημερομηνία:

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων « Ο Χρυσόστομος » διοργανώνει την 16η Ιανουαρίου 2017,  ημέρα Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ., διάλεξη με ομιλήτρια την κ. Αμαλία Κωτσάκη Δρ Αρχιτέκτονα  ΕΜΠ- Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα: Το ίχνος του παρελθόντος στην αρχιτεκτονική της Κρήτης μετά την Ένωση.

Αν θεωρήσουμε ότι η αρχιτεκτονική των τελευταίων 100 χρόνων στην Κρήτη διαθέτει ιδιομορφία,  είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι το παρελθόν είναι εκείνο που συνεισφέρει καταλυτικά στη συγκρότησή της.   Η μεγαλόνησος  σε αντίθεση με τον λοιπό ελλαδικό χώρο  δεν φέρει  το βαρύ φορτίο του κλασικισμού ενώ  η «δική» της αρχαιότητα ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα, στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα παραπάνω  συνιστούν σοβαρή ιδιαιτερότητα καθιστώντας τον διάλογο αρχιτεκτονικής και παρελθόντος στην Κρήτη εξόχως ενδιαφέροντα.

Αυτόν ακριβώς τον διάλογο θα επιχειρήσει να ιχνηλατήσει η ομιλία της Αμαλίας Κωτσάκη, καθηγήτριας στην αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης μέσα από συναντήσεις της αρχιτεκτονικής στην Κρήτη μετά την Ένωση με τη μινωική φαντασίωση, την ανασυγκρότηση της πόλης και της μνήμης, τη σχέση μοντερνισμού και παράδοσης, τη ζεύξη των ρηγμάτων του παρελθόντος.

Στην εικόνα των πόλεων, της υπαίθρου, στην ανώνυμη αρχιτεκτονική και τα έργα γνωστών αρχιτεκτόνων που δραστηριοποιήθηκαν στο νησί, θα αναζητηθεί το παρελθόν ως πηγή έμπνευσης, ως αξιολογικό κριτήριο, ως σύμβολο απεχθούς κυριαρχίας, άλλοτε ως εμπόδιο στην ανάπτυξη  και άλλοτε ως μοχλός ανάπτυξης, αλλά και ως ασφαλής καταφυγή όταν αναζητείται ο μίτος που συνδέει την Ιστορία με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία στην Κρήτη, έστω και ως φαντασίωση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...