22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το απερίγραπτο φιάσκο με τις μάσκες: Δημιουργήθηκαν πάνω από 1.500.000 σε λάθος μέγεθος – “Στην αρχή μας είχαν δώσει ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος!”, λέει ο προμηθευτής

Ημερομηνία:

Περίπου 1.500.000 μάσκες που κατασκευάστηκαν για τους μαθητές ήταν σε λάθος μέγεθος, γεγονός που οδήγησε την ΚΕΔΕ στην απόφαση να παύσει την παραγωγή με τις προδιαγραφές με τις οποίες φτιάχτηκε η πρώτη παρτίδα.

Οπως ανακοινώθηκε, οι ανάδοχοι του διαγωνισμού θα ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή με βάση νέες προδιαγραφές ως προς τις διαστάσεις των μασκών, όταν αυτές αποσταλούν από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές προβλεπόταν η προμήθεια τριών μεγεθών μάσκας, ένα πολύ μικρό για τα παιδιά των νηπιαγωγείων, ένα επίσης μικρό για τα παιδιά του δημοτικού έως και 12 ετών και ένα μεγάλο για τα παιδιά του γυμνασίου- λυκείου και τους εκπαιδευτικούς. Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές είχαν αποσταλεί στην ΚΕΔΕ μέσω του υπουργείου Εσωτερικών στις 24 Αυγούστου, ωστόσο είχαν καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, ζητούνταν για ηλικίες κάτω των δέκα ετών μάσκες 10 επί 18 εκ. και για ηλικίες άνω των 10 ετών 12 επί 22 εκ. Μάλιστα, ανάμεσα στους αυτοδιοικητικούς οι οποίοι ενεπλάκησαν με τη διαδικασία του διαγωνισμού είχαν εκφραστεί απορίες σε σχέση με τα μεγέθη αλλά όπως ανέφεραν, «οι ειδικοί γνωρίζουν».

Προμηθευτής μασκών: Στην αρχή μας είχαν δώσει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις

Ο προμηθευτής των τεράστιων μασκών, κύριος Σταθόπουλος δήλωσε στο Open TV ότι «οι οδηγίες και οι διαστάσεις που δόθηκαν εξ αρχής ήταν 10Χ18 για παιδιά έως 10ετών και διαστάσεις 12Χ22 για παιδιά άνω των δέκα ετών. Αυτές τις διαστάσεις μας έδωσαν από την προκήρυξη της ΚΕΔΕ (οι διαστάσεις καθορίστηκαν από συνεδρίαση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας)».

«Το πρόβλημα ήταν εξ αρχής οι διαστάσεις. Περιμένουμε καινούργιες διαστάσεις σήμερα. Στην αρχή είχαν δώσει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις… Το είχαμε πει», επισήμανε.

«Δεν μας πρότειναν να δημιουργήσουμε μάσκες αλλά να παράγουμε», κατέληξε. Οι περίπου 500.000 υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν αναμένεται να επιστραφούν, προκειμένου να παραχθούν καινούργιες.

ΚΕΔΕ: Η απόφαση για τις υπερμεγέθεις μάσκες

Η απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) διέκοψε άμεσα την παραγωγή των μασκών για τα σχολεία.

Η ΚΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα των μασκών που διανέμονται στα σχολεία, στην οποία αναφέρει ότι «μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας».

«Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι απάντησε το υπουργείο Υγείας για τις μάσκες

Την ευθύνη για τις μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές σε όλη τη χώρα και ήταν …υπερμεγέθεις ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Όπως αναφέρει: Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει:

"google ad"

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ