15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στηρίζει τους πολίτες της Χαλέπας στον αγώνα τους ενάντια στις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας – Δημιουργείται κλιμάκιο που θα βοηθήσει στη συλλογή στοιχείων

Ημερομηνία:

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χανίων για το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο από την δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος» και μετά από πρωτοβουλία που πήραν οι κάτοικοι της περιοχής Χαλέπας.

Η αφορμή δόθηκε μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων η οποία επέτρεψε να ξανατοποθετηθεί σε ταράτσα πολυκατοικίας στην Ευαγγελίστρια κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είχαν απομακρυνθεί το προηγούμενο καλοκαίρι μετά από ασφαλιστικά μέτρα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου υπάρχουν ενδείξει για τις συνέπειες στην υγεία της ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας αλλά όχι αποδείξεις και αφού δεν παραβιάζονται τα επιτρεπτά όρια εκπομπής, έδωσε το πράσινο φως για την επανατοποθέτησή τους.

Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, οι πολίτες στην περιοχή της Χαλέπας αντέδρασαν έντονα και σήμερα κατάφεραν και έφεραν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Μάλιστα είχαν στείλει και αντιπροσωπεία τους για να εκφράσουν τις θέσεις τους για το ζήτημα των παράνομων κεραιών.

Σύμφωνα με τους κατοίκους δεν είναι μόνο πέντε οι περιπτώσεις παράνομων κεραιών στην περιοχή, αλλά πολλές παραπάνω οι οποίες λειτουργούν καλυμμένες.

Είπαν ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η Χαλέπα αλλά να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα σε όλο τον νομό. «Κεραίες υπάρχουν σε όλες τις περιοχές του νομού, και όχι μόνο στη Χαλέπα», όπως είπε χαρακτηριστικά μέλος της πρωτοβουλίας ζητώντας την στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στον αγώνα τους.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων

Τον λόγο αρχικά πήρε η κ. Αγγελάκη από την δημοτική παράταξη «Χανιά: Μαζί για τον Δήμο μας» η οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων της Χαλέπας και τόνισε ότι το πρόβλημα έχει καταγραφεί και ο δήμος πρέπει να δώσει λύσεις.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Παπαδογιάννης εκ μέρους της παράταξης «Ενωμένοι Πολίτες» ο οποίος τόνισε ότι η νομοθεσία είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να δίνει περιθώριο στις εταιρείες να πράττουν όπως εποθυμούν και εις βάρος της θέλησης των πολιτών. Είπε ότι οπωσδήποτε πρέπει να βρεθεί λύση στη βάση κανονιστικών αποφάσεων του Δήμου Χανίων ενώ πρότεινε να ληφθεί απόφαση ώστε να μην τοποθετούνται κεραίες στον αστικό ιστό της πόλης. Κατέληξε τονίζοντας ότι ο Δήμος θα παρέχει νομική υποστήριξη και θα συμπαρασταθεί στους πολίτες της Χαλέπας και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Κουρούσης εκ μέρους της δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος». Είπε ότι η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που δικαίωσε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ήταν «προκλητική». Είπε επίσης ότι ακόμα και η χρήση κινητών δημιουργεί προβλήματα υγείας και ζήτησε αλλαγή της νομοθεσίας αφού μόνο έτσι θα δοθεί λύση συνολικά στο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Κουρούση, οι υπάρχουσες Μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από εταιρείες επειδή το κόστος τους είναι πολύ μεγάλο, κι έτσι δεν είναι αντικειμενικές. Μάλιστα, όπως είπε, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ο κίνδυνος ανάπτυξης κακοηθειών σε περιοχές όπου υπάρχει έκθεση ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι τετραπλάσιος. «Ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι τεράστιος» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε «να κατέβουν τα όρια εκπομπής της ακτινοβολία και να εναρμονιστούμε με τα όρια που ισχύουν στην ευρωπαϊκή ένωση τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα».

Ο κ. Παπαντωνάκης, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» είπε ότι η περίπτωση με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας θυμίζει αυτή με τον αμίαντο. «Πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβουμε την ένταση του προβλήματος που δημιουργούσαν στην υγεία του ανθρώπου». Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνάκη, οι παρενέργειες δε φαίνονται βραχυπρόθεσμα αλλά θα φανούν με βεβαιότητα μακροπρόθεσμα. Αν περιμένουμε όμως να δούμε τις συνέπειες, θα είναι αργά. Ο κ. Παπαντωνάκης είπε ότι «η Δικαιοσύνη είναι ταξική» και ζήτησε να έχει λόγο η τοπική αυτοδιοίκηση στην έκδοση αδειών ενώ απαίτησε να ξαναγίνει η δίκη αφού χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε τις εταιρείες.

Ο Σεραφείμ Ρίζος εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά» είπε ότι συμπλέουν οι απόψεις της παράταξης με αυτές των κατοίκων της Χαλέπας. Τόνισε ότι το πρόβλημα με τις κεραίες υπάρχει σε όλη τη χώρα και αναφερόμενος στην απόφαση της επανεγκατάστασης είπε ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. «Υπάρχει ταύτιση των αποτελεσμάτων  επιστημονικών ερευνών με τα συμφέροντα εταιρειών», είπε χαρακτηριστικά ζητώντας να ξηλωθούνε οι κεραίες.

"google ad"

Δημιουργείται κλιμάκιο για τη συλλογή στοιχείων – Πίεση προς Γιώργο Σταθάκη για νομοθετική ρύθμιση

Ο Δήμαρχος, ανακοίνωσε την δημιουργία κλιμακίου που ο ρόλος του θα είναι να βοηθήσει στη συλλογή στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα επόμενο δικαστήριο για να υπάρξει μία διαφορετική απόφαση.

Να σημειώσουμε ότι όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Ελλάδα τα όρια ασφαλείας είναι από 6 μέχρι 20 φορές αυξημένα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Μάλιστα, ο κ. Σαρρής εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης «Πρώτα ο Άνθρωπος» αναρωτήθηκε, «οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν μεγαλύτερες αντοχές;»

Το σημαντικό είναι ότι όλες οι παρατάξεις δήλωσαν ότι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις, τον αγώνα και τα αιτήματα των πολιτών ενάντια στις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας ενώ ουσία έχει και η πρόταση κατατέθηκε για άσκηση πίεσης προς τον Χανιώτη Υπουργό Γιώργο Σταθάκη ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει τους πολίτες αφού όπως διαπίστωσαν όλοι, το θέμα δεν είναι να βγούνε κάποιες κεραίες από κάποια σημεία στο νομό Χανίων αλλά να δοθεί λύση συνολική.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει επίσης στήριξη στους πολίτες από το νομικό τμήμα του Δήμου Χανίων ενώ ο Δήμος Χανίων θα ερευνήσει και άλλους τρόπους για να σταθεί συμπαραστάτης στις δικαστικές υποθέσεις των πολιτών με τις εταιρείες.

Κείμενο πολιτών Χαλέπας: «Άμεση απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλε-δολο-φωνίας”

Οι πολίτες από την περιοχή της Χαλέπας μοίρασαν το ακόλουθο κείμενο στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου:

Κατ’ αρχήν ως κάτοικοι της Χαλέπας θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ όχι μόνο στην «πρωτοβουλία πολιτών» και του κ. Γιάννη Σαρρή, αλλά και σ’ όλες ανεξαιρέτως τις Δημοτικές παρατάξεις για την ευαισθησία και την προθυμία τους να διερευνηθεί το θέμα των κεραιών και να δοθεί επιτέλους μια λύση σ’ αυτή την κατάρα.

Στην Χαλέπα από τις ωραιότερες και ιστορικότερες συνοικίες της πόλης που κάποτε πάρθηκαν ιστορικές αποφάσεις που άλλαξαν την ιστορία της Κρήτης αλλά και της Ευρώπης. Που κάποτε αποτελούσε την εκλεκτή γειτονιά για να μείνεις λόγω της υγιεινής ατμόσφαιρας, οφείλαμε όλοι εμείς να διατηρήσομε αυτήν την ομορφιά και την ηρεμία την αρμονία την κληρονομιά που βρήκαμε από σειρά ετών. Εξ’ αιτίας λοιπόν της κατάστασης που επικρατεί θεωρούμε ότι στην περιοχή μας υπάρχει προσβολή στοιχείου ζωτικού χώρου του ανθρώπου (ακτινοβολία – ρύπανση ατμόσφαιρας – υποβάθμιση περιοχής και προσβολή υγείας (σωματικής – ψυχικής). Λέμε ΝΑΙ στην οικονομική ελευθερία όμως ΟΧΙ σ’ αυτήν κατά την οποία προσβάλλονται τα δικαιώματα μας, το σύνταγμα, τα χρηστά ήθη.

Προσβάλλεται ακόμα η προσωπικότητα και η αξίωση μας να ζούμε και αν κινούμαστε σε καθαρό και υγιές περιβάλλον όπως άλλωστε ορίζει και το σύνταγμα. Διακεκριμένοι επιστήμονες και γνώστες του θέματος αναφέρονται σαφέστατα σε αποδεδειγμένους κινδύνους εξ’ αιτίας της ακτινοβολίας και όχι σ’ ενδείξεις επικινδυνότητας. Που βρίσκεται λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανάπτυξη πολιτικών προφύλαξης που επιβάλλεται από το υπερνομοθετικής ισχύος κοινοτικό δίκαιο; (συντ. 28 παρ.2).

Θεωρούμε ότι η παρουσία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν συμβάλλει ούτε στο ελάχιστο στη βελτίωση του περιβάλλοντος και πολύ  περισσότερο δεν προστατεύει την υγεία του ανθρώπου κατά παράβαση του άρθρου 174 της συνθήκης της Ε.Ε. (άρθρο 174 της συνθήκης του Άμστερνταμ 2/10/1997). Να σημειωθεί επίσης ότι η πολιτική της κοινότητας στον τομέα του περιβάλλοντος στηρίζεται στις αρχές της προληπτικής δράσης των καταστροφών του περιβάλλοντος καθώς και στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Μπορεί η αξία και η υγεία των πολιτών ν’ αποτελούν μείζονα και συνταγματικώς προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα όμως οι ιδιοκτήτες που φιλοξενούν στις ιδιοκτησίες του κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι διάφορες εταιρείες ή αγνοούν τους νόμους και το σύνταγμα ή λειτουργούν με γνώμονα τα προσωπικά  τους συμφέροντα και μόνο πατώντας επί πτωμάτων αδιαφορώντας προληπτικά για το κακό που προξενούν.

Το γεγονός ότι έχουν διατυπωθεί από επιστήμονες διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά την πρόκληση βλαβών στον άνθρωπο από την ακτινοβολία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει απεναντίας αυτό πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς και να μπει επιτέλους φραγμός σ’ αυτή την ασυδοσία γιατί η υγεία αποτελεί το  πολυτιμότερο αγαθό. Η ένταση της  ακτινοβολίας δεν πρέπει ν’ αποτελεί άλλοθι και επιχείρημα από τις διάφορες εταιρείες αφού οι γνώστες του θέματος κάνουν λόγο γι’ αυξομειώσεις κ.λ.π. σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 5 παράγραφος του συντάγματος ορίζεται ότι κάθε ένας δικαίωμα να συμμετέχει στην κοινωνική – οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας εφ’ όσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων. Δυστυχώς κι’ αυτό καταστρατηγείται από τον ίδιο ιδιοκτήτη και τις εταιρίες, αφού υποψήφιοι ενοικιαστές φεύγουν έντρομοι από την περιοχή βλέποντας τις κεραίες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενοικιάστριας η οποία δεν αντιλήφθηκε αμέσως τον κίνδυνο αλλά αφού εγκαταστάθηκε στο διαμέρισμα την επόμενη ακριβώς μέρα μάζεψε τα πράγματά της και έφυγε. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η ύπαρξη των κεραιών επιφέρει οικονομικό πλήγμα στους λοιπούς ιδιοκτήτες και υποβαθμίζεται όλη η περιοχή. Και αφού οι κεραίες είναι τόσο ωραίες καλές – αβλαβείς και ωφέλιμες (σύμφωνα με τις εταιρείες και τους ιδιοκτήτες που τι διευκολύνουν) γιατί στην περίπτωση μας οι εταιρείες στον φάκελο που έστειλαν στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για έγκριση διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει σημείο στο οποίο να  είναι δυνατή η  πρόσβαση του γενικού πληθυσμού. Παραδέχονται ή όχι εμμέσως πλην σαφώς την επικινδυνότητα της κατάστασης;

Οι οικονομικές μας αντοχές ως πολίτες έχουν εξαντληθεί δεδομένου ότι την ίδια ώρα που ο ιδιοκτήτης φιλοξενούσε και φιλοξενεί στην ιδιοκτησία του με το αζημίωτο τις κεραίες, εμείς διεκδικώντας το δίκιο μας προσφεύγαμε στην δικαιοσύνη με δικά μας έξοδα. Ζητάμε λοιπόν την Νομική και Ηθική στήριξη όλων εσάς στην προσπάθεια μας να απομακρυνθούν οι κεραίες από τη ζωή μας, αφού ο κίνδυνος είναι περισσότερο πιθανός από απίθανος.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Οι κάτοικοι της Χαλέπας

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...