19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το εγκώμιο του Αλ. Τσίπρα πλέκει η γαλλική Le Monde

Ημερομηνία:

«Απέναντι σε μια πολιτική τάξη στην οποία δεσπόζει ο νεποτισμός και η πελατοκρατία και κυριαρχεί η εναλλαγή στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κόμματα που κατηγορούνται ότι είναι υπεύθυνα για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, ο Τσίπρας τόλμησε να επιβάλλει μια νέα δυναμική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πρώτο κόμμα στις ηλικίες κάτω των 40 ετών», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, που πλέκει το εγκώμιο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εφημερίδα, σε εκτενές ρεπορτάζ, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, καθώς και στις διεθνείς επαφές του με θεσμικούς παράγοντες, προκειμένου να τους πείσει ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, έχουν οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα την Ευρώπη.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα είναι μάλλον υποψήφιος της Αριστεράς στις ευρωεκλογές του 2014 για τη θέση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Κομισιόν. H απόφαση για την υποψηφιότητά του θα ληφθεί τον Δεκέμβριο, στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», σημειώνει η εφημερίδα που σκιαγραφεί το πορτρέτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι σημαντικό να έχουμε επικεφαλής στις ευρωεκλογές κάποιον που ασκεί δριμύτατη κριτική στην λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία ή στην Ιρλανδία», σχολίασε στην γαλλική εφημερίδα με νόημα πηγή προερχόμενη από την Αριστερά, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Le Monde, συνεχίζει στο άρθρο της, κάνοντας αναφορά στην αλματώδη εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και στη σταθερή του αντίθεση στα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες συνταγές. «Απέναντι σε μια πολιτική τάξη στην οποία δεσπόζει ο νεποτισμός και η πελατοκρατία και κυριαρχεί η εναλλαγή στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κόμματα που κατηγορούνται ότι είναι υπεύθυνα για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, ο Τσίπρας τόλμησε να επιβάλει μια νέα δυναμική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πρώτο κόμμα στις ηλικίες κάτω των 40 ετών», τονίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Ο κ. Τσίπρας πρότεινε, και προτείνει πάντα, να μπει ένα τέλος στα προγράμματα λιτότητας και να απομειωθεί το χρέος με την ταυτόχρονη παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Από τότε αναδιοργάνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατέστησε ένα κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει αντί να είναι ένας συνασπισμός συνιστωσών της Αριστεράς», υπογραμμίζεται στο άρθρο στο οποίο σχολιάζεται ότι «πέρα από την αναμενόμενη συμπάθεια και τον ενθουσιασμό των ευρωπαϊκών κομμάτων της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζεται πλέον ως ο σοβαρός θεσμικός συνομιλητής των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι πια υπολογίζουν σοβαρά τις απόψεις και τις θέσεις του».

«Προσκαλείται τακτικά από τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Λυκ Μελενσόν (συμπρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), τον Πιερ Λοράν (γενικό γραμματέα του ΚΚΓ) και το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke)», γράφει η εφημερίδα για να προσθέσει ότι «Η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες (σσ την Τετάρτη) αποδεικνύει ότι «αρχίζει να μπαίνει και σε άλλους κύκλους και αυτό είναι σημαντικό αφού αρχικά θεωρείτο persona non grata στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όταν η ελληνική οικονομική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της».

«Είναι ένα πρόσωπο που το παίρνουν πλέον σοβαρά, θεωρείται ότι μπορεί να παίξει ένα ρόλο κλειδί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον του Μνημονίου αλλά επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» σχολιάζει στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν στην Αθήνα.

Κλείνοντας το άρθρο της η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στις επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. «Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα καθώς και τον Επίτροπο για θέματα εργασίας Λάζλο Αντορ. Σε όλους τους συνομιλητές του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν, με αφορμή τις έρευνες που γίνονται για την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, γινόταν ξεκάθαρη η διάκριση ανέμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και και τις εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες στηλιτεύοντας για ακόμη μια φορά την επικίνδυνη «θεωρία των δύο άκρων»

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...